A început judecarea recursului hoţilor de comori dacice. Procesul are loc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

A început judecarea recursului hoţilor de comori dacice. Procesul are loc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Printre piesele descoperite de căutătorii de comori s-au aflat şi mai multe brăţări.

Cei 11 hunedoreni acuzaţi că au prejudicii de peste două milioane de euro, în urma traficării tezaurelor de patrimoniu descoperite şi sustrase din siturile cetăţilor dacice, au fost chemaţi în faţa instanţei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. A început procesul în recurs al grupării conduse de Iulian Ceia, iar magistraţii vor da o soluţie definitivă în dosar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judecarea recursului în primul dosar al comorilor dacice a început, la înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Instanţa a acordat miercuri un nou termen, în rocesul, început în urmă cu un deceniu. Dosarul traficanţilor de comori antice se află în stadiul de recurs, după ce Tribunalul Hunedoara, pe fond, şi Curtea de Apel Alba Iulia, la apel, au decis condamnarea celor 11 inculpaţi acuzaţi de furtul şi traficarea pe piaţa neagră din afara ţării a mai multor tezaure arheologice, în valoare de milioane de euro.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va da sentinţa definitivă în acest dosar.

Potrivit procurorilor, în perioada 1997 – 2005 membrii reţelei de traficanţi de comori, conduse de Iulian Ceia, au sustras mai multe tezaure de bijuterii, monezi şi obiecte de valoare antice, în principal din siturile cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, aflate în patrimoniul UNESCO.

Printre bunurile care au ajuns pe piaţa neagră a antichităţilor se numără şi cel puţin 15 spirale din aur masiv. Infracţiunile puse în sarcina aurarilor au fost legate de traficul de obiecte de patrimoniu, şantaj, furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional, lipsire de libertate şi chiar proxenetism.

Prejudiciul produs de învinuiţi a fost de peste două milioane de euro.

“De la declanşarea anchetei în anul 2005 şi până în prezent, prin activitatea organelor judiciare, au fost repatriate mai multe tezaure antice: 711 monede Koson din aur, 13 brăţări dacice din aur, un colier cu pandative şi o pereche  de cercei din aur, trei scuturi dacice din fier forjat, depozite de unelte şi arme, câteva zeci de mii de monede antice din aur, argint şi bronz, precum şi numeroase alte artefacte, depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României şi a muzeelor naţionale de istorie din Alba Iulia şi Cluj-Napoca”, informa Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.


Vă recomandăm şi:

Matriţa bijutierului dacilor din Sarmizegetusa Regia va fi expusă în Muzeul din Deva. Povestea piesei care a uimit oamenii de ştiinţă

O matriţă din bronz, din atelierul unui bijutier din vremea dacilor, se va alătura colecţiilor Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Va fi piesa de rezistenţă a unui muzeu care adăposteşte peste două kilograme de aur şi peste trei kilograme de argint în bijuterii şi obiecte de artizanat vechi de până la două milenii.

Sentinţă în dosarul aurului dacic furat din Sarmizegetusa: Iulian Ceia a fost condamnat la şapte ani de închisoare

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat astăzi soluţia în cel mai vechi dosar al căutătorilor de comori din Munţii Orăştiei. Instanţa din Alba Iulia a redus condamnările primite în 18 decembrie 2009 de membrii grupării acuzate de trafic de obiecte de patrimoniu. Sentinţa nu este definitivă.

Legendele comorilor din Munţii Orăştiei: cum i-a cuprins febra aurului pe localnicii de la poalele cetăţilor dacice

Ţinutul cetăţilor dacice a fost dintotdeauna un loc al misterelor şi al legendelor. În zona Sarmizegetusei Regia, oamenii au păstrat istorisiri vechi, despre aurul ascuns de strămoşi în munţi, iar descoperirea fiecărei comori a stârnit şi mai mult fantezia localnicilor. Istoricii au consemnat, de asemenea, poveştile vechilor căutători de comori, din secolele trecute.

FOTO VIDEO Incursiune în ţinutul fabulos al comorilor regilor daci: secretele cetăţilor antice de la Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia, cea mai importantă dintre cetăţile dacilor liberi, se dezvăluie la capătul unui drum întortocheat care porneşte din oraşele Călan sau Orăştie, străbate câteva sate împrăştiate pe coasta munţilor Hunedoarei (Ludeşti, Costeşti, Grădiştea de munte), apoi urcă prin desişul pădurii şi îl lasă pe călător în faţa unor ziduri imense, vechi de peste 2.000 de ani.

Rechizitoriu

Extras Sentinta TB Hd Dosar 41-97-2005

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările