Caz revoltător la Argeş. Motivul unei educatoare care a bătut un copil autist: „L-am plesnit că n-a ştiut să citească”

Caz revoltător la Argeş. Motivul unei educatoare care a bătut un copil autist: „L-am plesnit că n-a ştiut să citească”

La Judecătoria Piteşti a început procesul într-un caz revoltător, deschis ca urmare a unui incident grav ce a revoltat România în iunie 2015. Este vorba depre incidentul în care educatoarea Ecaterina Sîrbu, de la Grădiniţa Specială „Sfânta Elena” din Piteşti, a lovit de mai multe ori un copil de opt ani care suferă de autism.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 10 iunie 2015, poliţiştii de la Secţia 3 Piteşti au primit o plângere de la mama copilului cu privire la faptul că, în aceeaşi zi, educatoarea Ecaterina Sîrbu l-a lovit pe fiul său în zona gâtului şi a obrazului drept. La scurt timp după ce a aflat de agresiune, mama băiatului l-a dus pe acesta la Spitalul de Pediatrie. „În jurul orei 18.00, a fost adus un băiat în vârstă de 8 ani şi o lună, policontuzionat, afirmativ prin agresiune fizică. S-a făcut consult de specialitate şi s-au evidenţiat contuzii în zona cervicală şi pe braţul drept, acolo unde prezintă marcă traumatică (vînătăi şi zgîrieturi – n.r.). S-au efectuat investigaţiile pentru a fi monitorizată starea copilului. Nu a rămas internat“, declara, în 10 iunie 2015, medicul specialist Adina Enescu, de la Spitalul de Pediatrie Piteşti.

Conform certificatului medico-legal eliberat ulterior, băiatul prezenta „echimoze şi escoriaţii în zona cervicală, dar şi o echimoză roşiatică pe braţul drept, leziuni ce s-au putut produce în data de 10 iunie 2015 prin lovire cu corp dur sau comprimare cu mâna şi zgâriere, posibil unghii. Leziunile provocate au necesitat pentru vindecare un număr de 1-2 zile de îngrijiri medicale”. Audiată de procurori, educatoarea Ecaterina Sîrbu nu a recunoscut fapta, însă, aşa cum susţin anchetatorii, „declaraţia acesteia este contrazisă de mijloacele de probă administrate în speţă”.

Penalizată cu 10% din salariu

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, „după ce martora S.F.R., mătuşa persoanei vătămate, a observat că minorul acuză dureri în zona gâtului şi a braţului drept, aceasta s-a întors în grădiniţă, pentru a cere socoteală inculpatei”. Strigător la cer este motivul pentru care educatoarea a bătut un copil suferind de autism: „pentru că a supărat-o că nu a vrut să citească”. La discuţia purtată între mătuşa băiatului şi educatoarea Ecaterina Sîrbu a asistat martora Gheorghiţa Drăghici, care se afla la grupul sanitar la trei săli de clasă distanţă de locul în care s-a purtat discuţia şi care a declarat că a auzit-o pe educatoare când a recunoscut că l-a lovit pe băiat, spunând: ”... Ţi-am zis că l-am pocnit/plesnit că n-a ştiut să citească”. 

Am luat legătura şi cu Carmen Băcanu, directoarea grădiniţei „Sf. Elena”, care ne-a precizat că educatoarea Ecaterina Sîrbu a ieşit la pensie în această toamnă. „Nu doresc să discut despre acest subiect. Problema s-a rezolvat în cadrul unităţii”, ne-a mai spus directoarea Carmen Băcanu. Legat de incidentul de anul trecut, Dumitru Tudosoiu, inspectorul şcolar general al IŞJ Argeş, ne-a precizat:

„Ca urmare a deciziei luate în 19 iunie 2015 de către conducerea grădiniţei, doamnei educatoare Ecaterina Sîrbu i s-a redus salariul cu 10% pe două luni. Conform legii, aceasta nu poate fi sancţionată decât de unitatea şcolară în cadrul căreia activează. Noi ca Inspectorat Şcolar putem să venim doar cu unele recomandări”. Jurnaliştii „Adevărul” au încercat să ia legătura şi cu educatoarea Ecaterina Sîrbu, însă aceasta nu a putut fi contactată până la închiderea ediţiei. 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: