ALTUR din Slatina, furnizor de piese pentru cele mai cunoscute mărci auto, şi-a suspendat activitatea din cauza războiului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firma din Slatina a suspendat în prag de paşte contractele a aproximativ 500 angajaţi FOTO: Alina MItran
Firma din Slatina a suspendat în prag de paşte contractele a aproximativ 500 angajaţi FOTO: Alina MItran

Fabrica producătoare de piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule ALTUR S.A. din Slatina a anunţat suspendarea activităţii începând de luni, 18 aprilie 2022. Peste 500 angajaţi au fost trimişi acasă, invocându-se situaţia generată de conflictul din Ucraina, care ar fi dus la anularea mai multor comenzi.

Bursa de Valori Bucureşti a fost informată la sfârşitul săptămânii trecute că se suspendă temporar activitatea începând cu 18 aprilie 2022, „până la data de 01.05.2022, cu posibilitatea prelungirii perioadei de suspendare sau reluare a activităţii, dacă este cazul“. 

De asemenea, conducerea societăţii a mai precizat în documentul înaintat BVB că pentru perioada menţionată s-a dispus „suspendarea contractelor individuale de munca pentru o mare parte din salariati, în temeiul art.52 alin. (1) lit.c)  din Legea 53/2003 – Codul Muncii“, fără a se preciza de câţi salariaţi este vorba.

Se invocă situaţia generată de conflictul din Ucraina ca fiind la baza deciziilor anunţate, amintindu-se că pe de o parte în Ucraina activitatea economică s-a întrerupt, iar pe de alta comunitatea internaţională a instituit sancţiuni economice împotriva Federaţiei Ruse şi a Belarusului, toate acestea afectând şi activitatea partenerilor ALTUR.

„Pe fondul evoluţiei conflictului dintre Rusia şi Ucraina, ALTUR SA înregistreaza o scădere a volumului activităţii de producţie datorată lipsei comenzilor din partea clienţilor externi (ZF Braking Systems Poland Sp. Z o.o., ZF Automotive Czech s.r.o) care şi-au redus activitatea de productie, anulând comenziile de achiziţie“, se mai menţionează în anunţul către Bursa de Valori Bucureşti.

Societatea slătineană dezvoltată înainte de 1990, care funcţiona în strânsă legătură cu societatea ALRO S.A. de astăzi, ALTUR (pe atunci IPTAPA) folosind pentru turnarea pieselor aluminiul produs de Uzina de Aluminiu de la Slatina, a avut după 1989 o evoluţie sinoasă. 

Deşi ALTUR livrează produse cu înaltă valoare adăugată, mărci celebre de automobile (BMW, NISSAN, Maseratti, Audi, Fiat, Volvo etc.), dar şi producătorul de unelte Bosch, folosind piese şi accesorii produse aici, angajaţii ALTUR s-au confruntat de-a lungul anilor cu mai multe perioade dificile. 

Numărul angajaţilor a fluctuat şi el, perioadele de suspendare parţială a activităţii nefiind o noutate. 

De data aceasta însă, aproximativ 500 din cei 536 angajaţi au fost trimişi acasă ca urmare a deciziei de suspendare temporară a activităţii, luni, 18 aprilie 2022 figurând în Revisal doar 23 contracte active.

La sediul societăţii au mai rămas doar paznicii „şi câteva persoane care trebuie să termine ce au de lucru, dar care nu pot vorbi cu dumneavoastră, nu au calitate de...“, spune o doamnă care asigură postul de intrare în societate. 

„Păi, cu cine să vorbiţi? Am rămas noi, paza, domnul director e în delegaţie...“, mai spune femeia, care ne lămureşte că nu ne poate oferi nici măcar un număr de telefon al unui reprezentant al conducerii societăţii sau al sindicatului.

Mişcarea sindicală din ALTUR a fost şi aceasta caracterizată de o apropiere de conducere, tentativele de înfiinţare a altor sindicate, care se doreau independente, fiind înăbuşite.  

Vă recomandăm să citiţi şi:

Slatina: Preşedintele Altur şi cel mai important acţionar, reţinuţi de DNA

Activitatea din România a grupului rusesc TMK, blocată. Angajaţii de la Slatina şi Reşiţa ies în stradă

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite