Soluţie naturistă din oregano şi urzică pentru vindecarea mătreţii şi stimularea creşterii părului

Soluţie naturistă din oregano şi urzică pentru vindecarea mătreţii şi stimularea creşterii părului

Foto: Shutterstock

Sovârful (Origanum Vulgare), cunoscut mai ales sub denumirea de oregano, are multiple utilizări, atât în bucătărie, unde este folosit drept condiment, cât mai ales în medicina naturistă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Plantă, înaltă până la aproximativ 60 cm, întâlnită atât în zonele de câmpie şi deal, cât şi în zonele de munte, la marginea pădurilor, tufărişuri, etc. se remarcă mai ales prin  mirosul foarte aromat. 

Sovârful are, datorită componenţilor săi (uleiuri volatile, tanin, antociani, substanţe minerale etc), efect antipastic asupra musculaturii netede, sedativ asupra sistemului nervos central, antiseptic, stomahic, carminativ şi fluidifiant asupra secreţiilor bronşice.

Infuziile, unguentele, cataplasmele şi inhalaţiile au calităţi terapeutice uimitoare. Puţină lume ştie însă că planta este utilizată însă şi pentru îngrijirea şi igiena părului.

Iată o reţetă de tinctură obţinută din sovârf şi urzică:

"Tinctura se obţine din  50 g de sovârf şi 50 g de urzici uscate la 1 litru de alcool de 70°. Se macerează la soare timp de 15 zile, se strecoară şi se iau câte 2 linguri de macerat la 200 ml de apă, cu care se fac frecţii pe cap pentru a combate mătreaţa, pentru stimularea creşterii părului şi distrugerea păduchilor", recomandă Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: