Patru ieşeni cu Covid-19 au primit anticorpi monoclonali. Criteriile după care sunt aleşi pacienţii ce pot fi injectaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Pentru a putea fi injectaţi cu anticorpi monoclonali, pacienţii trebuie să fie în primele zile de boală, dar şi să aibă peste 65 de ani.

Patru pacienţi internaţi la Spitalul pentru Urgenţe „Sfântul Spiridon” din Iaşi au primit până în acest moment anticorpi monoclonali, după infectarea cu Sars-CoV-2, iar starea lor este una bună. Medicul Diana Cimpoeşu a explicat care sunt condiţiile pentru ca un pacient să poată fi injectat cu astfel de anticorpi, nu toţi cei infectaţi putând avea acces la aceştia. 

„Am continuat administrarea de anticorpi monoclonali injectabili, cei primiţi de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi repartizaţi în toată ţara. Au mai fost doi pacienţi, astfel că numărul celor care au primit anticorpi monoclonali la noi a ajuns la patru. Criteriile sunt foarte clare şi sunt foarte importante. Administrarea trebuie să se facă în primele şapte zile, de dorit în prima sau a doua zi. Cu cât mai devreme, cu atât eficienţa este mai mare. Trebuie să fie pacienţi peste 65 de ani, cu forme uşoare, fără necesar de oxigen, cu saturaţie peste 83% şi cu patologii asociate: boli cardiovasculare, boală cronică de rinichi, etc. Toţi pacienţii se încadrau în aceste criterii şi au o evoluţie favorabilă, E foarte important să se facă în primele zile”, a declarat Diana Cimpoeşu, şef UPU-SMURD Iaşi. 

Circa 75% dintre pacienţii care ajung în Urgenţă la Spitalul „Sfântul Spiridon” sunt în stare gravă, dar media zilnică a început să scadă. 

„Din păcate, am putut face doar la câţiva, pentru că toţi ceilalţi au venit după şapte zile de evoluţie a bolii sau forma era una severă încă de la început. Chiar dacă ei declarau că boala este de doar două, trei zile, afectarea era peste 50%. 

Procentual 75% dintre cei care ajung în Urgenţă, sunt gravi. Şi acum avem pacienţi de ATI: patru intubaţi, doi ventilaţi şi doi pe dispozitive high-flow. Am găsit trei locuri şi vrem să îi transferăm. Au fost în continuare şi decese, la persoane tinere, 56 de ani este o vârstă tânără. Media zilnică a scăzut, e vorba de 20-25 de pacienţi/24 de ore. E vorba de cei care vin în Urgenţă”, a mai spus medicul ieşean, Diana Cimpoeşu. 

Anticorpii monoclonali sunt medicamente inovatoare care se administrează în formele uşoare şi medii de boală. Corect utilizate, aceste medicamente previn cu succes trecerea la stadii severe.

„Reprezintă o şansă pentru noi să mai atenuăm internările în secţiile de terapie intensivă. Din această cauză am solicitat conducerii Comisiei de speialitate şi reprezentanţilor MS implicare maximă în valorificarea lor. Fac apel şi la medicii de familie care au un rol important în catagrafierea şi îndrumarea viitorilor beneficiari ai acestor terapii”, a spus Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Cine a fost savantul de renume mondial devenit unul dintre părinţii vaccinării în România

Benzen carcinogen, găsit în diverse deodorante

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite