Schema de fineţe prin care un bugetar îşi dubla salariul fără sa muncescă în plus. Prejudiciul descoperit: 35.000 de euro

Schema de fineţe prin care un bugetar îşi dubla salariul fără sa muncescă în plus. Prejudiciul descoperit: 35.000 de euro

Femeia îşi alimenta conturile bancare, ilegal, din fondurile Primăriei

Casiera unei primării din judeţul Iaşi şi-a plătit sieşi, timp de cinci ani, încă un salariu lunar, producând o pagubă de 170.000 de lei instituţiei. Când a fost, în cele din urmă prinsă, şefii săi au aflat că funcţionarul efectuase în conturile sale 65 de plăţi bancare ilegale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mihaela Agapi (42 de ani) a fost condamnată miercuri, 1 aprilie, la trei ani de închisoare cu suspendare, fiind obligată să achite şi prejudiciul produs primăriei la care a lucrat. Ea a fost casiera Primăriei Paşcani până acum aproximativ doi ani, fiind protagonista unuia unui caz de delapidare ce s-a întins pe o durată de cinci ani.

Schema orchestrată de femeie a fost descoperită în 2016, când directorul executiv din cadrul Direcţiei Economice l-a informat pe primarul din Paşcani, Dumitru Pantazi, că a descoperit nereguli la statele de plată a cinci persoane cu handicap. Neregulile financiare de atunci nu aveau o valoare foarte mare, însumau 5.000 de lei, însă au stat la baza unei investigaţii ce a scos la iveală un sistem de jaf incredibil pe care casiera Mihaela Agapi îl derula începând cu anul 2011.

Poate rămâne fără locuinţă

Un prim audit a scos la iveală că, 2015 şi 2016, avea deschise două conturi bancare, în care îşi vira ilegal bani din contul Primăriei. Ca urmare a rezultatelor auditului, au fost sesizate organele penale şi s-au cerut detalii de la băncile Raiffeisen şi BCR, în care femeia şi-ar fi virat ilegal bani. S-a aflat, astfel, că femeia se înfrupta din banii public de mult mai multă vreme.

„În urma sistematizării informaţiilor rezultând din aceste înscrisuri a rezultat că în perioada iunie 2011- noiembrie 2016, inculpata Agapi Mihaela Crina a efectuat 29 operaţiuni prin contul deschis la Banca Comercială Română şi 36 de operaţiuni prin contul curent deschis la Raiffeisen Bank, în urma cărora şi-a atribuit suma totală de 169.604 lei, reprezentând drepturi de natură salarială necuvenite, sumă cu care a fost prejudiciat fondul de salarii şi implicit bugetul unităţii administrativ teritoriale“, se arată în motivarea judecătorilor.

În cazul a 51 dintre cele 65 de operaţiuni ilegale, anchetatorii au descoperit şi documentele întocmite în fals care ar fi îndreptăţit-o pe femeie să îşi încaseze „salariul“. După ce primea banii, femeia şi-i transfera pe alte conturi personale sau îi ridica de la bancomat. Alteori efectua plăţi la diverse magazine alimentare, restaurante sau buticuri de încălţăminte.

Odată cu condamnarea de pa 1 aprilie, judecătorii au menţinut şi sechestrul pus pe un apartament cu trei camere, care poate fi scos la mezat de Primăria Paşcani pentru recuperarea prejudiciului. Femeia, care are doi copii minori, a plătit până acum în jur de 15.000 de lei din cei aproape 170.000 furaţi.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: