Care sunt cele mai importante beneficii ale terapiei prin artă

Care sunt cele mai importante beneficii
ale terapiei prin artă

Terapia prin artă este benefică şi în cazul persoanelor cu autism FOTO:squarespace.com

Terapia prin artă este înainte de toate o formă de expresie ce ajută o persoană să îşi exteriorizeze sentimente sau emoţii prin desen, pictură, colaje sau modelaj. Care sunt cele mai importante beneficii ale terapiei prin artă aflaţi din materialul de mai jos.

După cum spune psihologul Raluca Mihăescu, ”exprimarea prin intermediul artelor vizuale este o modalitate terapeutică de a elibera emoţiile şi a reconcilia conflictele emoţionale, de a facilita conştientizarea unor procese interioare şi comunicarea acestora. Terapia prin artă ajută şi la dezvoltarea abilităţilor sociale, ca şi la reducerea comportamentelor nesănătoase, a stărilor de stres şi anxietate. Vă voi da şi un exemplu: crearea de către o persoană a unei picturi ce îi exprimă sentimentele îl poate ajuta pe acesta să devină mai conştient sau să îşi crească încrederea în sine”.

În general, de terapia prin artă pot beneficia persoanele care au supravieţuit unor accidente, persoanele care au fost victimele unor abuzuri şi dezastre naturale, persoanele cu diferite afecţiuni fizice medicale şi alte tulburări.

”Terapia prin artă îi ajută pe oameni să-şi rezolve conflicte, să-şi îmbunătăţească abilităţile interpersonale, să gestioneze comportamentele problematice. Terapia prin artă oferă şi o ocazie de a va bucură de viaţă prin intermediul artei”, mai precizează Raluca Mihăescu.

Terapia prin artă este folosită în destule cazuri pentru persoanele cu autism, în special la copii şi adolescenţi, fiind un mijloc de exprimare foarte eficient pentru aceste persoane. ”Se spune că persoanele cu autism gândesc în imagini, astfel că sunt utilizate artele vizuale şi implicit terapia prin artă pentru a comunica şi analiza ceea ce se petrece în mintea lor”, adaugă Raluca Mihăescu.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: