Seminarul la care a învăţat Ion Creangă, una dintre cele mai prestigioase şcoli bisericeşti din Moldova, mâncat de timp şi de lipsa banilor pentru reabilitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea cu o valoarea istorică excepţională este situată în curtea Spitalului Socola din Iaşi FOTO Adevărul
Clădirea cu o valoarea istorică excepţională este situată în curtea Spitalului Socola din Iaşi FOTO Adevărul

Şcoala în care povestitorul s-a pregătit timp de trei ani pentru a deveni preot se află într-o stare avansată de degradare, în curtea Spitalului de Psihiatrie Socola din Iaşi. La polul opus se află locuinţa scriitorului din perioada 1866-1871, atunci când a fost diacon la Biserica Golia sau Bojdeuca din Ţicău unde şi-a petrecut ultimii ani din viaţă.

Urmele marelui povestitor Ion Creangă sunt răspândite în tot Iaşiul. Unele au devenit obiective turistice, în timp ce altele nu sunt decât nişte ruine. În paragină se află clădirea din curtea Spitalului de Psihiatrie Socola din Iaşi, acolo unde a funcţionat pe vremuri Seminaria „Veniamin Costachi" şi unde Ion Creangă a studiat pentru a deveni preot, aşa cum şi-a dorit cu tot dinadinsul mama lui.

Scriitorul a învăţat aici în perioada 1855-1858, după ce a fost transferat de la Şcoala catihetică din Fălticeni, unitate care şi-a închis porţile. Valoarea clădirii din curtea spitalului nu este dată numai de faptul că marele scriitor a învăţat în ea, ci şi pentru că a fost cea dintâi şcoală de teologie din Moldova.

În prezent însă, tencuiala a căzut, iar pereţii sunt susţinuţi cu ajutorul unor lemne, geamurile sunt sparte, iar uşile sunt fie acoperite cu scânduri bătute în cuie, fie sunt închise cu lacăte ruginite. Specialiştii spun că dacă clădirea ar fi reabilitată ar deveni o comoară din punct de vedere turistic. Muzeografii susţin chiar că au cerut recondiţionarea localului atât la edili, cât şi la preoţime, fără succes însă.

„Clădirea reprezintă singurul corp al primului seminar teologic din Moldova. Eu am propus ca acesta să fie reabilitat şi să devină muzeu al învăţământului ecleziastic. Din punctul de vedere al unui muzeograf susţin că acea clădire este un obiectiv excepţional. Am sugerat ca preoţimea să se ocupe de el, dar nu am găsit înţelegere. Cu privire la seminarul care funcţiona la Socola, Creangă a scris în «Amintiri din copilărie» că atunci când a păşit în Iaşi a tras căruţa sub un plop mare de la Socola. A avut profesori extraordinari la seminarul teologic de la Socola", spune muzeograful Constantin Parascan.

„Vrem s-o renovăm, dar n-avem bani"

Valoarea ecleziastică a clădirii este recunoscută şi de duhovnici, însă ridică din umeri când vine vorba de reabilitarea ei. „Această şcoală a creat premisele primei facultăţi de teologie. Era un fel de Sorbona a Moldovei. Erau cei mai culţi şi mai elevaţi profesori ai timpului aici. Nu avem însă fondurile necesare pentru a o reabilita. Noi abia avem bani ca să întreţinem biserica", spune părintele Iustin Neagu, duhovnicul Bisericii „Schimbarea la faţă" din curtea Spitalului Socola.

De lipsa banilor se plânge şi conducerea spitalului, în curtea căruia se află fostul seminar. „De unde să luăm bani? Noi am renova clădirea, dar nimeni nu ne dă bani", spune Călin Scripcaru, managerul Spitalului de Psihiatrie Socola din Iaşi.

Bojeuca şi casa parohială a lui Creangă, obiective turistice

La polul opus se află locuinţa scriitorului din perioada 1866-1871, atunci când a fost diacon la Biserica Golia, sau Bojdeuca din Ţicău unde şi-a petrecut ultimii ani din viaţă. În ceea ce priveşte locuinţa din Ţicău, Creangă a locuit în ea din 1872 până la moartea sa, în 1889.

Casa este reabilitată, iar curioşii pot vedea în interiorul Bojdeucii tocul şi călimara pe care le-a folosit Creangă când a scris poveştile şi amintirile din copilărie, ceasul şi tabachera, soba cu horn şi multe obiecte din secolul al XIX-lea. Deschise publicului sunt şi clădirea de lângă Bojdeucă, unde se află o bibliotecă şi o expoziţie documentară ale scriitorului.

Deschisă vizitatorilor se află şi locuinţa lui Ion Creangă din cadrul Mănăstirii Golia, acolo unde a fost diacon la Biserica Golia în perioada 1866-1871. Ieşenii pot vedea în Casa Creangă veşmintele pe care le purta scriitorul când slujea, dar şi piese tradiţionale din satul Pipirig: roata de tors, de depănat, furca.

Nu în ultimul rând, la vederea publicului se află şi fotocopii după documentele din viaţa scriitorului. Casa Creangă şi Turnul Golia pot fi vizitate de luni până vineri între orele 11.00-17.00 şi sâmbăta de la ora 10.00 la 14.00. Biletele costă 4 lei pentru adulţi, 3 lei pentru elevi şi 2 lei de persoană în cazul grupurilor de elevi de minimum 10 membri.

Urmele lui Creangă în Iaşi

1855-1858: elev la Seminaria „Veniamin Costachi" din curtea Spitalului Socola

1859-1863: devine diacon la biserica Patruzeci de sfinţi după ce se căsătoreşte cu Ileana, fiica preotului Ioan Grigoriu

1864: intră la Şcoala preparandală vasiliană de la Trei Ierarhi, unde l-a avut profesor pe Titu Maiorescu

1866-1871: este preot la Golia

1882-1889: locuieşte în Bojdeuca din Ţicău

31 decembrie 1889: moare în casa din Ţicău

2 ianuarie 1889: este înmormântat în cimitirul Eternitatea.

Citiţi şi:

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iaşi, locul unde poveştile şi amintirile sunt la ele acasă (FOTO)

Veşmintele cu care a slujit Ion Creangă, expuse la Mănăstirea Golia (FOTOGALERIE)

Cum arată bojdeuca scriitorului Ion Creangă

Mai multe imagini cu clădirea în care a învăţat Ion Creangă

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite