Irina Rimes, Claudia Pavel şi Matteo în concert în oraşul în care s-a intonat pentru prima dată Imnul Naţional
0În urmă cu 173 de ani, la Râmnicu Vâlcea se intona pentru prima dată în cadru oficial Imnul Naţional. În cinstea acestei sărbători, autorităţile au organizat o serie de acţiuni.
Manifestările dedicate Zilelor Imnului au început la Vâlcea de la primele ore ale zilei de joi, 29 iulie, cu o reconstituire artistică a evenimentelor de acum 173 de ani, pusă în scenă de actorii Teatrului „Ariel” şi intonarea Imnului Naţional de către Fanfara „Constantin Brâncoveanu”.
Din program n-au lipsit: tradiţionala paradă festivă pe străzile oraşului până în Parcul Zăvoi - locul unde s-a intonat pentru prima dată imnul într-un cadru oficial în 1848; slujba de sfinţire a tricolorului şi momentul artistic de la Casa Memorială Anton Pann - „finul Pepelei, cel isteţ ca un proverb” fiind cel care a compus linia melodică de la „Deşteaptă-te, române!” şi care a şi fost prezent în 1848 la intonare, în Râmnicu Vâlcea. Toate acestea s-au desfăşurat pe lângă şedinţa festivă, ceremonialul militar - religios şi alocuţiunile oficialilor.
GALERIE FOTO CU PRIMELE MANIFESTĂRI DEDICATE ZILELOR IMNULUI, LA RÂMNICU VÂLCEA
Autorităţile vâlcene au pregătit în cinstea acestei sărbători patru zile de distracţie, din care nu vor lipsi expoziţiile de artă plastică, artă fotografică, de carte veche, lansările editoriale, reprezentaţiile teatrale şi concertele de muzică simfonică, uşoară sau populară.
Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul”, spre exemplu, a găzduit joi seara, 29 iulie, o expoziţie de facsimile „Casa Regală a României, păstrătoare şi promotoare a tradiţiilor româneşti”, realizată cu sprijinul Muzeului Naţional Cotroceni , dar şi o expoziţie de carte veche din colecţia instituţiei.
Ianna Novac a concertat în cadrul momentului „Symphonic Show” pe „Arenele Traian”, iar prima seară se va finaliza cu concertele susţinute de Andreea Ştefan, Claudia Pavel, Matteo şi Irina Rimes, precum şi cu un foc de artificii.
Ziua de vineri, 30 iulie, va fi dedicată expoziţiilor: Salonul de Artă Fotografică al Fotoclubului „Floare de Colţ” – expoziţia „La Conac”; vernisajul expoziţiei de pictură a artistului italian Francesco Bubba; Salonul Judeţean de Artă al Filialei Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici şi lansarea cărţii „Recurs la Brâncuşi” a lui Vasile Vasiescu, precum şi prima ediţie a expoziţiei de ceramică Salonul de Sud. Seara va fi încheiată de Teatrul Municipal „Ariel” la „Arenele Traian”, cu piesa ”Autorul” de Radu Herjeu, în regia lui Boris Melinti şi de concertele susţinute de o concurentă la „Vocea României” - Mira şi de Roxen - reprezentanta ţării noastre la ultima ediţie a Eurovision.
Sâmbătă, 31 iulie şi duminică, 1 august, Râmnicu Vâlcea va găzdui Târgul Meşterilor Populari, în Parcul Zăvoi, precum şi concerte de muzică populară susţinute de Ansamblul „Doina Bărăganului”, Claudia Ghiţulescu, Elena Ghiţulete, Olguţa Berbec şi Marina.
Vă mai recomandăm şi:
FOTO Secretele lui Anton Pann, compozitorul liniei melodice a imnului României
FOTO Povestea parcului unde s-a cântat pentru prima dată imnul, menţionat în „O scrisoare pierdută“