Silenzio-stampa pe subiectul OUG 7/2019 la Facultatea de Drept din Iaşi. Justificarea decanului, fost coleg al ministrului Tudorel Toader
0Decanul Facultăţii de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Septimiu Panainte, a precizat că facultatea nu are niciun punct de vedere în privinţa OUG 7/2019, care a pus pe jar sistemul judiciar în ultimele zile.
Contactat telefonic de corespondentul „Adevărul”, Septimiu Panainte, care l-a succedat la şefia Facultăţii de Drept pe Tudorel Toader, actualul ministru al Justiţiei, a explicat motivele pentru care facultatea nu a expus un punct de vedere pe subiectul momentului în justiţia română.
Solicitarea ziarului a venit în contextul în care facultăţile de Drept din Bucureşti şi din Cluj şi-au exprimat puncte de vedere pe subiectul OUG /2019
Septimiu Panainte a precizat că, la nivelul consiliului facultăţii, nu a fost luată în discuţie prezentarea unei reacţii pe această temă. Mai mult, nu a fost convocată nicio şedinţă extraordinară a consiliului pentru a se discuta despre acest aspect şi nici data următoarei şedinţe ordinare a consiliului nu a fost stabilită, a mai precizat Panainte.
„De principiu, cu ocazia unor întâlniri formale anteriore, la nivelul consiliului facultăţii, s-a decis să nu ne expunem puncte de vedere pe subiecte care au legătură cu spectrul politic”, ne-a spus Panainte.
Facultatea de Drept la care acesta este decan în prezent a fost condusă, înainte ca Tudorel să devină rector, chiar de actualul ministru al Justiţiei.
Potrivit paginii de internet proprii, membrii Consiliului Facultăţii de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” sunt:
Conf. dr. Septimiu Vasile PANAINTE
Conf. dr. Ioana Maria COSTEA
Conf. dr. Marius Nicolae BALAN
Lect. dr. Dan Constantin TUDURACHE
Lect.dr. Daniel ATASIEI
Lect. dr. Emanoil Corneliu MOGÎRZAN
Lect. dr. Dan Constantin MÂŢĂ
Lect. dr. Nicolae Horia ŢIŢ
Lect. dr. Mihai DUNEA
Marius Cosmin MACOVEI - Student anul IV licenţă cu frecvenţă
Iuliana Lavinia DOBDĂ - Student anul III licenţă frecvenţă redusă
Sorin Petru SCORUŞ - Student anul I master
Reacţii de la Cluj şi Bucureşti
Printr-o scrisoare deschisă, colectivul didactic de la Facultatea de Drept din Bucureşti a criticat OUG 7/2019, exprimând astfel un punct de vedere similar cu cel al magistraţilor, care de câteva zile protestează. „ Constatăm că „reformele” introduse în ultimii doi ani privind administrarea şi punerea în aplicare a justiţiei, între care se înscrie, din păcate, şi OUG nr. 7/2019, au dezechilibrat mecanismele prin care justiţia poate funcţiona în mod prompt, competent şi eficient, după cum a fost semnalat atât de către instituţiile vizate - instanţe de judecată, parchete şi CSM, cât şi de către Parlamentul European, Comisia Europeană (inclusiv în cadrul MCV), Comisia de la Veneţia şi GRECO. Considerăm că aceste măsuri legislative trebuie înlăturate de urgenţă – inclusiv prin abrogarea OUG nr. 7/2019 – în vederea salvgardării valorilor statului de drept şi protecţiei drepturilor fundamentale ale cetăţenilor împotriva corupţiei, arbitrariului şi ingerinţei politice în independenţa magistraţilor.”
Şi profesorii de la Cluj au transmis un punct de vedere similar: „Facultatea de Drept a UBB îşi exprimă dezaprobarea cu privire la modalitatea de adoptare şi la unele dinter dispoziţiile recentei Ordonaţe de Urgenţă nr. 7/2019, de natură să aducă atingere independenţei magistraţilor şi normalei funcţionări a sistemului judiciar.“