VIDEO Cum arată, în plină caniculă, singurul ştrand din Galaţi. Zace închis de 5 ani şi e plin de ruine, gunoaie şi bălării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acest islaz este singura plajă publică de la Galaţi FOTO C Crângan
Acest islaz este singura plajă publică de la Galaţi FOTO C Crângan

Galaţiul este singurul oraş românesc din top 100 (ca număr de locuitori) care nu dispune de niciun ştrand sau de plajă publică. Vechiul ştrand, construit în urmă cu peste şase decenii, a fost închis, în 2014, de autorităţile sanitare din cauza mizeriei. De atunci, autorităţile locale n-au izbutit să găsească o soluţie.

De cinci ani, locuitorii municipiului Galaţi nu mai au acces la niciun ştrand sau la o plajă publică. Singurul obiectiv de acest fel - Plaja Dunărea - a fost închis în 2014 de către autorităţile sanitare, iar de atunci Galaţiul a devenit singurul oraş românesc din top 100, după numărul de locuitori, care nu are o astfel de facilitate.

În plină caniculă, gălăţenii care vor să se bronzeze sau să se bălăcească trebuie să se înghesuie la puţinele piscine private (care oferă doar câteva sute de locuri în total), să mergă la Brăila (unde ştrandul este funcţional) sau să-şi rişte viaţa intrând în apele tulburi şi repezi ale Dunării (care în aceste zile este aproape de cota de inundaţie).

Având în vedere vechimea problemelor, autorităţile nu pot nici măcar să invoce scuza că situaţia este fortuită. Încă din 2011, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a avertizat primăria că ştrandul nu este în regulă. 

DSP fusese sesizată cu privire la mizeria apei din bazinele de înot (care nu dispuneau, aşa cum prevede legea, de instalaţii automate de filtrare şi de tratare), dar şi în legătură cu starea deplorabilă a zonei de plajă şi a clădirilor aferente (vestiare, duşuri, WC-uri).

În perioada 2011-2013, zona de agrement a primit aviz de funcţionare provizorie, însă pentru că primăria nu a luat nicio măsură de înlăturare a deficienţelor, documentul nu a mai fost eliberat începând cu 2014. Culmea este că, potrivit documentelor, între 2010 şi 2019 la Plaja Dunărea s-au cheltuit, din bani publici, circa 400.000 de euro pentru tot felul de presupuse reparaţii şi dotări, însă acestea nu s-au văzut şi în teren.

Acest islaz este singura plajă publică de la Galaţi FOTO C Crângan

Acest islaz este singura plajă publică de la Galaţi FOTO C Crângan

În urmă cu doi ani, municipalitatea a încercat un parteneriat cu o firmă privată - Karan Business SRL Bucureşti - care a primit în concesiune pe 49 de ani complexul de agrement întins pe 5,5 hectare, incluzând plaja, parcarea, două bazine de înot de dimensiuni olimpice (50 m lungime, 18 m lăţime), bazine pentru copii, teren de minifotbal, clădiri administrative, scenă, vestiare, duşuri, toalete samd.

Parteneriatul a eşuat însă după ce s-a dovedit că, după un an, firma amintită nu a investit decât vreo 10.000 de euro din cele 6,25 de milioane de euro promise. În fapt, cea mai importantă „realizare” a managementului privat a fost scumpirea cu 750% a taxei de intrare, aşa-zisa investiţie fiind într-o piscină din plastic de 8 pe 2 metri, în curăţarea parţială de buruieni a plajei şi cam atât.

Rezilierea contractului cu Karan s-a finalizat în toamna lui 2018, moment în care primarul Ionuţ Pucheanu promitea că va face o investiţie serioasă, de câteva milioane de euro, într-un aquapark. A şi fost demarată o procedură de achiziţie publică (după ce s-a făcut un studiu de fezabilitate ce a costat 148.750 de lei, cu TVA, plătiţi firmei constănţene Aqua Azur SRL. Alţi 10.000 de lei au fost plătiţi firmei RBX Electric Flash LED SRL Galaţi, pentru un studiu de soluţie necesar modificării sau devierii reţelei electrice existente.

Aşa arată ceea ce ar trebui să fie un bazin de înot FOTO C Crângan

Aşa arată ceea ce ar trebui să fie un bazin de înot FOTO C Crângan

Licitaţia pentru realizarea efectivă a aquapark-ului a fost câştigată, în aprilie 2019, de asocierea dintre firmele Tancrad SRL, Lemacons SRL şi Aqua Azur SRL (în fapt singura ofertă depusă), proiectarea şi execuţia urmând să coste 23,2 milioane de lei (cu TVA), adică aproape 5 milioane de euro. Alţi 130.000 de lei merg la firma Frangomy Solutions SRL din Ilfov, pentru servicii de asistenţă tehnică de supervizare a lucrărilor de execuţie. Toţi banii sunt asiguraţi din bugetul local al oraşului Galaţi.

Aşa ar trebui să arate aquparkul de la Galaţi FOTO Studiu Fezabilitate

Aşa ar trebui să arate aquparkul de la Galaţi FOTO Studiu Fezabilitate

Totul ar trebui să fie gata în termen de 16,5 luni de la semnarea contractului, adică în toamna lui 2020 (fix de alegerile parlamentare), iar 60 de luni (cinci ani) este perioada de garanţie a lucrărilor. Practic, lucările nici măcar nu au început, deşi au trecut mai bine de două luni de la emiterea ordinului de începere, cauza tergiversării având la bază, după cum au confirmat reprezentanţii primăriei, faptul că nu s-a finalizat proiectul. Proiectarea ar urma să fie gata la începutul lunii iulie.

Nu există însă nicio garanţie că asocierea amintită de firme va începe, în iulie, lucrările. Atât Tancrad, cât şi Lemacons, au câştigat mai multe licitaţii de infrastructură în judeţul Galaţi, iar peste tot şantierele nu reuşesc să ţină pasul cu graficul de execuţie. Motivul este criza gravă de angajaţi calificaţi cu care se confruntă firmele de contrucţii.

Vara trecută, gălăţenii au folosit ştrandul ca loc pentru copt vinete. Aşa va fi şi anul acesta FOTO C.C.

Imagine indisponibilă

Revenind la proiect, este de spus că, în esenţă, administraţia locală îşi doreşte să transforme Plaja „Dunărea” într-un complex acvatic multifuncţional, integrat în circuitul de agrement al oraşului.

Conform caietului de sarcini, se vor executa următoarele lucrări: refacerea şi modernizarea bazinului cu valuri, realizarea unei piscine de relaxare cu tobogan pentru adulţi, reamenajarea piscinei pentru copii, realizarea unor tobogane cu aterizare în piscină, amenajarea unui parc de aventură acvatică cu dotări speciale pentru realizarea unor trasee cu grade diferite de dificultate, amenajarea unei zone de food, a unei zone care va fi destinată organizării unor evenimente (scenă, beach bar etc) şi amenajarea unei zone pentru mişcare în aer liber cu aparate de fitness şi alte activităţi sportive, vestiare, duşuri şi altele.

În regiunea de est a României, cel mai recent proiect public pentru zone de agrement a fost finalizat la Botoşani, acolo unde autorităţile locale tocmai au dat în folosinţă, la jumătate lunii mai a lui 2019, un aquapark în valoare de 18 milioane de euro, construit din fonduri europene.

În ultimele 14 zile de funcţionare, la aquapark-ul din Botoşani s-au vândut peste 100.000 de bilete de intrare (care costă 30 de lei pe zi), adică o medie zilnică de circa 7.200 de clienţi. În condiţiile în care, în mai bine de jumătate dintre zilele intervalului amintit, a plouat, încasările pe cele două săptămâni s-au ridicat la peste 3 milioane de lei (fără a include vânzările de sucuri, dulciuri suveniruri etc) . Parcul de distracţii de la Botoşani ocupă 47 de hectare. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite