Racla cu moaştele Sfintei Parascheva este dezinfectată la fiecare zece minute. Cum se desfăşoară cel mai mare pelerinaj din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Andrei Cucu
FOTO Andrei Cucu

Timpul de aşteptare la rând este de câteva zeci de minute. Constant, rândul este format din câteva sute de persoane. Până sâmbătă, 9 octombrie, la prânz, aproximativ 11.000 de credincioşi au trecut pe la racla cu sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva.

Numărul credincioşilor care trec anul acesta pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva este mai mic decât cel din anii trecuţi. Cel puţin aşa arată cifrele înregistrate până sâmbătă, 9 octombrie. Până la orele prânzului, aproximativ 11.000 de credincioşi trecuseră pe la racla cu moaştele sfinte de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Iaşi. 

Aproape 500 de oameni pe oră au trecut pe la raclă. Masca şi păstrarea distanţei fizice sunt singurele reguli obligatorii pentru credincioşi. Racla Sfintei Parascheva este dezinfectată la fiecare 10 minute.

Toţi pelerinii poartă măşti de protecţie, însă atunci când ajung la racla Sfintei Cuvioase Parascheva unii dintre ei aleg să-şi dea masca jos pentru a săruta moaştele sfinte. 

În context, la fiecare zece minute, suprafaţa de plexiglas aşezată peste racla depusă în baldachinul din curtea catedralei este dezinfectată.

Cum sunt respectate restricţiile de circulaţie

Anul acesta, pelerinajul la Cuvioasa Parascheva are loc fix în săptămânile în care municipiul Iaşi se află în scenariul „roşu închis”, dat fiind faptul că incidenţa cumulată a cazurilor de SARS-CoV-2 este mai mare de 6/1000 locuitori. 

Astfel, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, sunt impuse restricţii de circulaţie în intervalul orar 20:00 - 05:00. Totuşi, pelerinii au trecut şi în acest interval orar pe la racla cu moaştele sfinte. 

Mai mult, potrivit unui comunicat de presă emis de Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău, după analiza participării persoanelor la pelerinajul de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, în cursul nopţii de 8 spre 9 octombrie, a rezultat că unele dintre acestea s-au deplasat în municipiul Iaşi în intervalul 20.00 - 05.00, deşi nu îndeplineau condiţiile din legislaţia în vigoare referitoare la restricţiile de circulaţie în acest interval.

În acest context, jandarmii care asigură ordinea în jurul catedralei afirmă că organizatorul pelerinajului are obligaţia să verifice documentele celor care vin la evenimentul religios, însă nu există un astfel de filtru în zona Catedralei Mitropolitane ieşene.

La rândul său, primarul Iaşului Mihai Chirica le-a cerut ieşenilor să evite ca după ora 20.00 să se deplaseze prin centrul oraşului. „Ne bazăm pe raţiune. Ieşenii nevaccinaţi au acces şi ziua, nu au de ce să vină la catedrală după ora 20.00. E greu să faci diferenţa între un pelerin vaccinat şi unul nevaccinat. Nu scrie pe fruntea nimănui. Eu cred că nu vor fi probleme”, a afirmat primarul Iaşului, Mihai Chirica.

Recomandările jandarmilor

În a doua zi de desfăşurare a pelerinajului, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău a venit cu o recomandare pentru cei care vor să vină în această perioadă la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

„Recomandăm tuturor participanţilor la pelerinaj să aibă în vedere că deşi nu este interzisă participarea la pelerinaj a persoanelor, totuşi pe timpul nopţii circulaţia acestora până în zona Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei se supune îndeplinirii condiţiilor prevăzute de H.G. nr.932 din 9 septembrie 2021 actualizată,  privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia, pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, se arată într-un comunicat de presă. 

În cazul încălcării acestor restricţii, legea prevede, ca şi normă, sancţiunea amenzii contravenţionale cuprinsă între 500 şi 2500 de lei sau avertisment.

Vă recomandăm să citiţi şi:

A început cel mai mare pelerinaj din ţară, la racla Sfintei Parascheva de la Iaşi. Închinarea, lăsată la liber, fără certificat verde. Medicii sunt îngroziţi

Medic, despre pelerinajul de la racla Sfintei Parascheva: Acolo se va petrece catastrofa. Mai rău decât Lombardia

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite