Comisia de Etică a UAIC apăra teza procurorului Codruţ Olaru, fostul elev al lui Tudorel Toader. Controversele din spatele deciziei

Comisia de Etică a UAIC apăra teza procurorului Codruţ Olaru, fostul elev al lui Tudorel Toader. Controversele din spatele deciziei

FOTO Mediafax

Comisia de Etică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UACI) din Iaşi a concluzionat că teza de doctorat a procurorului Codruţ Olaru, coordonată chiar de actualul rector al instituţiei de învăţământ, Tudorel Toader, nu ar fi fost plagiată. Decizia comisiei vine după ce două dintre cele trei cadre didactice ale unei comisii de analiză independente au opinat că, de fapt, teza ar fi fost plagiată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Hotârârea luată de Comisia de Etică a universităţii ieşene a fost remisă Consiliului de Etică şi Management Universitar (CEMU), dar şi Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Dipolomelor şi Certificatelor Universitare (CNATCU) în data de 30 august.

Potrivit PressOne, pe lângă hotârârea în sine, reprezentanţii universităţii ieşene au remis celor două structuri şi rapoartele unei Comisii de analiză care a fost constituită la nivelul UAIC  în luna august şi care a fost formată din trei profesor:
Carmen Tamara Ungureanu, profesor la Facultatea de Drept şi şefa Şcolii Doctorale de Drept din UAIC, Dan Cristea, profesor la Facultatea de Informatică din UAIC şi membru corespondent al Academiei Române şi Alin Marius Andrieş, profesor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din UAIC. 

Aceste cadre didactice au analizat, la rândul lor, teza de doctorat a lui Codruţ Olaru, Dan Cristea şi Alin Andrieş considerând că lucrarea ar fi plagiată. Potrivit sursei citate,  „41 de pagini din teza lui Codruţ Olaru au fost declarate ca plagiate de Cristea şi Andrieş, iar pe alte 16 pagini cei doi nu s-au putut pronunţa deoarece Comisia de Etică a UAIC nu le-a pus la dispoziţie sursele pentru analiză”.

Raportul celor doi profesori a fost, însă, ignorat de Comisia de Etică a UAIC, care şi-a însuşit în hotârârea prin care a dat-o părerea profesorului Tamara Ungureanu şi anume că „suspiciunile de plagiat a întregii teze de doctorat nu se confirmă”. 

PressOne a mai arătat că cel de-al treilea cadru didactic, Tamara Ungureanu, activează în cadrul Facultăţii de Drept, pe care Tudorel Toader a condus-o până să devină rector.

În baza documentelor primite de la Iaşi, CNATCU urmează să emită o decizie finală în ceea ce priveşte posibilul plagiat al tezei lui Codruţ Olaru.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: