VIDEO Ce a rămas în urma petrecăreţilor de la „Oltenii şi... restu’ lumii“. „Nu v-apropiaţi de fântâniţă că e jale!“ DSP va trimite inspectorii în control

VIDEO Ce a rămas în urma petrecăreţilor de la „Oltenii şi... restu’ lumii“. „Nu v-apropiaţi de fântâniţă că e jale!“ DSP va trimite inspectorii în control

Sursa de apă pentru toţi comercianţii care au vândut în cele trei zile de festival a fost această fântâniţă FOTO: Alina Mitran

După trei zile de cântec, mâncare, băutură şi voie bună în mijlocul Slatinei, zona din centru care a găzduit cel mai mare festival al oltenilor a rămas cu o mizerie greu de descris şi un miros pătrunzător.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Personalul care asigură salubrizarea municipiului a avut mult de lucru luni-dimineaţă, 17 septembrie 2018, după trei zile de festival în care s-a mâncat şi s-a băut pe săturate, însă administraţia publică le-a pus petrecăreţilor la dispoziţie o singură toaletă. Luni, toaleta în discuţie era deja, din nou, sub cheie, spre disperarea celor care au terase şi care spun că s-au săturat şi de mirosul şi de gunoiul din preajmă.

În lipsa pubelelor pentru gunoi, comercianţii au aruncat, la final resturile (aici coca pentru gogoşi) pe unde s-a nimerit

„Toată zona asta şi două parcuri, să n-ai tu o toaletă, una singură....! Acum au închis-o din nou, nu ştim de ce“, am intrat în vorbă cu un agent de pază din zonă, care nici el nu înţelege logica edililor.
„A avut, domne, dreptate omul ăla de le-a zis de veceuri, n-ai unde să te duci, nu vedeţi ce e peste tot... (n.r. - cu referire la slătineanul care i-a oprit, vineri, pe politicienii aflaţi la deschiderea festivalului ridicându-le problema veceurilor, însă a fost rapid preluat de jandarmi)“, am continuat să ne minunăm, în timp ce angajaţii de la salubritate se pregăteau  să spele suprafaţa de granit, după ce alţii, mult mai de dimineaţă, au adunat „pe-ălea grosiere“.

Un WC în aer liber...

La trecerea dinspre platoul din faţa Casei Sindicatelor către parcul de jos te întâmpină, şi nu doar după ce mii de oameni petrec în zonă zile la rând, ci în orice zi, un miros greu. Mulţi cetăţeni caută, probabil, toaleta despre care responsabilii din primărie spun că ar fi deschisă, constată că nu e şi, împinşi de nevoi... „E şi civilizaţia, doamnă, da’ şi să n-ai unde...“, mai schimbăm câteva vorbe cu acelaşi interlocutor.

Toaleta care se deschide la zile mari

Situaţia e foarte gravă nu doar pe Esplanadă. Mulţi cetăţeni care ajung, din tot judeţul, în zona imobilului în care funcţionează instituţiile Ministerului Muncii (casa de Pensii, Agenţia de Plăţi, Inspecţia de Muncă), şi chiar şi pacienţii medicilor de familie de la Policlinica veche sau cetăţeni veniţi să rezolve alte probleme în aceeaşi clădire au aceeaşi mare problemă, deşi, cu mai bine de  15 ani în urmă, s-au construit toalete publice, au fost şi păzite o vreme, însă n-au funcţionat niciodată.

WC-ul cu plată care n-a fost deschis niciodată, dar a fost, o vreme, păzit

„Vin oamenii, le dau ocol, văd că nu sunt deschise şi, ce să facă, bărbaţii se-ntorc cu spatele şi-şi fac nevoia şi femeile îşi ridică poalele după veceurile astea închise“, explică cineva care are un mic chioşc în zonă. „Nici instituţiile astea nu au, salariaţii au cheie de la toaletele pentru angajaţi şi restul sunt închise şi cheile stau la femeile de serviciu, pe care nu le mai găseşti după 9,30. 

 

E o singură toaletă deschisă pentru public, la etajul 1, pentru toate etajele (n.r. - clădirea are regim P+4), dar pe scara din spate, de unde să ştie omul, săracul, unde trebuie să ajungă!“, primim şi alte lămuriri.

„Am preluat problema şi ne ocupăm de treaba asta“

Că efectul lipsei toaletelor publice e o problemă de sănătate publică este primul gând care-ţi trece prin minte, cum tot de sănătatea publică ţine şi un alt aspect, anume lipsa apei curente pentru cei care, timp de trei zile, au pregătit şi le-au servit slătinenilor fel de fel de mâncăruri. „S-au înghesuit, săracii, la fântâniţa asta, da’ nu v-apropiaţi acum, că e jale, iar când se-ncălzeşte nici nu mai poţi să stai de miros“, comentase interlocutorul nostru mai devreme.

Deşi, la prima vedere, astfel de situaţii nu sunt reglementate clar în lege, într-un ordin emis în urmă cu patru ani de ministrul Sănătăţii  (OMS 119/2014)sunt referiri şi la zonele de agrement destinate odihnei şi recrerii, specificându-se că administratorul acestor zone are obligaţia să asigure instalaţii cu apă potabilă, veceuri publice şi locuri pentru colectarea selectivă a deşeurilor, deşi nu se menţionează câte.

 

WC-ul public de la Poştă, care acum funcţionează

„Am preluat problema şi ne ocupăm de treaba asta. Nu au fost sesizări la noi“, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Olt, Andrei Iordache, care are în subordine şi Inspecţia Sanitară, instituţia cu rol de control în domeniu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: