Maria Grapini, despre impozitul forfetar: „Scopul nu a fost să-i omorâm pe cei corecţi, ci să intre în impozitare şi cei care nu au plătit deloc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a declarat, luni, la Sibiu, că există foarte multă evaziune şi că scopul impozitului forfetar nu a fost să-i „omoare” pe cei corecţi ci să-i determine să plătească pe cei care până acum nu au plătit deloc.

„Din nefericire, există foarte multă evaziune. Îi omori pe cei corecţi în momentul în care nu intervi ca stat, este obligaţia statului să identifice cine nu plăteşte. O spuneam ca întreprinzător şi o spun şi acum când fac parte din Guvern, nu este moral şi corect să mai introduci o nouă taxă”, a spus ministrul.

Potrivit sursei citate, impozitul forfetar este pus pe opt coduri CAEN, lucru care, spune ministrul, nu s-a mai făcut până acum. 

„Cele opt coduri CAEN sunt din patru domenii: hoteluri-pensiuni, restaurant – baruri- cafenele, service auto, unde sunt mai multe – spălătorie, vulcanizare, service compet cu de toate. Asta doar aici se  aplică şi nici aici nu se aplică uniform. În calculul ce l–am făcut noi, cel mai mic impozit este 220 de lei. Suma pe care o plăteşte cineva nu este în funcţie de cifra de afaceri. Vor exista firme cu aceaşi cifră de afaceri, dar cu imozit diferit, în funcţie de câţiva indicatori relevanţi”, a mai spus ministrul.

Aceasta a exemplificat drept indicatori relevanţi în cazul hotelurilor locul în care acestea sunt amplasate, dacă sunt în mediul urban sau în rural, zona din oraşe, clasificare şi gradul de ocupare. 

„Scopul nu a fost să-i omorâm pe cei corecţi, ci ca cei corecţi să plătească mai puţin şi să intre în impozitare şi cei care nu au plătit deloc. Am făcut un studiu pentru 2011 – 2012 şi toate spaţiile de cazare din România, tot ce avem noi în România, au plătit mai puţin decât service-urile auto, 29 de milioane de lei”, a mai spus Grapini. 

Potrivit ministrului, un hotel din Bucureşti, din zona centrală, cu o clasificare la trei stele, va plăti un impozit forfetar de 223 de lei pe an, pe cameră, iar unul din staţiunea Neptun, situat în zona A şi clasificat tot de trei stele va plăti 103 lei pe cameră, pe an. Pentru o pensiune dintr-o staţiune balneară impozitul va fi de 52 de lei pe cameră pe an. 

 „Dacă nu poate plăti sumele acelea înseamnă că business-ul nu poate să existe. Spun asta ca întreprinzător şi nu ca ministru. Sunt unii care n-au plătit niciodată niciun leu, n-au făcut niciodată profit. Nu ştiu cum şi-or fi întreţinut investiţia pentru că ei figurau cu salariul minim la propriul business, dividende niciodată că n-au făcut profit, însă s-au dezvoltat”, a mai spus ministrul. 

Vă mai recomandăm: 

UPDATE Grapini, criticată în Comisia Roşia Montană: Aţi citit proiectul de lege?

Grapini aruncă forfetarul în curtea avocaţilor şi a dentiştilor: „Cine s-a pronunţat în numele nostru?“

Impozitul forfetar, aprobat de Guvern şi pasat Parlamentului

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite