Ucigaşa unui preot, despăgubită cu 6.000 de euro pentru că nu a fost lăsată să meargă la înmormântarea mamei. Decizia a fost luată de CEDO

Ucigaşa unui preot, despăgubită cu 6.000 de euro pentru că nu a fost lăsată să meargă la înmormântarea mamei. Decizia a fost luată de CEDO

Luminiţa Solcan este închisă într-un spital de psihiatrie

O femeie din Iaşi internată într-un spital de psihiatrie de maximă securitate a obţinut despăgubiri de 6.000 de euro, printr-o decizie luată pe 8 octombrie, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Luminiţa Solcan este închisă la Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă „Pădureni – Grajduri” din judeţul Iaşi. Femeia de 50 de ani suferă de schizofrenie paranoidă şi a fost internată la unitatea din Iaşi în 2012, după ce a fost încarcerată, mai mulţi ani, în Franţa.

Solcan este autoarea uneia dintre cele mai şocante crime din ultimele decenii. În 2005, ea l-a înjunghiat, în timpul unei slujbe, pe părintele Roger, fondatorul Comunităţii Ecumenice din Taize. Preotul a murit, iar românca a fost imobilizată de către martori. Femeia a fost internată la centrul Chartreuse din Dijon, după ce s-a stabilit că avea o serie de afecţiuni psihice.

În 2013, Luminţa Solcan se afla deja în România şi a formulat o solicitare către justiţia din Iaşi pentru a participa la înmormântarea mamei sale. Judecătorii s-au împotrivit atunci ca Solcan să iasă din unitatea medicală motivând că ar fi un pericol pentru cetăţeni. 

Din acest motiv, prin apărători, Solcan a formulat plângere către CEDO şi a reclamat că i-au fost încălcate drepturilor.

Bolnava a cerut daune de 10.000 de euro, invocând încălcarea articolului CEDo cu privire la dreptul la viaţă privată. Magistraţii europeni i-au dat dreptate parţial şi au decis ca femeia închisă pentru crimă să primească daune de 6.000 de euro. 

Banii ar trebui achitaţi din fonduri publice, de statul român.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: