Scandal de corupţie la UMF. 19 angajaţi sunt suspectaţi de fraudă cu fonduri europene. Rectorul a ajuns la spital cu tensiunea ridicată UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul UMF Adrian Ciureanu şi Covin Pughin au fost reţinuţi
Directorul UMF Adrian Ciureanu şi Covin Pughin au fost reţinuţi

Directorul economic Dana Druguş de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" Iaşi (UMF) şi Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicare au fost reţinuţi ieri seară după o descindere a procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie Iaşi din cauza trucării unei licitaţii cu fonduri europene. Reţinut a fost şi Corvin Pughin, directorul comercial al companiei Maguay, cel care a executat platforma de e-learn

Ora 19.00 În acelaşi dosar sunt cercetaţi alţi trei angajaţi ai Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Ionuţ Cristian Negrescu, secretar general adjunct, Cristina Ioana Stanciu, consilier asistent şi Raluca Isabela Vătuiu, consilier asistent sunt cercetaţi pentru infracţiuni de corupţie.

16.36 Procurorii DNA susţin că Doina Druguş a primit mită un laptop Lenovo, prin intermediul lui Adrian Ciureanu, de la SC Maguay Impex SRL Bucureşti. De asemenea, Ciureanu şi Druguş ar fi cerut de la firma bucureşteană 54.000 de lei pentru realizarea evenimentului "Zilele UMF". În referatul cu propunerea de arestare preventivă, procurorii DNA precizează că Adrian Ciureanu ar fi primit  şi aparatură IT în valoare de  93.518 de lei pentru firma sa SC Eventer Net SRL.

Ora 16.24 Printre cei cercetaţi în dosar se numără şi doi consilieri ai  Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale care trebuiau să verifice documentele proiectului. Procurorii DNA susţin că Dănuţ Muşat şi Dan Alexandrtu Verner au cauzat un prejudiciu ministerului de 852 lei. Cei doi consilieri ar fi primit de la Adrian Ciureanu 2.000 de lei, bani cu care şi-au plătit cazarea la o pensiune din Iaşi şi apoi au decontat facturile.

Ora 16.00 "Ciureanu Adrian, director al Centrului de Comunicaţii din cadrul UMF, coordonator tehnic al proiectului şi  şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziţie a platformei  de e-learning TLG, reprezentant al SC Euro Management Grup Bucureşti, consultant şi auditor IT în cadrul proiectului e-learning şi Pughin Corvin, administrator al SC Maguay Impex SRL Bucureşti au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat  în vederea săvârşirii unor infracţiuni de abuz în serviciu şi corupţie în scopul obţinerii unor beneficii financiare din derularea proiectului  Platforma E-learning la UMF Iaşi finanţat din fonduri europene. La  acest grup au aderat Druguş Daniela, director general administrativ al UMF Iaşi, responsabil financiar al proiectului şi membru al comisiei  de evaluare a ofertelor  în cadrul procedurii de achiziţie a platformei de e-learnig şi Astărăstoae Vasile rector al UMF Iaşi, manager de proiect şi  preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procesului de achiziţie a platformei e-learning", se precizează în referatul cu propunerea dea restare preventivă a celor trei inculpaţi.

Ora 14.08 Dosarul va fi trimis de la Tribunalul Iaşi la Curtea de Apel în cursul zilei de astăzi.

Directorul UMF Adrian Ciureanu şi Covin Pughin au fost reţinuţi

Ora 14.05 Tribunalul Iaşi a declinat competenţa de soluţionare către Curtea de Apel Iaşi, instanţa superioară urmând să soluţioneze propunerea de arestare zilele următoare.

Ordonanţa de reţinere a lui Corvin Pughin expiră la ora 15.00, iar a directorului economic Dana Druguş la ora 18.00.

Ora 14.00 Rectorul Vasile Astărăstoae este internat la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.

„Preşedintele Colegiului Medicilor este internat la secţia de Cardiologie de la noi. A ajuns în această dimineaţă, iar în prezent este supus unor investigaţii medicale“, spune doctorul Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“ Iaşi.

Ora 13.50 În acest dosar sunt 19 persoane cercetate pentru infracţiuni de corupţie. Printre acestea se numără:

Raluca Isabela Vătuiu

Gabriel Bobolete

Victor Pânzaru

Lidia Ene

Ionuţ Negrescu

Cristina Stanciu

Mădălina Adam

Dan Verner

Dănuţ Muşat

TLG.

Aceştia au fost audiaţi luni şi marţi.

Ora 13.40 Tribunalul Iaşi a rămas în pronunţare privind declinarea competenţei către Curtea de Apel.

Astăzi, la DNA, la ora 09.00 a fost audiată Daniela Astărăstoae, iar la ora 11.00 prorectorul Dragoş Pieptu. Rectorul Vasile Astărăstoae trebuia să vină la audieri la ora 13.00, dar nu s-a prezentat.

Potrivit unor surse se pare că rectorul a avut probleme cu tensiunea şi a ajuns la spital.

Ora 13.35 Tribunalul Iaşi a rămas în pronunţare pe excepţia de necompetenţă a instanţei. Adrian Ciureanu a ieşit din sala de judecată pentru că i-a expirat ordonanţa de reţinere.

Ora 13.15 Instanţa a suspendat şedinţa 15 minute pentru ca avocaţii să se pregătească pentru a discuta excepţia invocată, şi anume necompetenţa instanţei.

Ora 13.10 Inculpaţii au fost aduşi la Tribunalul Iaşi, care ar fi trebuit să decidă dacă-i arestează sau nu, însă instanţa a depus dosarul pe rol pentru că Adrian Ciureanu este cercetat şi pentru complicitate la conflict de interese.

Astfel, în urma dezbaterilor Tribunalul Iaşi se va decide dacă-i arestează sau nu sau va trimite dosarul la o altă instanţă.

Celor trei inculpaţi le expiră ordonanţa de reţinere la ora 13.30.

Ora 11.12 Avocatul Maria Aldea, apărătorul Danei Druguş, spune că infracţiunile de care este suspectată clienta sa nu sunt fondate. Potrivit acesteia, Dana Druguş este suspectată de luare de mită, în sensul că ar fi solicitat şi obţinut sponsorizări pentru zilele universităţii, dar şi că ar fi aprobat plăţile în proiectul european. „Clienta mea şi-a susţinut nevinovăţia atât în faţa procurorilor, cât şi a instanţei. Acuzaţiile sunt o prostie în condiţiile în care doamna Druguş nu a semnat nicio dispoziţie şi niciun alt act de plată, neavând în atribuţii acest lucru“, a spus avocatul Maria Aldea.

Vezi şi:

Şefa de la UMF acuzată de corupţie a făcut tranzacţii imobiliare de sute de mii de euro. Vezi ce salariu are!

Ora 11.00 Cifra de afaceri a companiei Maguay arată că ultimii ani au fost deosebit de prosperi. Dacă în 2005, compania avea o cifră de afaceri de 5,5 milioane de euro, valoarea acesteia s-a dublat anul trecut, când a ajuns la 12,8 milioane de euro. Şi numărul angajaţilor a crescut vertiginos. În 2005, compania avea 38 de angajaţi, ioar anul trecut a ajuns la 60 de salariaţi.

Ora 10.47 Infracţiunile pe care procurorii DNA i le impută lui Adrian Ciureanu, directorul centrului de Comunicare, sunt printre altele, cele de luare şi dare de mită, complicitate la infracţiunea de conflict de interese, fals şi uz de fals. Adrian Ciureanu ar fi luat ca mită un laptop de la compania care a vândut softul pentru implementarea platformei virtuale. Totodată, acesta ar fi dat 2.000 de lei unor funcţionari care trebuiau să verifice implementarea proiectului.

Aseară, potrivit avocatului Liviu Bran, Adrian Ciureanu şi-a susţinut nevinovăţia în faţa judecătorilor. „Clientul meu nu a recunoscut săvârşirea faptelor aşa cum au fost ele formulate de procurorii DNA. A dat declaraţii în faţa instanţei prin care a lămurit diferite aspecte şi a arătat clar că a fost vorba despre un proiect european derulat la vedere, cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale şi sub stricta supraveghere a organelor abilitate“, a precizat avocatul Liviu Bran, apărătorul dircetorului Adrian Ciureanu.

Ora 10.40 Rectorul Vasile Astărăstoae a fost chemat în urmă cu puţin timp la audieri la DNA.

Procesul celor trei persoane reţinute aseară s-a încheiat în aceatsă dimineaţă, la ora 3.00.

Ora 10.20 În luna februarie a acestui an,procurorii DNA au descins la UMF şi au cerut documentaţia celor 23 de proiecte europene pe care instituţia de învăţământ superior le are în derulare.

Ora 09.26 Nume sonore din cadrul UMF au fost reţinute ieri seară pentru că sunt suspectate că ar fi trucat o licitaţie cu fonduri europene în valoare de 6.418.136 lei, din care 5.393.390 lei reprezentând cheltuieli eligibile nerambursabile.

Este vorba despre economistul Dana Druguş şi Adrian Ciureanu, directorul centrului de Comunicare, la care se adaugă şi directorul comercial al companiei Maguay Corvin Pughin. Cei trei au fost duşi la audieri şi şi-au petrecut noaptea în spatele gratiilor. Cei trei au fost duşi aseară în faţa judecătorilor Tribunalului Iaşi, iar magistraţii au amânat pronunţarea pentru astăzi la oea 12.00 când se va decide dacă vor fi sau nu arestaţi.

Iaşi: Procurorii DNA au descins astăzi la UMF. Proiectele europene au fost luate la puricat (UPDATE)

Iaşi: S-a tras linie educaţiei virtuale la UMF

Iaşi: Leafa profesorilor de la UMF creşte cu 30%

Din primele informaţii se pare că cea care a făcut denunţul la DNA este chiar fosta nevastă a lui Adrian Ciureanu.

Proiectul de trucarea căruia sunt acuzaţi se referă la o platformă de e-learning care să le permită cursanţilor acces la toată documentaţia de curs şi la informaţiile suplimentare, examinarea prin mijloace electronice şi dezvoltarea deprinderii de a utiliza tehnologii noi pentru a creşte eficienţa activităţilor derulate.

Declaraţii video:

Corvin Pughin, Adrian Ciureanu si Daniela Drugus au fost adusi cu catuse la instanta

Liviu Bran, avocatul lui Adrian Ciureanu sustine ca acesta este nevinovat

Angelica Enache, avocata lui Corvin Pughin, sustine ca acesta este nevinovat

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite