Un fost fotbalist e arestat în dosarul comorilor: traficanţii spălau urma tezaurelor prin casele de licitaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comorile dacice au fost descoperite în zona Satmizegetusei. FOTO D.G ARHIVĂ.
Comorile dacice au fost descoperite în zona Satmizegetusei. FOTO D.G ARHIVĂ.

Fostul fotbalist Ioan Varga şi un angajat al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva au fost arestaţi preventiv într-un dosar în care au fost acuzaţi de traficarea unor tezaure de monezi din aur şi argint, vechi de 2.000 de ani, provenite din siturile arheologice ale cetăţilor dacice.


Ioan Varga (58 de ani), fost fotbalist şi Florin Delinescu (42 de ani, foto), custode al sitului arheologic şi al muzeului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi administrator al unei pensiuni, au fost prinşi în flagrant în timp ce tranzacţionau un tezaur de cinci monede din aur de tip Lysimach şi 22 de denari romani din argint, pe care urmau să primească 4.550 de euro.

Procurorii au stabilit că piesele au fost furate de braconieri în anii 1990 – 2000 din zona cetăţilor Munţilor Orăştiei.


Tezaurele urmau să fie traficate în afara ţării
Cei doi hunedoreni au fost reţinuţi şi trimişi în arest preventiv, iar în urma percheziţiilor la domiciliile acestora au mai fost găsite şi alte bunuri de valoare, dar şi un detector de metale, deţinut ilegal.

„Poliţiştii au ridicat de la domiciliul uneia dintre persoanele cercetate în cauză un lot de 3 monede de aur tip Lysimach, un inel medieval şi 77 de monede antice din argint. Piesele recuperate şi fac parte  din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, parţial recuperate”, a informat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

hunedoara

Vânzări fictive prin licitaţii
Potrivit procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, destinaţia tezaurelor deţinute ilegal de hunedoreni era o casă de licitaţii din Viena, unde bunurile urmau să fie vândute pe sume importante. Pentru a da o aparenţă de legalitate deţinerii tezaurelor de monezi, traficanţii foloseau o schemă inedită de „spălare” a acestora.

hunedoara

„Obiectele erau trecute printr-o zonă gri. Erau scoase la vânzare prin case de licitaţii din Viena, însă de fapt deţinătorii lor şi le vindeau între ei. Se foloseau de scoaterea lor la licitaţie, doar pentru a fabrica un istoric al acestora, pentru a le pierde urma. Astfel, în cazul în care erau depistaţi, să poată spune că nu ştiau de provenienţa lor, ci le-au achiziţionat de la persoane necunoscute, prin licitaţii”, a explicat procurorul Augustin Lazăr.


Site-uri de vânzări folosite ca paravan
Nu doar scoaterea artefactelor la licitaţii în afara ţării e folosită ca metodă prin care să fie pierdută urma provenienţei acestora. Procurorii fac cercetări privind anunţurile de vânzare pe Internet a unor monezi din aur şi argint, despre care se presupune că fac parte din tezaurele furate din siturile cetăţilor dacice. Pe site-ul e-bay.com, de exemplu, o persoană domiciliată în Spania oferă kosoni din aur la preţul de 2.000 de dolari bucata. Kosonii au fost monede folosite de daci şi descoperite doar în zona cetăţilor din Munţii Orăştiei. Mii de astfel de monede au ajuns pe piaţa neagră, în afara ţării, după ce au fost sustrase din situri de către braconieri.

kosoni

Tezaure de milioane recuperate
Totuşi, până în prezent, autorităţile române au recuperat bunuri în valoare de circa şase milioane de euro, pe care traficanţii de comori le-au furat din siturile cetăţilor dacice. Au fost recuperate: 31 de monede din vremea regelui dac Lysimach, dintr-un lot de 3.600 sustras în 1998 din Sarmizegetusa Regia, un tezaur alcătuit din colier cu pandantive şi cercei din aur în valoare de 100.000 de euro, 13 brăţări spiralice din aur, în valoare de 5.300.000 de euro, 700 monede din aur, de tip Koson, în valoare de 350.000 de euro, 202 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier şi mii de alte artefacte arheologice, din vremea dacilor.
 

Vă recomandăm şi:

Comori dacice traficate de custodele unui muzeu hunedorean. Florin Delinescu a fost prins vânzând monede din aur vechi de 2.000 de ani, găsite în cetăţile dacice

Povestea incredibilă a austriacului târât trei ani prin instanţe: Georg Hocevar a fost achitat în dosarul mocăniţelor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite