Castelul Corvinilor, în şantier: lucrări la mare înălţime, pe acoperişul Galeriei suspendate FOTO
0Castelul Corvinilor se află în renovare, iar în aceste zile se lucrează la mare înălţime, pe acoperişul monumentului istoric.
La Castelul Corvinilor din Hunedoara se lucrează la refacerea acoperişului „Galeriei Suspendate”, care face legătura între Palatul Administrativ şi Turnul Ne Boisa.
Întreaga structură de rezistenţă a acoperişului va fi reabilitată. De asemenea, întreaga învelitoare a acoperişului va fi nouă. Constructorii estimează că vor finaliza această parte din lucrare în aproximativ două săptămâni, potrivit reprezentanţilor Primăriei Hunedoara.
„Galeria Suspendată a fost construită în secolul al XV-lea, în aceeaşi perioadă în care a fost ridicat şi Turnul Neboisa pentru a apăra una dintre cele mai vulnerabile zone ale castelului în faţa unui atac sau asediu. Se va folosi acelaşi model de ţiglă care este prevăzut în proiect şi pentru Turnul de Poartă şi Aripa Matia. Galeria Suspendată este, în continuare, deschisă vizitatorilor, deoarece lucrările la acoperiş nu afectează fluxul de vizitare”, spune directorul Muzeului „Castelul Corvinilor”, Sorin Tincu. În ultimii ani, Galeria Suspendată a servit atât ca zonă de belvedere pentru turişti cât şi ca spaţiu de expoziţie, aici fiind montate panouri luminoase cu diferite imagini ale castelului realizate de artişti fotografi.
Foto: Primăria Hunedoara
„Castelul Corvinilor trece printr-un proces de conservare şi restaurare derulat în cadrul unui proiect cu finanţare europeană nerambursabilă în valoare de peste 5 milioane de euro. Proiectul prevede ample lucrări de consolidare şi reabilitare a unor zone afectate ale obiectivului turistic, lucrări de restaurare a finisajelor interioare şi exterioare, precum şi lucrări de reconstituire şi reamenajare a unor spaţii care până acum erau închise pentru vizitatori şi care, astfel, vor putea fi repuse în circuitul de vizitare”, informează Primăria Hunedoara.
Foto: Primăria Hunedoara.
Povestea Castelului Corvinilor
Castelul din Hunedoara a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea, pe locul unei aşezări mai vechi folosită de localnici ca adăpost împotriva invadatorilor. Încă din vremea vievodului, castelul era lăudat pentru frumuseţea sa.
Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
„Ioan Corvin a zidit un castel pe un munte înalt, pe care îl mângâie râuri liniştite; acesta este atât de întărit şi prin măiestria clădirii şi prin situaţia sa naturală, încât nu se înspăimântă de nici un atac de partea vrăjmaşilor”, relata cronicarul Antonio Bonfini, în secolul XV. Iancu de Hunedoara a murit în 1456, iar lucrările la castel au fost continuate de soţia sa, Elisabeta. Istoricii susţin că aceasta s-a implicat în transformarea edificiului într-unul somptuos faţă de nevoile oamenilor din secolul XV. Au fost aduşi meşteri francezi pentru a se ocupa de înfrumuseţarea capelei şi altor încăperi şi de extinderea castelului. Acesta avea bucătării, dormitoare încălzite, săli în care aveau loc ospeţe, o capelă, o fântână săpată în stâncă, dar şi turnuri de apărare, beciuri, temniţe şi o sală de tortură.
Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
„Spre curte Elisabeta ridică o loggie cu două etaje, în stilul Renaşterii. Execuţia se datoreşte unor meşteri veniţi din Italia. Elisabeta s-a îngrijit apoi să îi dea castelului un aspect mai vesel, zugrăvind nu numai interiorul noilor încăperi, ci şi exteriorul Aripei Matia, precum şi alte clădiri”, scria istoricul Virgil Vătăşianu. Urmele picturilor care împodobeau castelul se văd şi astăzi, pe multe din zidurile lui.
De-a lungul secolelor, castelul medieval a suferit numeroase modificări, care însă nu i-au ştiribit originalitatea
Vă recomandăm să citiţi şi: