Bătrâna în ie şi fotă din Streaua care merge 12 kilometri pe jos pentru a-şi vinde la oraş împletiturile din răchită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasilica Negru, alături de Lavinia Năstase FOTO: arhiva personală Lavinia Năstase
Vasilica Negru, alături de Lavinia Năstase FOTO: arhiva personală Lavinia Năstase

De mulţi ani, Vasilica Negru (73 de ani), o bătrână din satul Streaua, de lângă Ştefăneşti-Argeş, parcurge aproape zilnic 12 km dus-întors pe jos pentru a îşi vinde în centrul oraşului măturile şi coşurile de răchită pe care le produce singură.

Vasilica Negru locuieşte într-o casă veche în satul Streaua, aflat în vârful unui deal, între păduri. Satul este situat la şase kilometri de centrul oraşului Ştefăneşti. 

Deoarece transportul în comun este o raritate în zonă, frecvenţa transportului maxi-taxi fiind extrem de redusă, femeia este nevoită să meargă aproape în fiecare zi 12 km pe jos, dus-întors, în loc să aştepte chiar şi peste o oră să vină un maxi-taxi. 

Vasilica Negru se îmbracă mereu în fotă şi ie, având acasă zeci de costume populare. Femeia este cunoscută şi pentru cinstea ei impresionantă. La începutul lunii octombrie, a mers 6 km pe jos până la Primăria Ştefăneşti ca să aducă dovada cuponului de pensie în baza căruia a primit gratuit măşti de protecţie.

Lavinia Năstase, directoarea Centrului Cultural Ştefăneşti, este cea care a descoperit-o şi îi ştie toată povestea.

„Tanti Vasilica nu pierde nicio slujbă de la biserică decât dacă e bolnavă. E cel mai politicos om pe care l-am cunoscut şi nu rămâne datoare nimănui. Recent a venit la Primăria Ştefăneşti să aducă dovada cuponului de pensie în baza căruia a primit măşti şi să îmi restituie cei 10 lei pe care îi trimisesem pentru maxi-taxi ca să vină la o expoziţie pe care am organizat-o la Centrul Cultural Ştefăneşti despre holocaustul romilor. Mi-a reamintit că merge pe jos şi că fiind bolnavă, nu a putut călători. Dacă aş avea posibilitatea legală, aş lua-o la Centrul Cultural Ştefăneşti pentru a le preda copiilor meşteşuguri. Şi dacă le-ar preda o lună copiilor ar fi un lucru minunat”, spune Lavinia. 

Vasilica Negru, arătând unul dintre costumele populare din colecţia sa FOTO: arhiva personală Lavinia Năstase

vasilica negru si lavinia nastase 01

Vasilica Negru nu este un om foarte vorbăreţ. Preferă să muncească mult şi să vorbească mai puţin.

“Port costum popular de când eram mică, nu pot face altfel. Am şi mai multe costume populare pe care le-am primit. Fac coşuri şi mături din copilărie, mama şi tata îmi dădeau peste mână când eram mică dacă nu lucram bine, îmi spuneam că trebuie să am o meserie şi să o fac bine. Şi, încet-încet, a început să îmi placă să fac coşuri şi mături din răchită, să împletesc la ele ore în şir...

E o tradiţie pe care înainte o practicau mai mulţi în zona asta a noastră de la Ştefăneşti. Acu am rămas doar eu... E păcat că nu se transmit tradiţiile astea mai departe... Poate dacă s-ar face nişte cursuri la elevi ar fi ceva.

Bărbatul meu a plecat de când eram tânără, nu am copii. În schimb, am crescut trei copii ai fratelui meu rămas văduv. M-am obişnuit să merg pe jos kilometri în fiecare zi de atâţia ani. Ce să facem, maxi-taxi trece rar pe unde stau eu... Când e mai frig e mai dificil cu mersul pe jos...”, ne-a declarat bătrâna.

Vasilica Negru a purtat costume populare toată viaţa, destule dintre ele primite de la diverşi oameni. „Prin faptul că poartă aceste costume populare, doamna Vasilica îi cinsteşte şi pe cei care i le-au dăruit”, adaugă Lavinia Năstase.

Vă mai recomandăm şi:

Vila unde a trăit cea mai importantă familie de politicieni români va deveni muzeu naţional. PSD: „O răzbunare politică“

Cum a fost devastată şi lăsată în paragină superba fermă a Brătienilor. Istoria unui dezastru întins pe ani întregi de nepăsare

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite