Parcul născut din alunecarea de teren de la 1897. „Muntele lunecând încet devale a acoperit toate locuinţele oamenilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instalaţia pe cablu pleacă din faţa Gării Piatra Neamţ şi ajunge pe culmea Cozla FOTO Dan Sofronia
Instalaţia pe cablu pleacă din faţa Gării Piatra Neamţ şi ajunge pe culmea Cozla FOTO Dan Sofronia

După o investiţie ratată de administraţia Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, actualul edil de la Piatra Neamţ vrea să transforme culmea Cozla într-un parc tematic.

O investiţie începută de administraţia condusă de Gheorghe Ştefan, în anul 2005, nu a făcut din Piatra Neamţ o destinaţie turistică pentru practicarea sporturilor de iarnă, proiectul aducând doar pierderi primăriei.

 Au fost multe greşeli în ceea ce s-a numit „Telegondola“, o instalaţie de transport pe cablu deasupra oraşului, care duce spre pârtia şi telescaunul de pe culmea Cozla, pentru cei care doreau să se bucure de plăcerile iernii. 

Aşa că pentru a pune în valoare potenţialul municipiului căruia i se mai spune „Perla Moldovei“, actualul edil, Adrian Carabelea, are alt plan. 

Dar trebuie spus că un fost primar, Nicu Albu, considerat cel mai bun din câţi a avut oraşul Piatra Neamţ, a fost cel care a realizat Parcul Cozla, acum mai bine de un secol şi două decenii, după ce o alunecare de teren de amploare a afectat urbea. 

La finalul lunii trecute, în februarie 2021, consilierii locali au votat o hotărâre prin care municipalitatea a depus spre finanţare, la ADR Nord Est, transformarea dealului Cozla într-un parc tematic. 

„Acum, dealul Cozla nu îşi atinge potenţialul real cu toate că este conectat cu oraşul printr-o investiţie existentă extrem de utilă - telegondola, dar care este falimentară. Proiectul «Dezvoltarea unei facilităţi

recreaţionale şi de vizitare în Parcul Pădure Cozla Piatra Neamţ, pentru încurajarea unei vieţi active» îşi propune dezvoltarea infrastructurii unei Păduri-Parc şi posibilitatea de a analiza efectele acestuia asupra populaţiei locale şi a turiştilor“, se arată în proiectul Consiliului Local Piatra Neamţ. 

Iniţiativa Primăriei Piatra Neamţ prevede realizarea de zone şi trasee de hiking (drumetie), zone de relaxare, trasee de alergare şi de ciclism (mountain-bike), zone de căţărat, puncte de belvedere, sanie de vară şi iarnă, bob alpin, pârtie all-season, tiroliană, trasee suspendate, parc de aventură şi locuri de joacă. S-ar mai vrea ca parcul să aibă o tematică integrată a „Evoluţiei fosilelor“, pentru că dealul care străjuieşte oraşul Piatra Neamţ, alături de culmile împădurite Pietricica, Bahrin şi Cernegura, au fost cu milenii în urmă un fund de mare. 

Istoria Parcului Cozla 

Parcul Cozla, situat aproape de centrul oraşului Piatra Neamţ, pe strada Ştefan cel Mare şi lângă drumul ce urcă spre Colibele Haiducilor, Terasa Gospodinelor şi staţia de sosire a telegondolei are

o istorie zbuciumată care a început în urmă cu mai bine de o sută de ani. Realizarea acestuia are o istorie interesantă, amenajarea fiind gândită pentru a înlătura efectele celui mai grav fenomen natural care a afectat urbea. 

În luna mai 1897, după o lungă perioadă de ploi abundente, a avut loc o alunecare de teren de amploare, provocând la baza muntelui Cozla pagube însemnate, 21 de case şi anexe gospodăreşti fiind afectate. Detalii despre acele vremuri sunt prezentate de Dimitrie Hogea, fost primar al urbei Pietrei în perioada 1914-1918, în lucrarea de memorii intitulată „Din trecutul oraşului Piatra Neamţ“. 

Iată ce scria fostul edil: „În noaptea de 30-31 mai 1897, în urma unor ploi mari, care au ţinut toată luna aceea, muntele a început să se surpe chiar din vârf, alunecând încet devale, acoperind sub el toate locuinţele oamenilor, cari, înspăimântaţi, au fugit scăpând doar cu viaţa acoperind în acelaşi timp şi cea mai mare parte din locul viran al primăriei, până aproape de stradă. Când a doua zi dimineaţă

am văzut acest dezastru, un spectacol jalnic ni s-a înfăţişat ochilor: muntele surpat forma uriaşe crăpături, răpi şi prăpăstii adânci şi o enormă masă de pământ, amestecat cu stânci şi arbori desrădăcinaţi - mânaţi la vale“. 

Timp de patru ani, situaţia nu a fost schimbată în vreun fel, până în primăvara anului 1901, atunci când la conducerea urbei a ajuns Nicu Albu, primarul care a avut în plan să înlăture ameninţarea naturii. 

Aşa se face că Parcul Cozla a fost inaugurat pe 15 august 1904, de Sfânta Maria, după ce edilul, deputat, prefect şi apoi primar, a avut ideea realizării unui mare parc. Lucrările s-au efectuat doar cu lopata şi târnăcopul, constând în nivelarea terenului, plantarea de brazi, construirea drumului ce duce din strada Ştefan cel Mare până în vârful dealului, ziduri de sprijin, rigole şi podeţe.  

Telegondola, pârtia, tubing...  

Telegondola, o instalaţie de transport pe cablu pe deasupra oraşului Piatra Neamţ, pârtia şi telescaunul erau inaugurate pe 15 februarie 2008, mizându-se că turismul în sezonul rece putea fi un alt atu al municipiului. Proiectul, unul îndrăzneţ, dar care nu a fost viabil, a însemnat investiţii de circa 14 milioane de euro, pentru realizarea lui fiind luate credite bancare, municipalitatea pietreană plătind şi acum rate enorm de mari. 

Pe Cozla, cei care doreau să se bucure de plăcerile iernii, puteau schia pe o pârtie cu instalaţie de nocturnă (una recomandată doar avansaţilor din cauza dificultăţii mari) şi aveau la dispoziţie telescaun. Mai era şi o pârtie de tubing pentru copii - derdeluş special amenajat pentru camere din caucuc, dezafectată în prezent. 

Alte facilităţi pentru agrement sunt şi acum, restaurante, cafenele, terase, s-a construit şi un hotel, dar el nu a funcţionat niciodată. Cât priveşte traseul telegondolei, el are circa 2 kilometri, turiştii pleacă din faţa Gării Piatra Neamţ cu telecabine care-i transportă pe deasupra oraşului, cea mai mare înălţime fiind 64 de metri, până pe culmea împădurită.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Istorii neştiute din Gura Iadului. Cum era străbătut celebrul defileu de la Cheile Bicazului acum 100 de ani VIDEO

Bison Land - Ţinutul Zimbrului, nominalizat din nou la Top 100 Green Destinations din lume

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite