„Ţeapa“ dinamovistului Cristi Borcea cu fabrica de mezeluri din Apuseni: a scăpat de datorii cu ajutorul unor irakieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea în care a funcţionat fabrica de la Zlatna este părăsită de mai mulţi ani
Clădirea în care a funcţionat fabrica de la Zlatna este părăsită de mai mulţi ani

Fabrica de mezeluri a fostului acţionar de la Dinamo Bucureşti, Cristi Borcea, este scoasă la vânzare pentru aproximativ 60.000 de euro. Firma Crimbo Prod Carn SRL Zlatna este în faliment din 2010. Înainte de a se pronunţa Tribunalul Alba cu privire la declanşarea procedurii de faliment, societatea a fost vândută unor irakieni.

Fabrica de mezeluri de la Zlatna a fost deschisă de Borcea, în parteneriat cu actualul antrenor de la Dinamo, Cornel Ţălnar, în anul 2000. Cei doi nu au apărut niciodată, oficial, ca acţionari, ci au înfiinţat şi administrat societatea prin intermediul unor persoane interpuse din Alba Iulia. Oraşul Zlatna era la vremea respectivă parte a zonei defavorizate Apuseni. Investitorii care deschideau o afacere beneficiau de scutiri importante la impozite din partea statului. Acesta a fost motivul pentru care Cristi Borcea a ales să investească în oraşul din Munţii Apuseni.

Pe lângă fabrica de mezeluri, Borcea (foto) a deschis la Zlatna şi o fabrică de îmbuteliere a gazului, Crimbo Gas SRL. Această afacere s-a dovedit mai profitabilă, dar a fost vândută, până la urmă, unei companii olandeze (SHV Gas Olanda), care a cumpărat-o prin intermediul SC Primagaz România SRL.

cristi borcea

Anii de „glorie” ai fabricii de mezeluri din Zlatna au fost între 2002 şi 2006, când s-a obţinut profit şi au fost cifre de afaceri de peste 1 - 2 milioane de euro pe an. Numărul angajaţilor a oscilat între 35 şi 60. În 2008, societatea a avut pierderi de 11,3 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 5,3 milioane lei. În 2009 a intrat în insolvenţă, iar în prima parte a anului 2010 s-a pronunţat falimentul. Bilanţul contabil pe anul 2011 arată o datorie de 2,8 milioane de lei, adică aproximativ 600.000 de euro. Cea mai mare parte a sumei reprezintă datorii la bugetul de stat şi la o bancă comercială, în contul unui credit. O restanţă importantă este şi faţă de firma D&S Fleisch, unul dintre cei mai mari distribuitori de carne de porc din ţară, care are de recuperat 90.000 de lei. Acţiunea în instanţă a acestei firme a determinat insolvenţa şi, ulterior, falimentul societăţii. Dacă va fi vândută, clădirea ar acoperi doar 10 la sută din totalul datoriilor.

Administrator cu domiciliul la Mosul, în Irak

Borcea a scăpat de problemele firmei prin transferul acţiunilor pe numele unor cetăţeni irakieni. Chiar înainte de momentul intrării în insolvenţă, părţile sociale au fost vândute persoanelor fizice de origine irakiana, Hussein H. Hassan şi Amaar A. Ghanam. Ulterior s-au mai operat două schimbări ale asociaţilor. În prezent, părţile sociale sunt deţinute de Haydar R. Hassan (75%) şi Feisal Omar (25%), doi irakieni de 27, respectiv 25 ani. Lichidatorul Crimbo Prod Carn a avut mari probleme în a intra în posesia documentelor contabile ale societăţii. La momentul intrării în faliment a existat chiar şi o plângere penală pentru că administratorul nu a predat actele firmei.

“Administratorul judiciar a trimis notificarea deschiderii procedurii insolvenţei  către administratorul statutar al SC Crimbo Prod Carn SRL, d-l Feisal Omar, de la data deschiderii procedurii, la sediul înregistrat la Oficiul Registrului Comerţului Alba, şi anume Irak, loc. Mosul, str. Zohor, nr. 615. Plicul conţinând respectiva notificare către administratorul statutar al societăţii s-a întors la expeditor. În aceste condiţii administratorul judiciar al SC Crimbo Prod Carn SRL a formulat împotriva fostului administrator d-l Feisal Omar o plângerea penală în conformitate cu prevederile art. 147 al Legii nr. 85/2006”, se afirmă într-un raport întocmit de lichidator, Casa de Insolvenţă Transilvania. Procesul de faliment de derulează la Tribunalul Alba. Următorul termen va avea loc în 4 februarie 2013 până când administratorul judiciar trebuie să continue demersurile de vânzare a bunurilor debitoarei.

Metoda „boschetarului”

Manevra de a scăpa de o firmă cu datorii şi aproape de faliment prin vânzarea unor cetăţeni străini sau unor „boschetari”, care nu pot fi identificaţi, este des întâlnită în ultimii ani. Mai este denumită şi metoda „boschetarului”. Un om de afaceri controversat din Alba, Gelu Iancu, a procedat la fel. A scăpat în 2001 de firma Algeroco SRL, cu datorii de milioane de lei, prin vânzarea către un cetăţean maghiar care nu există în realitate. În acest caz, deşi firma a ajuns în faliment, autorităţile statului s-au sesizat şi s-a ajuns la un proces penal. Gelu Iancu are o condamnare, care nu este deocamdată definitivă, la închisoare cu suspendare şi trebuie să plătească statului daune de aproape 10 milioane de lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite