O grădină zoo dintr-un parc vechi de 117 ani se închide definitiv. Totul a plecat de la un video traumatizant, cu o ursoaică
0Primarul Andrei Carabelea, după ce văzut un filmuleţ cu o ursoaică traumatizată în captivitate, a iniţiat un sondaj pe Facebook despre utilitatea unei grădini zoo. Marea majoritate a respondenţilor au fost pentru închiderea activităţii.
Andrei Carabelea, primarul de la Piatra Neamţ, a dat verdictul după o consultare publică: grădina zoologică se desfiinţează, ea fiind situată într-un parc care datează în oraş de 117 ani.
Edilul a făcut publice rezultatele unui sondaj iniţiat pe Facebook, ideea lui venindu-i după ce a văzut pe reţelele de socializare un film cu o ursoaică traumatizată, Ina, aflată acum în libertate, la Rezervaţia de urşi de la Zărneşti, care după 20 de ani petrecuţi la Zoo Piatra Neamţ, continuă să se învârtă în cerc, aşa cum o făcea când era captivă.
Chestionarul a avut trei întrebări: 1. Cum evaluaţi importanţa, oportunitatea sau necesitatea grădinii zoologice din Piatra Neamţ? 2. Cât de des vizitaţi grădina zoologică? 3. Doriţi funcţionarea, în continuare, a grădinii zoologice?.
La respectivul sondaj au răspuns 3.600 de persoane, la prima întrebare 1.799 de cetăţeni, 50%, considerând că acest obiectiv nu este important, oportun sau necesar pentru oraş şi doar 840, 23,3%, îl văd necesar. La a doua întrebare, despre cât de des vizitează pietrenii grădina zoologică, 43,9% din repondenţi au răspuns că au mers niciodată să o viziteze.
Cât priveşte întrebarea cu numărul trei, cea legată de continuitatea funcţionarii parcului zoologic din municipiul de la poalele culmilor împădurite Pietricica şi Cozla răspunsuri negative au venit de la mai mult de 65% dintre pietrenii ce au completat chestionarul online, adică nu văd utilitatea acestei grădini zoologice.
„După desfiinţarea grădinii zoologice, spaţiul va fi pus cât mai autentic pus în valoare. Va fi o reinterpretare modernă a destinaţiei iniţiale pe care primarul Nicu Albu, cel mai bun primar al municipiului Piatra Neamţ, a oferit-o acestui spaţiu. Vom acorda valoarea istorică cuvenită şi meritată acestui parc. Şi nici un suflet nu va mai fi chinuit aici. Va fi o expresie a bucuriei şi libertăţii pentru toţi cei care îl vor vizita. Pentru a pregăti cum se cuvine acest proiect vom apela la studenţi şi arhitecţi dispuşi să ofere comunităţii noastre o mostră din creativitatea şi imaginaţia lor. Vreau să asigur pe fiecare pietrean în parte că domeniul public va rămâne intact”, a transmis primarul Carabelea.
După ce rezultatul consultării a fost făcut public, au apărut şi reactii care contrazic iideea desfiinţării parcului, spunându-se că la sondaj au participat foarte puţine persoane, deci este irelevant, că o astfel de decizie ar fi trebuit luată în consiliul local.
A fost lansată şi ipoteza că se pregăteşte un tun imobiliar, parcul fiind situat pe strada Ştefan cel Mare, în fapt un cartier numai de case şi vile, ridicate ridicate o zonă liniştită situată în imediata apropiere a pădurii de pe culmea Cozla, un alt reper al oraşului alături de mai cunoscuta culme Pietricica. Printre cei care au reacţionar se află şi fostul primar, Dragoş Chitic:
„Primarul Nicu Albu a scris istorie pentru oraşul Piatra Neamţ, în urmă cu mai bine de 100 de ani, prin realizările din timpul mandatului său. Una dintre investiţiile emblematice este Parcul Zoo, inaugurat în 1904. Actualul primar vrea să rămână în istorie prin desfiinţarea Grădinii Zoo, motivând că aproape 2.000 de pietreni, adică sub 2% din populaţia oraşului, au răspuns pe internet că nu este utilă. Sau or fi adevărate acuzaţiile de interese ascunse pentru un «tun imobiliar»“.
Parcul Cozla, fotografie din perioada interbelica FOTO Sergiu Găbureac
O opinie comică dar şi sarcastică despre decizia edilului Carabelea a venit şi de la un cunoscut actor din Piatra Neamţ, Victor Giurescu, care îi sugerează să ia atitudine şi pentru închiderea grădinilor zoo din Bucureşti, Barcelona, Viena, Roma şi Madrid, pentru că „acolo sunt hectare întregi care pot fi «reinterpretate»“:
„Dacă se desfiinţează Grădina Zoo din Piatra cum o să mai ştie copiii despre ce e vorba când o să le spună mămica sau tăticu': Măi, animalule! Spală-te, miroşi ca un urs. Ce şarpe am crescut la sân. Măgarule! Ai o memorie de elefant. Eşti fricos ca un iepure. ş.a.m.d. Hai să nu fim meschini. Toţi iubim animalele şi nu vrem să fie chinuite. Poate dacă ursoaica ar fi avut loc, aşa cum cer standardele şi n-ar fi stat în 2 mp, poate că nu mai era traumatizată acum. (...) Se poate reloca parcul zoo în afara oraşului, cu spaţiu mare, reglementat prin lege, la standarde europene“.
Parcul Cozla, în cadrul căruia avea să fie amenajată peste mulţi ani grădina zoo, a fost inaugurat pe 15 august 1904, de Sfânta Maria, decizia de amenajare survenind unui fenomen meteo. În noaptea de 21/22 mai 1897, după zile în şir de ploi abundente, a avut loc o alunecare de teren de amploare, iar la baza muntelui Cozla au fost afectate 21 de case.
Pentru a combate alte posibile alunecări, Nicu Albu, deputat, prefect şi apoi primar, a avut ideea realizării unui mare parc. Lucrările au pornit în 1901 doar cu lopata şi târnăcopul, constând în nivelarea terenului, plantarea de brazi, construirea drumului ce duce din strada Ştefan cel Mare până în vârful Cozlei, ziduri de sprijin, rigole şi podeţe.
Vă mai recomandăm să citiţi:
Cunoscut alpinist, cădere mortală într-o prăpastie de 100 de metri, la Lacul Roşu. Ce greşeală fatală a făcut
Avocat, despre cauzele tragediei cu 10 morţi de la Neamţ: „Incompetenţă, nepăsare şi habarnism“