Ucis cu premeditare în timp ce juca la păcănele. Ce condamnare a primit pentru omorârea prietenului devenit duşman

Ucis cu premeditare în timp ce juca la păcănele. Ce condamnare a primit pentru omorârea prietenului devenit duşman

Liviu Turnea nu a avut nicio şansă de supravieţuire. FOTO Facebook

Crima s-a petrecut într-un bar dintr-o comună din Neamţ, victima decedând pe loc din cauza leziunilor suferite prin înjunghierea cu un cuţit

 
Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ s-au pronunţat astăzi, 27 octombrie, în dosarul unei crimei petrecute la începutul acestui an. Ioan Răzvan Dascălu, în vârstă de 32 de ani, din localitatea Piatra Şoimului, a fost găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de omor şi a fost condamnat la 10 ani de închisoare şi la plata a 60.000 de euro către soţia victimei. 
 
Instanţa a mai decis ca făptaşul să achite o prestaţie periodică lunară de 800 de lei pânâ la data majoratului pentru cei doi minori rămaşi fătă tată, plus cheltuieli judiciare de circa 10.000 de lei. 
 
Decizia Tribunalului Neamţ nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău de acuzat, procurori sau familia persoanei decedate, Liviu Turnea, de 36 de ani. 
 
Mobilul crimei a fost răzbunarea. Între cei doi consăteni relaţiile se răcireră în ultimul timp, deşi o perioadă au fost buni prieteni, au avut loc discuţii în contradictoriu şi certuri, iar anul trecut Dascălu ar fi încasat o bătaie serioasă. 
 
De atunci gândul răzbunării i-a încolţit în minte, trasmiţându-i fostului amic, devenit între timp duşman, că îi va face felul. După cum a acţionat, autorul pare să fi premeditat infracţiunea, ştiind rutina cotidiană a victimei. Planul de a-i suprima viaţa l-a pus în aplicare pe data de 27 ianuarie 2020. 
 
În ziua pomenită, s-a înarmat cu un cuţit şi timp de câteva ore l-a căutat pe Liviu Turnea pe la diverse cârciumi, dar mai ales la una din centrul comunei. Cunoştea faptul că viitoarea victimă avea obiceiul să joace la aparatele electonice de noroc. 
 
Pe data menţionată, în jurul orei 18.00, duşmanul a fost văzut în localul pomenit şi autorul a acţionat fără nici o remuşcare. S-a apropiat de el, şi fără să-i spună ceva l-a înjunghiat pe la spate, în momentul când Turnea nu era atent, fiind preocupat să introducă o bancnotă în aparat.
 

Un cumnat, tot 10 ani pentru crimă

Şase au fost loviturile aplicate, acestea vizând zona capului şi a toracelui. Dintre ele una a fost profundă, victimei fiindu-i secţionat pachetul vascular de la gât. Autorul a părăsit incinta repede şi apoi a sunat la 112, anunţând că cineva a fost rănit grav. Nu a precizat că el este autorul, dându-şi o identitate falsă. 
 
Un echipaj de la Ambulanţa Neamţ a ajuns la locul crimei, dar nu s-a mai putut face nimic pentru victimă. La scurt timp, anchetatorii l-au identificat pe Răzvan Dascălu, iar în urma anchetei a fost arestat preventiv, acuzaţia adusă fiind omor calificat. 
 
De remarcat este că făptaşului nu i-a păsat de consecinţele planului de suprimare a consăteanului şi că va ajunge după gratii pentru o lungă perioadă de timp. Avea un exemplu de ce i se poate întâmpla în cazul în care era acuzat de crimă, un cumnat de-al său fiind condamnat cu 15 zile înainte, tot pentru omor. 
 
Pe 13 ianuarie 2020, judecătorii de la Tribunalul Neamţ au decis ca Vasile Bârsa, în vârstă de 20 ani, tot din Piatra Şoimului, să execute o sentinţă de 10 ani de detenţie. A mai fost obligat la plata unor despăgubiri morale şi materiale către familia victimei, plus cheltuieli de judecată, care însumate ajung la 19.000 de lei şi 15.000 de euro. Copiilor minori ai celui ucis trebuie să le achite o prestaţie periodică lunară de câte 250 de lei până la data când vor deveni majori. 
 
Infracţiunea a avut loc pe 3 mai 2029, când tânărul a ucis un consătean de 51 de ani. Cei doi au
consumat alcool separat, la un moment dat s-au întâlnit şi au mers la un bar să se mai cinstească, dar era închis. 
 
La un moment dat bărbatul mai în etate l-ar fi înjurat pe tovarăşul său, iar acesta, supărat, a plecat acasă şi s-a întors cu o bâtă. A doborât la pământ victima şi a lovit repetat în zona capului, până ce a desfigurat-o şi i-a zdrobit craniul.
 

Vă mai recomandăm să citiţi:

 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările