Viaţa în cartierul palatelor cu turnuleţe. De ce căruţele au rămas vitale printre vilele şi bolizii de lux FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartierul palatelor cu turnuleţe. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Cartierul palatelor cu turnuleţe. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Turiştii străini se opresc adesea la intrarea în municipiul Hunedoara pentru a fotografia palatele cu turnuleţe ale familiilor de romi, însă dincolo de clădirile uriaşe din „cartierul de lux”, după cum îi spun localnicii, se ascund o mulţime de probleme cauzate de sărăcie

Primele „palate cu turnuleţe” au fost ridicate la marginea Hunedoarei în anii ´90, când mai multe familii de romi au început să prospere de pe urma combinatului siderurgic al Hunedoarei, aflat atunci într-un declin abrupt şi jefuit sistematic de hoţii de fier vechi.

GALERIE FOTO DIN CARTIER

„Pe vremea lui Ceauşescu, înainte de a fi construite palatele, multe dintre casele de aici erau din chirpici, vai şi-amar de ele. Erau o mizerie şi o sărăcie de nedescris, iar în apropiere se afla halda de gunoi a oraşului”, îşi aminteşte Ioana, o localnică din Hăşdat.

Alertă la palatele cu turnuleţe. Cartierul romilor bogaţi din Hunedoara, asaltat de poliţişti şi jandarmi VIDEO

FOTO Cartierul exclusivist al romilor din Hunedoara înfloreşte: palate cu 3 etaje şi curţi „împărăteşti“ cu bolizi de lux

Povestea bulibaşei cu cravată de aur şi a palatelor sale luxoase. Cum au ajuns cei mai bogaţi romi să-şi blesteme soarta

Romii au profitat din plin de pe urma afacerilor cu materiale provenite de pe platforma industrială, iar o parte din bani i-au investit în clădirile cu două – trei etaje, viu colorate, faimoase pentru acoperişurile lor din tablă care seamănă cu cele ale pagodelor din Asia. Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană şi afacerile unora dintre localnici s-au diversificat, iar banii obţinuţi în Occident au fost folosiţi pentru ridicarea altor „palate”, mai mari şi mai fastuoase. 

Unele familii nu au renunţat însă la vechile bordeie cu ziduri şi garduri dărăpănate, rămase în umbra noilor construcţii. În prezent, peste 50 de astfel de „palate” se înghesuie pe Strada Rotarilor şi pe cele câteva străduţe adiacente acesteia de pe valea Hăşdatului, iar altele sunt în şantier.


Cartierul palatelor cu turnuleţe. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

cartierul palatelor din hunedoara foto daniel guta adevarul

Căruţele, vitale chiar şi în cartierul de lux

Străinii care se îndreaptă spre Hunedoara pentru a vizita Castelul Corvinilor se opresc adesea cu maşinile şi chiar şi cu autocarele la intrarea în municipiu pentru a fotografia vilele cu o arhitectură bizară. Mulţi dintre localnicii din Hăşdat se laudă adesea cu casele şi maşinile scumpe, pe care le afişează pe reţele de socializare.

Alţii dau petreceri asurzitoare, la care sunt invitaţi să cânte, pentru întreg cartierul, lăutari şi manelişti cunoscuţi. Deşi oamenii se laudă că trăiesc într-un cartier de lux, al celor mai bogaţi romi din România, în realitate, zona este departe de a fi una exclusivistă.


Palat „răsărit” printre case vechi. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

cartierul palatelor din hunedoara foto daniel guta adevarul

„Străzile nu sunt modernizate, multe case nu au canalizare, iar uliţele de pământ sau de zgură se inundă când plouă şi nu mai putem trece”, se plânge unul dintre hunedoreni.

Oamenii din cartier au transformat o carieră de calcar de la marginea cartierului într-o uriaşă haldă de gunoi. Recent, însă Primăria Hunedoara a pus paznici în zona carierei, pentru a-i dezvăţa de acest obicei. Gunoaiele se strâng însă în alte zone, inclusiv în faţa faimoaselor palate. Nici starea materială a celor mai mulţi dintre localnici nu este de invidiat. Chiar dacă numărul maşinilor de lux este în creştere în cartier, căruţele rămân vitale pentru alţi locatari.


Căruţele, nelipsite din cartier. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

cartierul palatelor din hunedoara foto daniel guta adevarul

„Fără căruţe şi fără cai nu ştim ce am face. Muncim cu ziua, în perioada asta la cosit pe la blocurile Hunedoarei. Cosim şi strângem fânul din cartiere, iar oamenii ne mai dau câte 20 de lei că le facem curat în faţa blocului”, spune Nae, un vârstnic din cartierul palatelor. 

Alţi locatari adună lemne pentru iarnă şi, în general, lucruri care pot fi valorificate. „Sunt câteva familii bogate, unele cu câte 5 – 10 case, dar restul oamenilor nu au putut scăpa de sărăcie. Multe vile au rămas goale, că oamenii care le-au ridicat trăiesc de ani buni pe dincolo, în Anglia sau Franţa şi se întorc de câteva ori pe an aici, să mai construiască”, spune bătrânul.

Mai puteţi citi şi:

Secretele buncărului antiatomic ascuns lângă Castelul Corvinilor. Ce plănuiesc autorităţile cu el FOTO

Viaţa în cel mai depopulat oraş minier. „Oamenii îşi vindeau locuinţele pentru o ladă de bere” VIDEO

Viaţa în blocul-fantomă din Hunedoara: „Noi aruncăm gunoaiele pe geam“ FOTO

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite