Topul sărăciei României. Moldova este de patru ori mai înapoiată decât Bucureşti-Ilfov. Clasamentul complet, pe 8 regiuni

Topul sărăciei României. Moldova este de patru ori mai înapoiată decât Bucureşti-Ilfov. Clasamentul complet, pe 8 regiuni

Căruţe surprinse în trafic în oraş FOTO Adevărul

O statistică recentă a Băncii Naţionale a României arată raportul precis al sărăciei măsurat între opt regiuni ale ţării, în funcţie de PIB-ul pe cap de locuitor.

Ştiri pe aceeaşi temă

PIB (Produsul Intern Brut) reprezintă cel mai important indicator macroeconomic care poate reflecta nivelul de trai a populaţiei. 

Economiştii îl definesc ca "suma valorii de piaţă a tuturor mărfurilor şi serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei în interiorul unei ţări în decurs de un an". 

O altă definiţie sintetică arată că "PIB = consum + investiţii + exporturi − importuri". PIB-ul pe cap de locuitor este partea din PIB care revine fiecărui cetăţean al ţării în decurs de un an. Împărţirea acestui indicator pe regiuni este posibilă după calcularea locală a consumului, investiţiilor etc.

Potrivit unui raport recent al lui Mugur Isărescu, citat de Ziarul Financiar, PIB-ul pe cap de locuitor în Bucureşti-Ilfov este, de departe, cel mai ridicat din România, având valoarea de 30.700 de euro/locuitor. Pe locul doi urmează Regiunea Vest cu valoarea de 13.500 de euro/locuitor. La polul opus se situează Regiunea Nord-Est, un PIB-ul pe cap de locuitor este de 7.200 de euro.

Deşi PIB-ul naţional este în creştere în ultimii ani, fiind prognozată şi în 2015 o creştere cu 2,5%, România stă prost la nivelul Uniunii Europene, raportul BNR aratând că doar Bucureşti-Ilfov şi regiunea Vest au un PIB/locuitor de mai mult de 50% din media UE. Acest indicator este unul dintre cei mai importanţi luaţi în considerare de oficialii UE în admiterea unei ţări candidate în zona Euro.


PIB-ul pe cap de locuitor INFOGRAFIE Ziarul Financiar

Pe aceeaşi temă:

Cât de săracă este cu adevărat Moldova. Statistica groazei, după 25 de ani de izolare intenţionată a regiunii nord-est

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările