Şoferii ieşeni vânează radarele pe Facebook. Cum reacţionează Poliţia Rutieră
0Peste 5.000 de şoferi sunt membri ai unui grup de Facebook intitulat „Radar Iaşi“, al cărui scop este semnalizarea în timp real a patrulelor de Poliţie „ieşite la vânătoare“ pe drumurile din judeţ.
Grupul a fost creat la începutul lunii mai şi se înmulţeşte zilnic cu zeci de utilizatori. Succesul iniţiativei, care funcţionează pe principiul „open group“, a fost replicat după un alt grup, cu peste 3.000 de membri şi cu acelaşi nume, dar unde aderarea este posibilă doar după primirea acceptului din partea administratorului.
Practic, utilizatorii aflaţi la volan şi conectaţi la reţeaua de socializare Facebook, prin telefoanele mobile, pot afla unde sunt amplasate radarele, unde sunt ambuteiaje sau blocaje generate de accidente sau unde se află utilaje de ridicat maşini ori de blocat roţi. De cele mai multe ori, postările sunt însoţite şi de fotografii cu locul precis în care este ascunsă maşina Poliţiei, care ar putea avea activat aparatul radar.
De altfel, administratorii grupului sunt foarte fermi şi cer, sub ameninţarea excluderii, ca mesajele să facă referire strict la topicul paginii: „Se acceptă doar postările referitoare la radare şi filtre ale Poliţiei, restul postărilor vor fi şterse. Cei care nu respectă regulile vor fi sterşi din grup fără nici un avertisment! Vă aşteptăm cu postări!“.
Un exemplu de mesaj scris, ieri, de un şofer ieşean, membru al acestui grup pe Facebook: „Nu faceţi stânga la Liceul Naţional, PMA-ul la Râpa Galbenă!“, face referire la regulile de circulaţie care, de multe ori, se schimbă din mers din cauza şantierelor stradale care au împânzit oraşul. O altă postare este legată de filtrele Poliţiei la trecerea de cale ferată: „Poliţia Rutieră la bariera spre Canta. Aveţi grijă că opresc pentru orice!“.
„Ce-ar fi dacă ar lua o pauză Poliţia?“
Alţi membri ai grupului încearcă să propună şi teme de dezbatere: „Ce ar fi dacă ar lua o pauză Poliţia Rutieră? Oare va fi haos sau mai multă civilizaţie în trafic?“. Câteodată, postările au aspectul unei ştiri de presă: „Un accident rutier cu două maşini şi o motocicletă a avut loc, în urmă cu puţin timp, pe strada Nicolae Iorga, vizavi de Gara Internaţională Iaşi. Astfel, şoferul unui autoturism Logan a efectuat o manevră de întoarcere, fără să se asigure, şi a lovit un motociclist. În urma impactului, motociclistul a ricoşat într-un autoturism marca BMW. Nu sunt victime!“.
Înfiinţarea grupului de Facebook a fost generată şi de prezenţa masivă a maşinilor de Poliţie în trafic, în ultimele luni. La începutul anului, Poliţia Rutieră a început o campanie intitulată „Aleg să trăiesc! Aleg viaţa!“, care are ca scop reducerea numărului de accidente şi infracţiuni în trafic. Aceasta în condiţiile în care, anul trecut, au murit pe străzile din judeţul Iaşi 72 de persoane, cu 24% în plus faţă de 2011. În ciuda „socializării în trafic“, poliţiştii au reţinut în primele trei luni ale anului, 1.514 permise de conducere şi au retras 489 de certificate de înmatriculare. Principala cauză identificată de Poliţie pentru producerea accidentelor rutiere este tocmai „viteza neadaptată la condiţiile de drum“.
„Această pagină de Facebook nu ne afectează în niciun fel activitatea. Legislaţia nu prevede sancţiuni pentru semnalizarea prezenţei maşinilor de Poliţie în trafic. În plus, Poliţia Rutieră are ca principiu de acţiune prevenirea. Noi informăm cu regularitate despre acţiunile desfăşurate în trafic, prezenţa radarelor ş.a. Singura problemă este că folosirea telefonului mobil în trafic, chiar şi pentru consultarea paginii de Facebook, este interzisă, iar cei care sunt depistaţi vor fi sancţionaţi“, a declarat Anca Vîjiac, purtătoare de cuvânt a Poliţiei Iaşi.
Mai puteţi citi pe aceeaşi temă:
EXCLUSIVITATE- Lista ruşinii de la Poliţia Rutieră
Deputat către şeful Poliţiei Rutiere: „Fratele nostru Hanganu” a fost oprit în trafic
Procesul poliţiştilor din dosarul „Rutiera“ va dura cel puţin trei ani