Cum ne afectează sănătatea produsele de aromaterapie şi SPA. De ce să fiţi atenţi la copilul nou-născut care strănută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai frecventă greşeală pe care o fac părinţii este să aprecieze, fără un consult de specialitate prealabil, că strănutul copilului ar fi provocat de un banal guturai, iar mâncărimile nazale ar fi produse de paraziţi intestinali.

În multe cazuri aceste simptome sunt specifice alergiilor, iar tratarea lor cu produse pentru viroze respiratorii sau pentru parazitoză nu va face decât să agraveze sănătatea copilului.

Pediatrul Minerva Stanciu susţine că există trei mari factori care pot dezvolta alergii copilului nou-născut, naşterea prin cezariană, alimentaţia artificială şi diversificarea cu hrană de import.

”Predispoziţia spre alergie este ereditară. Accidental, dacă este să ne uităm pe statistici, se naşte un procent semnificativ de copii care au alergie fără ca ea să poată fi corelată cu o alergie în familie, dar părerea mea personală este că în acest caz nu este anamneza făcută corect. În al doilea rând contribuie în mod specific perioada perinatală, adică naşterea prin cezariană, care este un factor predispozant. La fel, alimentaţia artificială este un factor predispozant şi de aici pleacă multe. Plus alimentaţia din primii ani de viaţă care ar trebui să fie orientată pe arealul geografic şi nu pe produse de import, ori la noi se merge pe diversificare în special cu produse importate”, a explicat pediatrul.

În cazul în care copilul prezintă un teren atopic, adică are o sensibilitate la un anumit produs, substanţă etc, este de la sine înţeles că acela trebuie eliminat pe cât posibil din mediul în care trăieşte copilul. Mare atenţie însă, aceşti produşi cu potenţial alergogen nu pătrund în organism doar pe cale nazală, ci şi prin leziunile de la nivelul pielii.

”În mod paradoxal ceea ce produce alergenul alimentar are o reflectare foarte importantă în alergiile respiratorii pentru că intervine ca şi factor intermedial pielea. Dacă tu mănânci un produs alergen, pe piele se produc nişte leziuni, iar aceste leziuni înseamnă soluţii de continuitate şi atunci alergenii din mediul înconjurător intră direct în sânge, fără să mai treacă prin filtrul nazal unde ar putea fi eliminaţi. Astfel se dezvoltă şi alergii respiratorii produse de alergenii alimentari. E un mecanism care produce alergii respiratorii într-un mod foarte dificil de înţeles de către părinţi. Dacă ai dermatită atopică, trebuie să vindeci asta, altfel există riscul să faci astm. Prin piele ajunge direct în sânge şi exercită efectele nocive”, explică medicul Minerva Stanciu.

Simptome specifice alergiilor

Aşa cum precizam anterior, alergiile respiratorii au simptome specifice care pot fi confundate însă uşor cu cele ale unei viroze respiratorii. Când copilul prezintă secreţii nazale apoase, îşi duce frecvent mâna la nas şi la ochi şi are o stare de agitaţie trebuie verificat mediul în care trăieşte şi eliminat orice ar putea produce o alergie. În camera copilului mic nu au ce căuta plante decorative, păsări, pisici, acvariu, odorante de cameră, parfumuri şi în general produse de aromaterapie.

”Simptomele sunt strănut şi mâncărime nazală, care sunt puse pe seama viermilor, dar în realitate nu sunt simptome de parazitoză, ci specifice alergiei. Aceasta este cea mai înebunitoare situaţie. Când copilul strănută şi se freacă la nas şi toată lumea spune că are paraziţi şi el de fapt are alergie respiratorie”, a explicat medicul.

Este normal ca un părinte să nu cunoască încă din primele zile de viaţă ale copilului dacă acesta are predispoziţie pentru alergii de orice fel, prin urmare, preventiv trebuie respectate reguli clare atunci când se amenajează camera copilului.

”Aparatele de aroma terapie şi SPA nu servesc foarte mult nimănui şi oricum au susceptibilitate mare să producă alergie la copil. Apoi, în cameră trebuie asigurată o temperatură între 20 şi 25 de grade şi umiditate de 50 la sută. Să se folosească balsamuri cu menţiune explicită că se pot folosi la copil, deci citiţi cu atenţie etichetele produselor”, a concluzionat pediatrul.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite