VIDEO Calea ferată Gurasada - Simeria, în şantier din 2017. Cum s-a lucrat în Deva şi Simeria pe lotul de 2,63 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 2017 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor pe tronsonul de 41 de kilometri de cale ferată între Simeria şi Gurasada, parte a Coridorului Rin - Dunăre.

Gările Deva şi Simeria sunt incluse într-un amplu proiect de modernizare, însă deşi lucrările la tronsonul feroviar Simeria – Gurasada au început încă din primăvara anului 2018, după ce ordinul de începere a fost dat în octombrie 2017, clădirile CFR rămase într-o stare deplorabilă, sunt încă neatinse.

GALERIE FOTO

Gara oraşului Simeria a fost construită în 1866 odată cu prima cale ferată din Transilvania, care lega oraşele Arad şi Alba Iulia. Clădirea monument istoric se află într-o stare avansată de degradare şi, teoretic, ar fi trebuit să intre în şantier încă de la sfârşitul anului 2017, când a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor la tronsonul de cale ferată Simeria – Gurasada, secţiune a Cordiorului Rin – Dunăre. Clădirea simbol în jurul căreia s-a dezvoltat oraşul de pe Valea Mureşului a rămas însă în aceeaşi stare deplorabilă.

Conform proiectului, în staţia Simeria vor fi peroanele existente vor fi demolate, iar tunelul dezafectat. Va fi modernizat peronul din faţa clădirii pe o lungime de 270 de metri, iar cele dintre liniile 2 şi 3 şi dintre liniile 4 şi 5 pe o lungime de 400 de metri. Ele vor avea înălţimea de 0,55 metri. Clădirea va fi restaurată pe o suprafaţa de 4.500 de metri pătraţi, peroanele vor beneficia de iluminat modern, vor fi amenajate locuri de parcare, va fi reclădită pasarela şi vor fi înfiinţate trei lifturi. Simeria este în prezent unul dintre cele mai importante nodur feroviare din România.

image
image

La Deva, lucrările au avansat puţin

În zona staţiei CFR Deva, lucrările au început în martie 2018. Clădirea principală a gării, veche din anii ’80 şi cu o arhitectură care o aseamănă cetăţii Deva, nu a intrat încă în şantier. Spre deosebire de Simeria, în Deva se lucrează la calea ferată, la noua pasarelă pentru călători, la pasajele din zona gării, însă ritmul este lent. Luni, câteva zeci de muncitori puteau fi văzuţi pe şantierul uriaş al staţiei CFR Deva. Pentru gara din Deva sunt prevăzute următoarele lucrări: refacerea peroanelor cu copertine; construirea pasarelei pietonale; reabilitarea clădirii de călători (care presupune lucrări de finisaje, reparaţii, refacerea acoperişului, schimbarea tâmplăriei, lucrări la faţada clădirii, pe o suprafaţă de 3.540 metri pătraţi), amenajarea locurilor de parcare şi modernizarea iluminatului. În plus, va fi construită o hală pentru mentenanţă. Peronul din faţa clădirii staţiei de călători va avea o lungime de 270 de metri şi o lăţime de 3 metri, iar cele dintre liniile 3 şi 4 vor fi modernizate pe o lungime de 400 de metri, lucrările la acestea fiind aproape de final. Pasarela pietonală va avea ieşiri amplasate pe fiecare din cele trei peroane.

image
image

Investiţie de 2,63 miliarde de lei

Lucrările pe tronsonul Simeria – Gurasada, care traversează municipiul Deva, după ce în august 2017, Compania Naţională de Căi Ferate CFR S.A.şi Asocierea FCC - Astaldi – Convensa au semnat contractul în valoare de 2,63 miliarde de lei pentru modernizarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare pe această secţiune. Contractul prevede modernizarea a 41 de kilometri de infrastructură şi suprastructură feroviară pentru circulaţia trenurilor de călători cu viteza maximă de 160 km/h, lucrări de terasamente şi consolidări pe întreaga distanţă, construirea a 17 poduri, dintre care trei peste râul Mureş, 27 de podeţe, 4 pasaje superioare, 3 pasaje inferioare, lucrări civile în 9 staţii de cale ferată. Sursa de finanţare este asigurată din fonduri nerambursabile obţinute prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020 şi de la bugetul de stat, iar termenul de execuţie este de trei ani. Stadiul fizic al proiectului a ajuns la 12,5 la sută.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Coridorul Rin - Dunăre. Cele trei poduri „gemene” construite peste Mureş pe care trenurile vor trece cu 160 km/h

VIDEO Cel mai spectaculos tunel al căii ferate de mare viteză. Are 800 de metri iar trenurile îl vor străbate cu 160 km/h

VIDEO Ce s-a ales de gara municipiului aflat „la capăt de linie” în cele şase luni de la închiderea singurei rute feroviare

VIDEO Controversele mega-proiectului feroviar aflat în şantier: calea ferată de mare viteză taie ruinele unui oraş antic

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite