FOTO Viaţa Mariei Tereza, infantă a Spaniei şi regină a Franţei: povestea ei despre incest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariajul dintre Regele Louis al IV-lea al Franţei şi Maria Tereza a Spaniei
Mariajul dintre Regele Louis al IV-lea al Franţei şi Maria Tereza a Spaniei

Cunoscută sub numele de Maria Tereza a Austriei sau ca Maria Tereza a Spaniei, a trăit în secolul al XVII-lea şi a devenit faimoasă ca regină a Franţei, în urma căsătoriei cu Regele Soare, dar şi ca mamă a Marelui Delfin. Viaţa ei ca regină a fost marcată de trădări, incest şi zvonuri despre un copil cu piele neagră. Şi, ce nu se ştie, este contribuţia uriaşă privind ciocolata în Europa.

GALERIE FOTO

A rămas în istorie ca Maria Tereza a Austriei (1638-1683), deşi era Infanta Spaniei, pentru că provenea din linia spaniolă a Casei Habsburgilor, dar şi pentru că a deţinut titlul de arhiducesă de Austria, fiind stră-strănepoată unui arhiduce austriac. Este cunoscută drept femeia care a acceptat să se căsătorească cu vărul ei, dar şi pentru loialitatea faţă de soţul infidel. 

De asemenea, a devenit faimoasă şi pentru că nu s-a clintit în faţa acuzaţiilor zdrobitoare care aveau să-i fie aduse ulterior şi şi-a protejat copiii ca o leoaică.

Istoria familiei Mariei Tereza

Maria Tereza a Spaniei s-a născut la 10 septembrie 1638. Tatăl ei era Regele Filip al IV-lea al Spaniei, iar mama - Elisabeta a Franţei. Când Maria Tereza avea şase ani, mama ei a murit. Doi ani mai târziu, în 1646, fratele ei mai mare, Baltazar Carlos a murit, de asemenea. Baltazar era logodit la acea vreme cu verişoara sa, Mariana de Austria.

Când Filip şi-a pierdut soţia şi Mariana, logodnicul, cei doi - unchi şi nepoată – s-au căsătorit în 1649. De precizat că tânăra era chiar fiica sorei lui Filip. Astfel de relaţii incestuoase în cadrul familiilor regale erau considerate acceptabile la vremea respectivă, ca mijloc de perpetuare a liniei regale.

Se spune că restul copilăriei Mariei Tereza a fost destul de dificil, fiind neglijată de mama ei vitregă, care era doar cu patru ani mai mare decât ea.

Cum a afectat viitorul Mariei Tereza războiul de treizeci de ani?

Între timp, avusese loc un război în care au fost implicate şi Spania şi Franţa, purtat sub pretext religios, cauzat de protestanţi. Spania sprijinea catolicii.

Cunoscut sub denumirea de „Războiul de 30 de ani”, acesta s-a încheiat în 1648, dar conflictul dintre Spania şi Franţa a continuat până în 1659 (din 1638).

Şi, cum între timp, ambele părţi prosperaseră datorită războiului, fiecare a căutat să-şi negocieze cât mai bine încetarea ostilităţiilor. Aşa a ajuns să fie propusă o uniune între familiile regale ale celor două ţări: Spania (Habsburgi) şi Franţa (Bourbon), în speranţa că pacea va fi asigurată în acest mod. Povestea este mult mai complicată, dar vom reveni asupra ei, cu altă ocazie.  

Maria Tereza şi Ludovic al XIV-lea – căsătoria pentru unirea unor ţări

Negocierile dintre Spania şi Franţa au condus la Tratatul de la Pirinei, care includea şi un aranjament de căsătorie între Maria Tereza şi Louis al XIV-lea al Franţei, care erau de două ori veri primari, părinţii erau fraţi între ei: tatăl Mariei cu mama lui Louis şi mama Mariei cu tatăl lui Louis.

Negocierile destul de complicate trebuiau să rezolve în primul rând problema succesiunii. Cum Spania nu avea nici o lege salică, privind succesiunea, femeile puteau moşteni tronul spaniol. După moartea fratelui său, Balthasar, Maria Tereza a obţinut titlul de moştenitor prezumtiv, pe care l-a deţinut până la naşterea fratelui său vitreg, Philip Prospero, în 1657.

În conformitate cu Tratatul de la Pirinei, Maria Tereza a fost forţată să renunţe la toate pretenţiile ei asupra tronului spaniol înainte de căsătorie. În schimb, ea urma să primească o zestre substanţială, deşi aceasta nu a fost niciodată plătită. 

În iunie 1660, Maria Tereza şi Ludovic al XIV-lea s-au căsătorit religiosn în Saint-Jean-de-Luz, în partea de sud-vest a Franţei. Deşi la începutul căsătoriei Louis al XIV-lea i-a fost credincios soţiei sale, în scurt timp Regele Soare avea să înceapă un lung şir de aventuri amoroase. În 1661, spre exemplu, Louise de La Vallerie a devenit prima amantă oficială a regelui.

Maria Tereza era văzută ca o femeie timidă, răbdătoare, naivă şi drăgălaşă. Ea a rămas departe de intrigile sociale de la curtea franceză, dezvoltând o prietenie strânsă cu soacra ei, Anne de Austria, care îi era şi mătuşă din partea tatălui.

Ambele fiind femei pioase, îşi vor petrece timpul vizitând mănăstiri şi alte instituţii religioase.

Adevărul din spatele zvonurilor despre bebeluşul mulatru

În ciuda evlaviei şi loialităţii sale faţă de rege, a circulat un zvon răutăcios la curtea franceză potrivit căruia Maria Tereza ar fi dat naştere unui copil nelegitim negru. 

Adevărul este însă cu totul altul, aşa cum au concluzionat şi istoricii, după ce au studiat dovezile. Copilul născut de Maria Tereza nu era unul cu piele neagră, ci cu pielea purpurie, vânătă, cianotică, datorită oxigenării defectuoase în perioada în care fusese făt. Afecţiunea este cunoscută acum drept hipoxie intrauterină şi este la fel de letală ca şi cu secole în urmă. Drept dovadă că bebeluşul a murit la scurt timp după naştere. 

O altă parte a acestei poveşti implică o călugăriţă benedictină, Louise Marie Thérèse, cunoscută şi ca „Călugăriţa negresă de la Abiaţia Moret”. Călugăriţa a pretins că este descedentă a familiei regale. Dacă este vorba despre familia regală franceză, atunci este mai probabil ca aceasta să fi fost unul dintre copiii nelegitimi ai lui Ludovic al XIV-lea, mai degrabă, decât ai Mariei Tereza.

Copiii – prioritatea Mariei Tereza de Austria, Infanta Spaniei, Regina Franţei

De-a lungul domniei sale ca regină a Franţei, Maria Tereza nu a manifestat prea mult interes pentru acumularea puterii politice. Acest lucru este evident, de exemplu, în perioada în care a fost numită regentă, în 1672, în timpul războiului franco - olandez.

În schimb, a acordat o o deosebită importanţă rolului de mamă, asigurându-se că fiul său primeşte o educaţie adecvată. A născut şase copii, dintre care doar unul a supravieţuit, cel care avea să rămână în istorie ca Marele Delfin.

Aducerea ciocolatei în Regat

Una dintre contribuţiile, ei mai puţin cunoscute în Franţa, este legată de aducerea ciocolatei în regat.

Ca urmare a cuceririi Imperiului Aztec de către spanioli, cacaoa a ajuns şi în Europa. Maria Tereza era o mare iubitoare de ciocolată. Înainte de a se căsători cu Louis al XIV-lea, i-a dăruit viitorului ei soţ o superbă decoraţie pentru piept care conţinea în interior ciocolată ca dar de logodnă.
 

Regele a devenit instant un fan al acestei bunătăţi pe care l-a şi adus rapid în atenţia restului Europei.

Cum a murit Maria Tereza?

Maria Tereza a murit la vârsta de 45 de ani, la 30 iulie 1683, după ce s-a întors dintr-un tur în Burgundia şi Alsacia. Întoarsă la Versailles, regina s-a îmbolnăvit brusc şi a murit rapid în urma unor complicaţii survenite din cauza unui abces.

Când regele a auzit despre moartea soţiei sale, nu a plâns, dar se spune că ar fi zis: „Este pentru prima dată când soţia îmi provoacă vreo supărare”.

Maria Tereza, infanta a Spaniei şi regina a Frantei, a murit la 30 iulie 1683 la Versailles. Din cei sase copii pe care i-a nascut, numai unul a supravietuit, Ludovic, Marele Delfin care a murit in 1711 la 49 de ani, cu 4 ani inaintea tatălui său.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite