Beatrice Rancea, director suspendat din funcţie al Operei Naţionale Iaşi, a demisionat. Acuzaţiile aduse de DIICOT

Beatrice Rancea, director suspendat din funcţie al Operei Naţionale Iaşi, a demisionat. Acuzaţiile aduse de DIICOT

Managerul Operei Naţionale Iaşi, Beatrice Rancea, care fusese suspendată din funcţie, a demisionat. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a confirmat că a acceptat încetarea mandatului începând cu data de 1 septembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Beatrice Rancea, fost manager al Operei Iaşi, a fost plasată în iulie sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzată că ar fi delapidat fonduri ale instituţiei, după ce la începutul acestei luni procurorii îi ridicaseră această măsură.
 
Procurorii DIICOT o acuză pe Beatrice Rancea de constituirea unui grup infracţional organizat care şi-ar fi desfăşurat activitatea pe parcursul a peste şase ani. Anchetatorii afirmă că acţiunile grupului vizau delapidarea subvenţiilor acordate Operei de către Ministerul Culturii, prin achiziţii nejustificate sau cheltuieli exagerate cu chiriile şi colaboratorii. Valoarea prejudiciului este apreciată de procurori la 5 milioane de lei.
 
Ministrul Culturii a anunţat, în 3 martie, că a demis-o pe Beatrice Rancea din funcţia de manager la Opera Naţională Română din Iaşi, fiind numit manager interimar Florin-Daniel Şandru. 
 
„Deocamdată, Opera Iaşi are un director interimar în persoana dlui Daniel Şandru, profesor universitar de istorie, cunoscut pentru conducerea Departamentului Centenar din timpul guvernului Cioloş. 
 
Indiferent de acuzaţiile care i se aduc, Beatrice Rancea a impus la Iaşi un standard artistic fără precedent. Andrei Şerban, mare regizor de teatru dar, în acelaşi timp, cel mai important regizor român de operă, cu zeci de producţii aclamate la Paris, Londra, New York, Geneva etc. a revenit în opera românească după o pauză de aproape două decenii, montând la Iaşi Troienele, Indiile galante, Lucia di Lammermoor şi Văduva veselă. Colaboratorul său apropiat, Nicky Wolcz a pus în scenă Boema. Toate aceste premiere au avut un succes extraordinar şi ar fi mare păcate dacă s-ar renunţa la ele.”, scrie Alexandru Pătraşcu, autorul blogului Despre Opera.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările