Urmaşa lui Astărăstoae la şefia UMF Iaşi este acuzată că a primit mită o tavă de argint, prin poştă, la sediul universităţii. Colegii săi consideră acuzaţiile ridicole

Urmaşa lui Astărăstoae la şefia UMF Iaşi este acuzată că a primit mită o tavă de argint, prin poştă, la sediul universităţii. Colegii săi consideră acuzaţiile ridicole

Doina Azoicăi FOTO Ziarul de Iaşi

Un nou dosar penal instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Iaşi zguduie Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Gr. T. Popa” din Iaşi. După ce rectorul şi alte persoane din cadrul unităţii de învăţământ superior au fost deja trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, procurorii ieşeni au anunţat că au început urmărirea penală împotriva decanului Facultăţii de Medicină Generală din cadrul UMF.

Ştiri pe aceeaşi temă

Doina Azoicăi este unul dintre cele mai importante nume din cadrul universităţii ieşene, zvonurile din Iaşi dând-o pe aceasta ca posibilă înlocuitoare a rectorului Vasile Astărăstoae, după încheierea mandatului acestuia.

În dosarul instrumentat de anchetatori pe numele Doinăi Azoicăi, aceasta este acuzată de luare de mită. Potrivit procurorilor din Iaşi, pe 22 noiembrie 2014, prin intermediul lui Agha Romeen şi a altor persoane, Doina Azoicăi ar fi primit o tavă placată cu argint şi un ceainic. Anchetatorii ieşeni au precizat că cele două bunuri ar fi fost primite de decanul ieşean “drept răsplată pentru faptul că, anterior, acceptase, în exercitarea atribuţiilor ce îi reveneau, în calitate de decan al Facultăţii de Medicină Generală Iaşi, înscrierea, în cadrul acestei instituţii, a fiului inculpatului Haizoun El Houssine.” 

Nu mai are voie să fie decan 

Cei doi străini menţionaţi, un marocan şi un cetăţean cu cetăţenie palestiniano-română sunt acuzaţi, la rândul lor, de dare de mită. Atât împotriva decanului ieşean cât şi a celorlalte două persoane, DNA Iaşi a instituit măsura controlului judiciar. Astfel, pe perioada în care va fi menţinută această măsură, cei trei vor trebui să se prezinte la Poliţie de câte ori vor fi chemaţi sau să nu plece din oraş fără încuviinţarea procurorilor. În cazul Doinei Azoicăi, măsura controlului judiciar luată împotriva sa îi interzice şi exercitarea funcţiei de decan. 

Doina Azoicăi nu a răspuns ieri la telefon pentru a oferi o declaraţie despre ancheta derulată împotriva ei. Cadrul didactic a fost, recent, amendată de Agenţia Naţională de Integritate după ce, alături de ceilalţi membri ai Senatului UMF, au refuzat să voteze pentru demiterea din funcţie a rectorului Vasile Astărăstoae, găsit vinovat pentru conflict de interese. 

Vasile Astărăstoae, rectorul în funcţie a acestei unităţi, este judecat în două dosare penale, unul de corupţie şi unul de conflict de interese. Alături de acesta, din conducerea universităţii ieşene mai sunt judecate şi directorul Administrativ Daniela Druguş sau Adrian Ciureanu, directorul de comunicaţii de la aceeaşi unitate. 

Varianta reprezentanţilor UMF

Membrii Consiliului de Administraţie al universităţii ieşene au remis un comunicat de presă în care susţin că acuzaţiile aduse Doinei Azoicăi sunt nefondate. “Doamna profesor doctor Doina Azoicăi, decan al Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Iaşi, membru marcant al comunităţii academice şi medicale din România, este acuzată pe nedrept de luare de mită. Considerăm că este ridicol ca un gest simbolic al unui coleg din spaţiul arab – tava şi ceainicul sunt simboluri ale zonei islamice – să fie privit ca o luare de mită, cu atât mai mult cu cât acest cadou a fost trimis prin colet poştal, la sediul Universităţii, doamna decan nefiind în localitate”, au precizat reprezentanţii UMF. 

Aceştia au invocat şi o presupusă intervenţie împotriva Doinei Azoicăi, în contextul alegerilor pentru şefia UMF, la care profesoara este favorită. “Sperăm ca provocările la care este supusă în ultimul timp nu sunt expresia unei intervenţii în desfăşurarea viitoarelor alegeri de la Universitatea de Medicină şi Farmacie. Considerăm acuzaţiile ca făcând parte dintr-o campanie de defăimare, un afront nu numai la adresa comunităţii academice şi medicale, ci şi la adresa justiţiei din România”, au încheiat reprezentanţii UMF. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: