A murit Gavril Prunoiu, unul dintre cei mai iubiţi interpreţi de muzică populară din România
0În dimineaţa zilei de 31 martie s-a stins din viaţă Gavril Prunoiu, unul dintre cei mai iubiţi interpreţi de muzică populară din ţara noastră şi a cărui carieră s-a stins pe parcursul a aproape şase decenii.
Gavril Prunoiu, un foarte apreciat interpret şi profesor de muzică, s-a născut pe 2 martie 1942 în comuna argeşeană Boteni. În perioada1957-1960 a învăţat la Seminarul Teologic din Bucureşti, iar în 1965 a absolvit cu brio Liceul de muzică nr. 1, Bucureşti, actualul Colegiul Naţional de Arte ,,Dinu Lipatti", secţia canto popular.
În anii 1966 şi 1967, Gavril Prunoiu a fost solist al Orchestrei de muzică populară
,, Doina Argeşului" din Piteşti, împreună cu mari artişti precum Rodica Bujor, Ion Luican, Ştefan Lăzărescu, Ileana Constantinescu, Benone Sinulescu şi Elisabeta Ticuţă.
Între 1967-1972 a studiat la la Conservatorul de muzică ,,Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, secţia Pedagogie muzicală, la clasa de canto fiind îndrumat de prof. Mircea Buciu.Timp de zece ani, între 1972-1982 a fost profesor titular la Şcoala de muzică şi Casa de copii şcolari, fete, din Câmpulung Muscel. A fost timp de peste trei decenii profesor de canto popular la Colegiul de artă ,,Dinu Lipatti", Bucureşti, îndeplinind timp de 20 de ani funcţia de şef al catedrei de muzică tradiţională a Colegiului din Capitală.
Din 1964 a început o fructuoasă colaborare cu orchestra populară Radio şi cu redacţia muzicală Radio România. Din anul 1965, Gavril Prunoiu a fost invitat frecvent de Televiziunea Română în emisiunile de folclor.
În 1972 Gavril Prunoiu a lansat primul său disc. În 1978 a înfiinţat un grup folcloric în comuna Boteni, grup ce a participat la numeroase festivaluri şi emisiuni TV.
Ionuţ Dolănescu, printre elevii săi
Trebuie spus că Gavril Prunoiu a avut o strânsă relaţie de prietenie cu îndrăgita Marioara Murărescu, realizatoarea emisiunii „Tezaur folcloric”.
De-a lungul carierei sale strălucite, Gavril Prunoiu a îndrumat numeroşi elevi care ulterior au ajuns cunoscuţi interpreţi cunoscuţi de muzică populară, printre aceştia numărându-se Niculina Stoican, Carmen Iordache şi Ionuţ Dolănescu.
Gavril Prunoiu a avut o contribuţie esenţială la înfiinţarea mai multor secţii de muzică vocală tradiţională românească la mai multe licee de muzică din ţară. Gavril Prunoiu a sprijinit şi crearea clasei de nai la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
Vă mai recomandăm şi:
Ediţie specială „Tezaur folcloric“, dedicată Marioarei Murărescu