Proprietarii celui mai mare vitraliu-cupolă din lume, care există la Vâlcea, fără certificarea recordului FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mare cupolă vitraliu din lume, conform World Record Academy, aparţine Bibliotecii Judeţene Vâlcea; Foto Adevărul
Cea mai mare cupolă vitraliu din lume, conform World Record Academy, aparţine Bibliotecii Judeţene Vâlcea; Foto Adevărul

La mai bine de şase luni după ce o lucrare de artă a fost recunoscută de către Academia Recordurilor Mondiale drept „cel mai mare vitraliu sub formă de cupolă”, proprietarele creaţiei nu deţin certificarea titlului de record mondial.

Creatorul celui mai mare vitraliu-cupolă din lume, aparţinând Bibliotecii Judeţene din Râmnicu Vâlcea, pictorul Gheorghe Dican (60 ani, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România şi preşedintele filialei judeţene), a fost recompensat cu titlul de cetăţean de onoare al oraşului, pentru contribuţia pe care a adus-o urbei de pe malul Oltului.

Cea mai cunoscută creaţie a sa - cupola-vitraliu care este acoperiş al sediului bibliotecii din Vâlcea - realizată în 2005, a fost „cel mai mare vitraliu sub formă de cupolă“

Până acum, nici Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, nici Consiliul Judeţean Vâlcea (în subordinea căruia funcţionează instituţia, în calitate de ordonator de credite al bibliotecii) şi nici creatorul Gheorghe Dican nu au obţinut certificatul / diploma de omologare a titlului de record mondial. 

Acesta le-ar permite utilizarea logo-ului „World Record Holder”, pe care îl pot folosi deţinătorii unui titlu mondial, în promovarea instituţiei / instituţiilor, artistului, judeţului etc., dar şi alte facilităţi.

Cupola Bibliotecii Judeţene Vâlcea - marca artistului Gheorghe Dican - cea mai mare cupolă de vitralii din lume - record mondial stabilit de Academia Recordului Mondial Foto worldrecordacademy org

Cel mai mare vitraliu - cupolă din lume, conform Academiei Recordurilor Mondiale, aparţine Bibliotecii Judeţene Vâlcea; Foto Adevărul - credit Alexandru Cutelecu

Practic în afara nominalizării acestui record, deocamdată doar pe site-ul WRA - urmând ca cel mai probabil anul viitor, să apară şi în Cartea Recordurilor - Guinness Book, editată de către academie (după cum au menţionat chiar cei de la WRA - n.r.) şi a articolelor media, cele trei entităţi menţionate nu deţin, până în acest moment, nici un „document de botez” al recordului în sine, care să le permită să se folosească de acest titlu, inclusiv în actele oficiale. 

Şi asta pentru că certificarea în sine costă, ca orice omologare. Doar că în acest caz, fiind vorba despre un titlu de „record mondial”, singurul din Vâlcea - cel puţin de după Revoluţie, este vorba de câteva mii de euro. 

Cea mai mare cupolă vitraliu din lume omologată de Cartea Recordurilor - la Biblioteca Judeţeană Vâlcea Foto Adevărul - credit Alexandru Cutelecu

Cea mai mare cupolă vitraliu din lume, conform World Record Academy, aparţine Bibliotecii Judeţene Vâlcea Foto Adevărul - credit Alexandru Cutelecu

Cupola - vitraliu a acoperişului bibliotecii ilustrează, în opinia creatorului, „Facerea lumii”, fiind montată la 30 de metri înălţime faţă de sol. Pe cei 150 mp se regăsesc 168 de module din sticlă colorată a câte 12 ovale cu 12 compoziţii. Acestea cuprind toate tipurile de scriere cunoscute: hieroglific, tartaria, demotic, cuneiform, chirilic, fenician etc., dar şi principalele manifestări ale Creaţiei Divine - apă, aer, foc şi pământ. 

Pentru realizarea acestei lucrări, artistul Gheorghe Dican susţine că a îmbinat tehnica veche, cu una nouă, folosindu-se de armătură de plumb, dar şi de termopanele din zilele noastre, pentru protecţia vitraliilor.

Fiind vorba despre o cupolă, aceasta are forma unei jumătăţi a globului pământesc, cu tot cu paralele şi meridiane, simbolizând, de asemenea şi motivul solar.  

Cea mai mare cupolă vitraliu din lume omologată de Cartea Recordurilor - la Biblioteca Judeţeană Vâlcea Foto Adevărul

Cel mai mare vitraliu - cupolă din lume, conform Academiei Recordurilor Mondiale, aparţine Bibliotecii Judeţene Vâlcea; Foto Adevărul - credit Alexandru Cutelecu

Artistul a mai recunoscut într-o discuţie cu reporterul „Adevărul” că a primit o ofertă pentru certificarea titlului mondial (taxa de verificare şi certificare) din partea celor de la Academia Recordurilor Mondiale, dar preţul fiind de ordinul miilor de euro (în jur de 5.000 de euro - n.r.), a fost nevoit să renunţe. Mai ales că drepturile asupra lucrării aparţin Bibliotecii Judeţene din Vâlcea. 

Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea - unicat datorită cupolei vitraliu - cea mai mare din lume Foto Adevărul

Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea - deţinătoarea celui mai mare vitraliu - cupolă, conform Academiei Recordurilor Mondiale, Foto: Adevărul

„Într-adevăr mi s-au cerut bani pentru certificatul respectiv, dar suma, mie cel puţin, mi s-a părut foarte mare raportată la venituri. Pe de altă parte, eu am cedat drepturile Bibliotecii Judeţene, proprietara de drept a vitraliului-cupolă. Deci, cred că ei ar fi trebui să aibă tot interesul să obţină astfel de acte, prin care s-ar putea promova pe sine, ca instituţie de cultură, dar şi oraşul şi judeţul. Nu ştiu dacă au solicitat diploma şi dreptul de utilizare a titulaturii. Este posibil, dar dacă nu au făcut-o nu este exclus să nu fi ştiut de chestiune, mă gândesc. Nu ştiu dacă cei de la Academia Recordurilor Mondiale le-au făcut şi lor o astfel de propunere: pentru certificare, utilizarea logo-ului etc.”, ne-a precizat Gheorghe Dican, care a recunoscut şi că nu a vorbit cu instituţiile în cauză despre costurile pe care le implică certificarea unui titlu mondial. 

Artistul Gheorghe Dican - creatorul celei mai mari cupole vitraliu din lume certificată de Academia Recordului Mondial din SUA - record mondial la Vâlcea Foto Adevărul  - credit Alexandru Cutelecu

Artistul Gheorghe Dican - creatorul celei mai mari cupole vitraliu din lume, conform Academiei Recordurilor Mondiale; Foto Adevărul  - credit Alexandru Cutelecu

„N-aş fi vrut să se spună mai apoi că am cerut bani ca să mă folosesc eu de acest titlu. Eu am propus însă conducerii bibliotecii să editeze nişte pliante în care să se promoveze folosindu-se de această recunoaştere pe plan mondial a cupolei - vitraliu. Din câte ştiu eu nu ar fi interzisă folosirea sintagmei de record mondial, ci doar a logo-ului”, a mai precizat Gheorghe Dican. 

Reprezentanţii instituţiei de cultură au recunoscut şi ei că nu au cunoştinţă despre obţinerea certificării pentru a se folosi de marca în cauză, dar au menţionat că ar fi interesaţi de acest aspect.

„Noi n-am primit o astfel de ofertă. Din păcate, nici domnul Dican nu ne-a menţionat că ar fi primit o astfel de ofertă. Nu se pune problema de bani, dacă vorbim despre o societate specializată în omologarea recordurilor mondiale, cum este cea de Cartea Recordurilor, pentru care chiar merită. Dacă lucrurile stau aşa cum ni le-aţi prezentat, noi vom face demersurile pentru obţinerea acestei certificări. Pentru că până acum am fost doar nominalizaţi, nu şi certificaţi. Dar, repet, am fi interesaţi de o astfel de recunoaştere”, ne-a precizat directorul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, Remus Grigorescu.

Remus_Grigorescu directorul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea Foto Arhiva personală

Remus Grigorescu, directorul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea” - deţinătoarea celui mai mare vitraliu - cupolă, conform Academiei Recordurilor Mondiale, Foto: Arhiva personală

Folosirea oricărei titulaturi ca marcă înregistrată se plăteşte în întreaga lumea. Spre exemplu, Consiliul Judeţean Vâlcea a plătit la OSIM înregistrarea titulaturii „Vâlcea, cel mai frumos judeţ”. Prin obţinerea diplomei / certificatului, privind deţinerea unui titlu mondial, Bibliotecii Judeţene Râmnicu Vâlcea, şi implicit Consiliului Judeţean Vâlcea, i s-ar recunoaşte dreptul de a fi nu doar deţinătoarea „celui mai mare vitraliu sub formă de cupolă din lume”, ci şi de a se promova peste tot cu acest titlu. La fel ca în cazul artistului, chiar dacă drepturile de folosinţă au fost cedate instituţiei de cultură din Vâlcea. 

Între timp în presă au apărut o serie de materiale pe această temă, iar menţiuni despre cupolă se regăsesc chiar şi într-un album turistic de promovare a unor obiective turistice din România, apărut în Franţa.

Din 2007, Academia Recordurilor Mondiale a publicat peste 150 de recorduri mondiale omologate în România în toate domeniile, care se regăsesc pe site-urile worldrecordacademy.com şi worldrecordacademy.org.

World Record Academy este cea mai mare organizaţie din lume care verifică şi omologhează recordurile mondiale, după cum aflăm din propria descriere de pe site. 

Vă mai recomandăm şi:

FOTO Povestea cupolei anonime din Vâlcea decretate cel mai mare vitraliu din lume: „Este inclusă în traseele de turism ale Franţei, dar nu şi ale României“

VIDEO Cea mai mare cupolă de vitralii din lume se află în România. Cum arată creaţia proaspăt inclusă în Cartea Recordurilor

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite