Luptă surdă în instanţă între Gheorghe Nichita şi Liviu Dragnea. Miza: 49,2 lei

Luptă surdă în instanţă între Gheorghe Nichita şi Liviu Dragnea. Miza: 49,2 lei

Dragnea şi Nichita se luptă în instanţă pentru o sumă infimă

Primăria Iaşi, condusă de Gheorghe Nichita, a dat în judecată ministerul condus de Liviu Dragnea pentru anularea unei amenzi infime primite de municipalitatea ieşeană. Taxa de timbru din acest proces este mai mare decât miza financiară a litigiului.

Proces cu o miză infimă între Primăria Municipiului Iaşi şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). Unitatatea administrativ teritorială condusă de primarul Gheorghe Nichita a dat în judecată ministerul condus de colegul de partid Liviu Dragnea pentru anularea unei sancţiuni financiare de 49,2 lei primită recent de Primăria Iaşi.

Procesul a fost înregistrat luna aceasta la Curtea de Apel Iaşi iar pentru a putea fi judecat Primăria a fost anunţată că trebuie să achite o taxă de timbru de 50 de lei.

Nereguli la o achiziţie publică

Potrivit dosarului aflat pe rolul Curţii de Apel Iaşi, consultat de “Ziarul de Iaşi”, sancţiunea financiară a fost acordată de Direcţia Generală de Management pentru Programul Operaţional Regional din cadrul MDRAP.

Corecţia a fost aplicată în cadrul contractului de servicii de dirigenţie de şantier, acordat de Primărie în 2011 către Medos Construct & Consulting SRL în cadrul proiectului “Axa de dezvoltare Nord-Sud Pasaj Octav Băncilă”. Reprezentanţii Ministerului au concluzionat că autorităţile locale ar fi comis abateri de la cadrul legal aferente respectivului contract de servicii. “Autoritatea contractantă (n.r. Primăria Iaşi), în cadrul procedurii de atribuire a contractului, a aplicat criterii de calificare şi selecţie a unor factori de evaluare nelegali”, susţin reprezentanţii MDRAP, care mai notează că “s-au introdus cerinţe minime de calificare care nu prezintă relevanţă în raport cu natura şi complexitatea contractului de achiziţie ce urmează a fi atribuit.” Printre aceste condiţii, enumeră reprezentanţii ministerului, se numără criteriul ca firma câştigătoarea să aibă minim trei ani de la emiterea atestatului sau să deţină softuri minime cu licenţe Windows 98, Autocad, Microsoft Office.

În replică, reprezentanţii Primăriei Iaşi au considerat că aprecierile inspectorilor sunt “subiective”. ”Faţă de acest aspect, considerăm că atât timp cât legea nu menţionează în mod expres situaţiile în care se pot aplica aceste criterii şi nici ce determină complexitatea unui contract, autoritatea publică poate aprecia cu privire la cerinţele minime de calificare în limitele legii.”
Judecarea procesului pentru cei 50 de lei va începe, cel mai probabil în toamnă, după vacanţa judecătorească.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: