Cazul dramatic al copilei rămasă paralizată după ce a fost lovită pe trecere de un comisa. Justiţia a stabilit daune uriaşe şi închisoare cu suspendare

Cazul dramatic al copilei rămasă paralizată după ce a fost lovită
pe trecere de un comisa. Justiţia a stabilit daune uriaşe şi închisoare cu
suspendare

Ana Maria Tănasă este îngrijită de părinţii adoptivi FOTO Ionuţ Benea

Judecătoria Iaşi a decis ca Eugen Sandu, comisar la Garda de Mediu, să fie condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală din culpă. Sentinţa nu este definitivă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prin aceeaşi decizie, judecătorii au mai decis ca firma de asigurări cu care comisarul avea contract să achite daune morale de 800.000 de euro şi daune materiale de 100.000 de euro. Decizia poate fi atacată cu apel.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, care l-au trimis în judecată pe Sandu, arată în rechizitoriu că Eugen Sandu a comis fapta pe 2 decembrie 2015, la 6.55. 

Atunci, conducând maşina de serviciu, Sandu a acroşat-o pe Ana Maria Tănasă, o adolescentă care avea 15 ani la acel moment, Fata mergea la şcoală când a fost izbită de maşina lui Sandu, care nu a frânat nicio secundă după ce a văzut că a lovit-o pe victimă.

În rechizitoriu, procurorii spun că accidental a avut loc din cauza „vitezei excesive şi a neatenţiei, nu a oprit şi nu a acordat prioritate de trecere numitei Tănasă Ana Maria, pieton angajat regulamentar în traversarea străzii, pe marcajul pietonal“.

Poliţiştii care au ajuns la locul accidentului au găsit maşina condusă de Eugen Sandu avariată în partea din faţă. Comisarul le-a declarat agenţilor că se uita înspre înainte la trecerea de pietoni, şi, din acest motiv, nu a văzut-o pe fată, care traversa din partea stângă. Sandu şi-a estimat atunci viteza la aproximativ 70-80 de km/oră.

„După accident, nu a frânat brusc, pentru ca pietonul să nu cadă în faţa maşinii, iar când a oprit autoturismul, la o distanţă pe care nu o poate preciza, pietonul a căzut pe carosabil, autoturismul fiind oprit între cele două benzi de mers“, se mai arată în rechizitoriu.


Ana Maria Tănasă, înainte de accident FOTO Adevărul 

Comisarul a mutat maşina după accident, la aproximativ 60 de metri de locul impactului, explicaţia fiind că nu a vrut să blocheze traficul. Pe tronsonul de drum respectiv, viteza maximă era de 30 de km/oră, poliţiştii constatând că vizibilitatea era bună, iar drumul nu prezenta denivelări. În timpul anchetei, comisarul nu a dat declaraţii însă a depus documente prin care şi-a infirmat cele spuse Poliţiei, imediat după impactSandu a precizat că Ana Maria Tănăsă nu a traversat strada pe trecerea de pietoni. Cât despre cele spuse la faţa locului, comisarul a invocat starea de şoc emoţional în care se afla.

O expertiză criminalistică finalizată abia în mai 2018 a relevat că accidentul a avut loc „în mod cert pe marcajul pietonal“, singura incertitudine a expertului fiind locul exact de pe trecere unde a fost lovită Ana Maria. Expertul a mai precizat că Sandu conducea cu o viteză de aproximativ 75 de km/oră în timpul impactului şi ar fi putut preveni accidentul dacă ar fi respectat legislaţia rutieră.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: