Doi profesori de liceu, trimişi în judecată pentru luare de mită, au fost condamnaţi. Cereau bani de la elevi pentru note de trecere

Doi profesori de liceu, trimişi în judecată pentru luare de
mită, au fost condamnaţi. Cereau bani de la elevi pentru note de trecere

Profesorii vor munci timp de două luni în folosul comunităţii FOTO Arhivă

Ion Mărgărit, profesor de matematică în cadrul liceului „Toma Socolescu“ din Ploieşti, şi colegul său Adrian Anghel, profesor de economie, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Ploieşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei doi profesori au fost prinşi în flagrant anul trecut de ofiţerii DGA Prahova în timp ce primeau bani, câte 500 de lei, de la opt elevi care susţineau corigenţele.

Elevii aveau nevoie de o notă mare pentru o medie care să le permită să se înscrie la sesiunea de Bacalaureat din toamnă, aşa că au preferat să dea bani pentru a-şi încheia situaţia şcolară. 

Mărgărit şi Anghel au fost trimişi în judecată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova în data de 15 septembrie 2017.

Curtea de Apel Ploieşti a decis că Ion Mărgărit este vinovat pentru complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă, iar colegul său de catedră, Adrian Anghel este vionovat de infracţiunea de luare de mită în formă continuată. Aceeaşi instanţă a decis să-i condamne pe cei doi la închisoare cu suspendare astfel: doi ani şi şase luni Ion Mărgărit şi doi ani pentru Adrian Anghel.

Ca pedeapsă complementară, cei doi profesori sunt obligaţi prin sentinţă definitivă să presteze muncă în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, la Centrul Judeţean de Cultură Prahova sau în cadrul Administraţiei parcului memorial „Constantin Stere”.

Instanţa a decis şi confiscarea de la Adrian Anghel a sumei de 4.300 lei primită de acesta cu titlu de mită, iar de la Ion Mărgărit Emil a sumei de 700 lei dobândită prin comiterea faptei. În plus, profesorii au fost obliaţi la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în cuantum de câte 1800 lei fiecare.

Conform unor surse judiciare cei doi profesori de la liceul ”Toma Socolescu”  au fost prinşi când opt dintre elevii lor au mers să predea plicul cu bani acasă la Ion Mărgărit. Cadrul didactic împărţea banii cu colegul său de catedră. Iniţial, poliţiştii de la Direcţia Generală Anticorupţie din Ploieşti l-au prins doar pe unul dintre profesori, dar au aflat, că acesta are şi un complice. Profesorul prins a aflat în timpul anchetei că elevii au plătit mai mulţi bani decât a primit el, aşa că a decis să recunoască totul şi să-l reclame şi pe colegul său.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările