Ineditul proiect ce şterge praful de pe lada de zestre. „Să păstrăm nealterat specificul local, într-o lume inundată de kitsch“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demersul lansat de Ziua Universală a Iei se va desfăşura până în 15 septembrie şi propune o reconectare la rădăcini şi specificul cultural local.

Fundaţia Agapis a lansat miercuri, 24 iunie, de Ziua Universală a Iei,  “Acasă la origini, în Ţara Silvaniei”, un proiect-mărturie despre apartenenţa la o familie, un neam, o comunitate şi o cultură. "Ne pornim, oficial, în căutarea păstrătorilor de zestre autentică şi lansăm o invitaţie deschisă tuturor fotografilor, liderilor de comunităţi şi oamenilor buni cu costume autentice, din Sălaj, să ni se alăture", spun iniţiatorii.

Parte dintr-o idee mai amplă, de reconectare la rădăcini şi specificul cultural local, demersul pune în centru fotografia şi costumul popular. "Ne propunem să creăm albume online ale comunităţilor reprezentative din judeţ - familii, grupuri, sate -, în care să promovăm oamenii care mai au în lăzile de zestre costume vechi şi autentice, aşa cum se purtau odinioară. Un soi de ghid alternativ de bune practici pentru comunităţile care doresc să păstreze, nealterat, specificul local, într-o lume tot mai needucată şi inundată de kitsch", spun reprezentanţii Agapis, potrivit cărora proiectul se va desfăşura în perioada 24 iunie – 15 septembrie.

"Acasă la origini" este un proiect naţional, desfăşurat sub egida "La blouse roumaine", care urmăreşte redescoperirea specificului local şi formarea de comunităţi patrimoniale. În Sălaj este coordonat de Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltarea Locală Agapis, care încearcă să realizeze, alături de mai mulţi parteneri implicaţi, unitar, o reprezentarea a ceea ce însemnă specificul cultural local al acestei zone, în cadrul unui album online care va reuni imagini din cele mai reprezentative comunităţi. Parterneri în proiect sunt Biblioteca Judeţeană I.S. Bădescu Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Zalău, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi RO100 Zalău.

Citiţi şi:

FOTO VIDEO Sărbătoare a gusturilor şi obiceiurilor, într-un mic sat românesc. Festinul culinar cu care au fost răsfăţaţi oaspeţii

Cum a salvat casa ţărănească din satul copilăriei un român stabilit în Germania. Totul l-a costat aproape 16.000 de euro

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite