Vremuri grele pentru datornicii la întreţinere. În urma dispariţiei Apaterm, îşi vor pierde locuinţele

Vremuri grele pentru datornicii la întreţinere. În urma dispariţiei Apaterm, îşi vor pierde locuinţele

Datornicii la întreţinere vor fi executaţi silit. Foto: Adevărul/arhivă

După încheierea noilor contracte cu SC Calorgal SA, locatarii care n-au mai plătit de ani buni apa caldă şi încălzirea caloriferelor vor fi executaţi silit la ceerea lichidatorul judiciar al SC Apaterm. Mai mult, şi dacă vor intenţiona să-şi achite datoriile ca să nu rămână pe drumuri, nu vor mai avea unde s-o facă după încetarea existenţei SC Apaterm SA.

Ştiri pe aceeaşi temă


Începând din această săptămână, „Calorgal”, noul operator public de distribuţie a energiei termice în sistem centralizat din municipiul Galaţi va începe acţiunea de contractare a serviciilor sale, cu asociaţiile de proprietari, precum şi cu beneficiarii casnici (deţinători de racorduri individuale). Noile contracte cu Calorgal nu prevăd vreo refererire şi nici vreo obligaţie legată de datoriile restante către Apaterm a asociaţiilor semnatare.

Iluzia datoriilor anulate

„Oodată încheiate contractele dintre asociaţiile de proprietari şi distribuitorul de energie termică, furnizarea agentului termic (inclusiv apa caldă) nu va mai fi afectată de datoriile istorice sau curente către APATERM”, ne-a mai declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Galaţi.

Aşadar relaţia contractuală cu Calorgal porneşte de la zero. În atare situaţie, locatarii bun-platnici s-ar putea simţi nedreptăţiţi considerând că, dacă datornicilor li se „şterg” datoriile, ei au plătit degeaba. Ei bine nu e aşa.

Rău-platnicii rămân datori către SC Apaterm SA, iar lichidatorul judiciar CC Insol SPRL are obligaţia contractuală de a recupera cât mai multe dintre debitele restante pentru a fi restituite creditorilor înscrişi la masa credală (dintre care cel mai important este Electrocentrale SA Galaţi) şi are şi un motiv foarte important s-o facă: încasează un procent din sumele recuperate (după unele surse de 2%).

Conform lichidatorului judiciar, există asociaţii de proprietari la care media datoriei către Apaterm, pentru fiecare apartament termoficat, depăşeşte suma de 14.000 lei, iar în unele cazuri, vechimea debitelor restante depăşeşte chiar şi zece ani.

Somaţie publică

Administratorul judiciar al Apaterm avertizează, printr-o somaţie publicată în presa locală că: „Vom lua toate masurile prevăzute de lege pentru recuperarea datoriilor care constau în întreruperea furnizării serviciilor (măsură deja tardivă n. red.) şi executarea silită a bunurilor mobile şi imobile. În acelaşi timp vom lua măsuri legale împotriva reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari/locatari din vina cărora nu au fost urmărite creanţele locatarilor şi nu au fost achitate datoriile provenite din consumul de energie termică produsă în sistem centralizat”,

Drept urmare, nu numai proprietarii care n-au mai plătit de ani de zile întreţinerea vor rămâne fără locuinţe, urmând a fi executaţi silit, ci şi cei care datorează sume mult mai mici.

Situaţia este şi mai dramatică pentru toţi aceştia dacă avem în vedere că, după dispariţia ca entitate juridică a SC Apaterm, datornicii, care vor încerca să-şi salveze locuinţele alergând la casieria Apaterm pentru a achita sumele mai mici decât valoarea apartamentelor sau garsonierelor, nu vor mai avea unde s-o facă. Apaterm nu va mai exista ca să le încaseze banii în contul datoriilor, iar Calorgal are în comun cu fosta societate falimentată de rău-platnici, doar obiectul de activitate.

Trebuie recuperate datorii uriaşe

„Recuperarea datoriilor istorice către Apaterm revine administratorului judiciar CC Insol SPRL, în termenii şi termenele legii. Administratorul judiciar are de recuperat creanţe în valoare totală de 166.308.393 lei la data de 31.12.2012  (fără cele aferente serviciilor neachitate aferentei decembrie 2012) din care: debitul restant al populaţiei este de 76.378.243 lei la care se adaugă penalităţi de întârziere în valoare de  87.640.461 lei. Apaterm datora, la 31 decembrie 2012,  către SC Electrocentrale Galaţi 373.105.211 lei (fără factura de consum a lunii decembrie 2012)”, a precizat, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Galaţi.

Conform aceleiaşi surse, pentru recuperarea datoriilor, se află pe rolul instanţelor, în diferite faze procesuale, 1.368 de acţiuni. Numărul sentinţelor aflate în faza de executare este de 2.037, iar cel al sentinţelor aflate în aşteptarea executării silite este de 1.421 din care 227 cesionate de asociaţiile de proprietari.

Veste bună pentru locatarii corecţi

„Primarul Marius Stan îşi menţine angajamentul de a evita în aceasta iarnă  majorarea preţului gigacaloriei pentru energia furnizată populaţiei prin sistemul public de termoficare şi de a căuta şi implementa, cât mai rapid, soluţii alternative de producere a energiei termice pentru consumul casnic.  De asemenea, precizăm că încetarea activităţii Apaterm şi preluarea de către Calorgal a distribuţiei centralizate a agentului termic nu afectează procesul şi procedurile de acordare a subvenţiei pentru energie termică şi nici a ajutoarelor de încălzire”, ne-a mai declarat Mihai Costache.

Preţul gigacaloriei furnizate populaţiei în municipiul Galaţi este de 247 de lei, la care se adaugă o subvenţie de 74 de lei pentru fiecare gigacalorie, acordată de Consiliul Local.

În Galaţi peste 70.000 de apartamente sunt branşate la sistemul public de furnizare a agentului termic.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările