Ce se întâmplă cu pielea noastră din cauza produselor de curăţenie şi care sunt substanţele de care trebuie să ne ferim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pielea iritată se înroşeşte şi provoacă mâncărimi FOTO Shutterstock
Pielea iritată se înroşeşte şi provoacă mâncărimi FOTO Shutterstock

Pielea care intră în contact cu detergenţi, săpunuri şi alte produse de îngrijire poate suferi modificări importante din cauza compuşilor chimici care se regăsesc în ele. Potrivit medicilor dermatologici, reacţiile alergicice apărute în urma folosirii produselor de curăţenie nu trebuie neglijate sau tratate prin metode tradiţionale, ci prin consultarea unui specialist.

Pielea, bariera naturală a corpului, este organul cel mai expus la iritaţiile din mediul înconjurător. Odată supusă unor factori externi iritanţi, pielea răspunde, de cele mai multe ori, prin reacţii alergice, cunoscute şi sub numele de dermatite de contact.

Acesta apar sub forma unor erupţii caracterizate de senzaţia de mâncărime, care sunt determinate de agenţi chimici.

Folosirea unor produse cosmetice, de îngrijire, sau de curăţenie pot irita pielea din cauza compuşilor chimici pe care îi conţin.

De exemplu, în cazul detergenţilor de rufe folosiţi pentru înlăturarea grăsimii, substanţe precum amoniacul sau fosfatul trisodic atacă pielea, provocând arsuri chimice, uscarea pielii sau descuamarea acesteia.

Potrivit specialiştilor, detergenţii pentru vase concepuţi pentru maşina de spălat sunt nocivi şi provoacă arsuri ale pielii, fiind mai concentraţi decât detergenţii simpli.

Alte produse folosite la curăţarea ţevilor, la dezinfectarea toaletei, la înlăturarea depunerii de piatră sau a mucegaiului, determină intoxicaţii grave, întrucât afectează mai ales căile respiratorii.

În unele cazuri, potrivit medicilor, afectarea este atât de serioasă încât pacientul are nevoie de intubare şi ventilare mecanică.

„Unele cazuri de intoxicaţii accidentale determinate produsele de curăţat au o evoluţie dificilă din punct de vedere medical. Produsele de curăţenie conţin substanţe toxice, ori inhalarea vaporilor emanaţi afectează grav starea de sănătate a persoanelor care le utilizează. Bolnavii ajung cu iritaţii la nivelul ochilor sau ale căilor respiratorii. În UPU, ajung astfel de paciente în preajma sărbătorilor, când femeile fac curăţenie amănunţită şi folosesc detergenţi sau alte produse”, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD Iaşi.

Din categoria substanţelor toxice din produsele de curăţat fac parte triclosanul, achilfenolul, ftalatulu, dioxanul sau parabenii. Ftalatul, de exemplu, poate fi prezent în parfumuri, oje sau în alte produse de îngrijire a părului. Acesta poate dermina dereglări hormonale la vârste premature.

Pentru a evita efectele neplăcute provocate de detergenţi, medicii recomandă folosirea mănuşilor pentru protejarea mâinilor şi ventilarea spaţiului în care se utilizează substanţele, astfel încât să nu apară şi probleme ale căilor respiratorii.
 

Citeşte şi:

Când să te prezinţi la doctor dacă ai mai multe aluniţe pe piele. Medic specialist: „Trebuie să fii atent la avertismente“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite