Spitalul de Urgenţă din Galaţi, primul  din Moldova care va avea aparat pentru testarea la coronavirus

Spitalul de Urgenţă din Galaţi, primul  din Moldova care va avea aparat pentru testarea la coronavirus

Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi a anunţat că va face investiţia din bugetul instituţiei FOTO C Crângan

Anunţul a fost făcut luni, 2 martie 2020, de Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, instituţia care finanţează investiţia. Acesta a precizat că nu a decis încă dacă îl va lua în comodat (adică imediat) sau îl va cumpăra (procedură mai îndelungată din cauza licitaţiei).

Ştiri pe aceeaşi temă

Spitalul de Urgenţă din Galaţi va avea aparat pentru depistarea coronavirusului, devenind astfel singura unitate medicală din sud-estul ţării care va putea face teste pentru identificarea virusului. 

Aparatura medicală va fi cumpărată sau închiriată în regim de comodat, în funcţie de ofertele distribuitorilor, a anunţat luni, 2 martie, 2020, preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

„Am decis să dotăm laboratorul spitalului cu un aparat performant cu care se poate depista coronavirusul. Spitalul va fi un centru regional, vor veni probe din mai multe judeţe. Astfel, nu vom mai pierde timp, acum toate probele sunt trimise la Bucureşti. Aparatul nu depistează doar coronavirusul, ci şi alte virusuri”, a declarat Costel Fotea. 

„Astăzi (n.r.: luni)  decidem dacă îl cumpărăm sau dacă îl luăm în comodat. Sunt avantaje şi dezavantaje. Bani avem, costă între 600.000 de lei şi 800.000 de lei, dar pentru achiziţie trebuie să facem licitaţie care durează, sunt proceduri. În comodat îl aducem la spital de pe o zi pe alta şi noi cumpărăm doar reactivii. Oricum, avem nevoie de acest aparat, îl vom lua”, a adăugat acesta.

Oficialul a precizat că a luat această decizie deoarece consideră că sănătatea oamenilor este prea importantă pentru a mai aştepta ca Ministerul Sănătăţii să conceapă un program în sensul dotării spitalelor cu aparatura respectivă. De altfel, în ultimii doi ani, CJ Galaţi a cumpărat aparatură medicală performantă în valoare de peste 10 milioane de euro pentru spitalele din judeţ.

În prezent, toate probele recoltate în Galaţi pentru identificarea oricărui tip de virus sunt trimise la Institutul ”Matei Balş” din Bucureşti, iar furnizarea rezultatului durează câteva zile din cauza drumului şi a numărului mare de probe aflate în curs de procesare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările