Schema de fineţe prin care un bugetar îşi dubla salariul fără sa muncescă în plus. Prejudiciul descoperit: 35.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casiera unei primării din judeţul Iaşi şi-a plătit sieşi, timp de cinci ani, încă un salariu lunar, producând o pagubă de 170.000 de lei instituţiei. Când a fost, în cele din urmă prinsă, şefii săi au aflat că funcţionarul efectuase în conturile sale 65 de plăţi bancare ilegale.

Mihaela Agapi (42 de ani) a fost condamnată miercuri, 1 aprilie, la trei ani de închisoare cu suspendare, fiind obligată să achite şi prejudiciul produs primăriei la care a lucrat. Ea a fost casiera Primăriei Paşcani până acum aproximativ doi ani, fiind protagonista unuia unui caz de delapidare ce s-a întins pe o durată de cinci ani.

Schema orchestrată de femeie a fost descoperită în 2016, când directorul executiv din cadrul Direcţiei Economice l-a informat pe primarul din Paşcani, Dumitru Pantazi, că a descoperit nereguli la statele de plată a cinci persoane cu handicap. Neregulile financiare de atunci nu aveau o valoare foarte mare, însumau 5.000 de lei, însă au stat la baza unei investigaţii ce a scos la iveală un sistem de jaf incredibil pe care casiera Mihaela Agapi îl derula începând cu anul 2011.

Poate rămâne fără locuinţă

Un prim audit a scos la iveală că, 2015 şi 2016, avea deschise două conturi bancare, în care îşi vira ilegal bani din contul Primăriei. Ca urmare a rezultatelor auditului, au fost sesizate organele penale şi s-au cerut detalii de la băncile Raiffeisen şi BCR, în care femeia şi-ar fi virat ilegal bani. S-a aflat, astfel, că femeia se înfrupta din banii public de mult mai multă vreme.

„În urma sistematizării informaţiilor rezultând din aceste înscrisuri a rezultat că în perioada iunie 2011- noiembrie 2016, inculpata Agapi Mihaela Crina a efectuat 29 operaţiuni prin contul deschis la Banca Comercială Română şi 36 de operaţiuni prin contul curent deschis la Raiffeisen Bank, în urma cărora şi-a atribuit suma totală de 169.604 lei, reprezentând drepturi de natură salarială necuvenite, sumă cu care a fost prejudiciat fondul de salarii şi implicit bugetul unităţii administrativ teritoriale“, se arată în motivarea judecătorilor.

În cazul a 51 dintre cele 65 de operaţiuni ilegale, anchetatorii au descoperit şi documentele întocmite în fals care ar fi îndreptăţit-o pe femeie să îşi încaseze „salariul“. După ce primea banii, femeia şi-i transfera pe alte conturi personale sau îi ridica de la bancomat. Alteori efectua plăţi la diverse magazine alimentare, restaurante sau buticuri de încălţăminte.

Odată cu condamnarea de pa 1 aprilie, judecătorii au menţinut şi sechestrul pus pe un apartament cu trei camere, care poate fi scos la mezat de Primăria Paşcani pentru recuperarea prejudiciului. Femeia, care are doi copii minori, a plătit până acum în jur de 15.000 de lei din cei aproape 170.000 furaţi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite