Cum scăpăm copiii de iritaţii, piele roşie, mâncărimi şi vezicule suprainfectate? Dermatita atopică se agravează iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dermatita atopică este una din cele mai des întâlnite afecţiuni ale pielii copiilor. Denumită şi eczemă atopică, dermatita este o afecţiune cronică, intens pruriginoasă. Pe piele apar pete roşii care se usucă şi se îngroaşă, iar veziculele se pot chiar suprainfecta dacă cei mici se scarpină. Dr. Oana Spânu le dezvăluie părinţilor ce este de făcut în această situaţie.

Dermatita este întâlnită încă din primele luni de viaţă. Bebeluşii au zone de piele uscată, roşie, manifestă mâncărimi, sunt agitaţi. Este indicat ca părinţii să îi prezinte de îndată la medicul dermatolog pentru că, în timp, netratată, poate duce la rinită alergică sau astm, conjunctivită, rinită, complex numit atopie.

Medicul dermatolog Oana Spânu ne spune care sunt factorii ce duc la apariţia dermatitei atopice, atât în cazul copiilor, cât şi al adulţilor, şi cum poate fi tratată.

„Factorii care determină dermatita atopică sunt multipli: genetici, imunologici, metabolici, infecţioşi şi alergenii din mediul înconjurător. Părinţii cu astm, rinită sau eczeme repetate trebuie să fie preveniţi, întrucât copiii lor pot dezvolta dermatită atopică. Pielea pierde foarte uşor apă, se usucă, apar mâncărimi şi ulterior, după ce ne scărpinăm, fisuri în piele, ducând apoi la suprainfecţie.  Cele mai afectate zone la copilul mic sunt faţa, gâtul, trunchiul şi picioarele, fiind ocolită zona scutecului. La adolescenţi şi adulţi, zonele afectate se restrâng pe braţe, picioare, în special în plicile cotului şi genunchiului, palme şi tălpi. Iarna, manifestările se agravează. Temperaturile extreme, transpiraţia, hainele din lână sau fibre sintetice, parfumurile, uleiurile, săpunurile agravează pruritul şi declanşează o cascadă a manifestărilor“, explică dr. Oana Spânu, medic specialist dermatologie.

Tratamentul dermatitei atopice

„Copiii cu dermatită atopică au nevoie de o îngrijire aparte: pielea se spală cu loţiuni emoliente şi apă călduţă, se evită săpunurile şi detergenţii, se aplică, de două ori pe zi, pe tot corpul, unguente sau creme bogate în lipide şi ceramide. Mai mult, este bine ca micuţii să aibă unghiile tăiate pentru a nu îşi zgâria pielea atunci când se scarpină. Hainele să fie din bumbac fin, la fel şi lenjeria de pat. Este indicat să nu doarmă pe perne cu pene şi să nu stea în preajma animalelor de casă ori în mediu cu praf“, recomandă dr. Oana Spânu.

Copilul trebuie prezentat la control dermatologic încă de la apariţia primelor semne, pentru a primi diagnosticul şi tratamentul corect.

„Pe termen scurt sunt recomandate cremele antiinflamatoare, iar, în formele mai severe, sunt necesare medicaţia antialergică sistemică,  tratamentul complicaţiilor şi urmărirea atentă de către medic.  Spălarea pielii se va face, nu foarte des, cu săpunuri neutre sau uleiuri fără parfum, iar pielea este bine să fie îngrijită cu produse dermatocosmetice potrivite. În cazurile moderate şi severe există riscul de a dezvolta atopie (astm, rinită) şi de a persista afectarea pielii în viaţa adultă”, declară dr. Oana Spânu.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite