Semnal de alarmă privind reţelele electrice: „Pregătiţi-vă de întreruperi lungi şi dese ale curentului!“

Semnal de alarmă privind reţelele electrice: „Pregătiţi-vă de întreruperi lungi şi dese ale curentului!“

Unul din sutele de stâlpi rupţi de zăpadă în primăvara lui 2017, la Tg Bujor FOTO Laurenţiu Gîdei

Viorel Gîdei, primarul oraşului Târgu Bujor din judeţul Galaţi, zonă unde în ultimii doi ani s-au produs avarii foarte grave la reţelele de înaltă tensiune ale Electrica, avertizează că, în continuare, compania de distribuţie n-a investit mai nimic în modernizare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primarul oraşului Târgu Bujor din judeţul Galaţi, Viorel Gîdei a tras un semnal de alarmă cu privire la perspectiva ca sosirea iernii (mai ales că meteorologii vorbesc de o perioadă de ninsoare, viscol, ger, chiciură şi vânt puternic) să producă mari probleme în sistemul de alimentare cu energie electrică a localităţilor din zona centrală a judeţului.

„Pregătiţi-vă de întreruperi lungi şi dese ale furnizării curentului electric! Această super societate (N.R.: Electrica), NU face investiţii în reţeaua de transport şi distribuţie energie electrică, NU angajează personal suficient! Vor fi probleme, vor fi nervi, dar nu ai ce să le faci, deţin exclusivitate, încasează, fac profit, dar NU modernizează reţeaua veche de zeci de ani!”, a scris edilul pe pagina sa de pe o reţea de socializare.

Acesta a argumentat că în centrul zonal de intervenţie în caz de avarie la reţelele de medie şi de înaltă tensiune mai există doar 9 angajaţi, care trebuie să acopere sute de kilometri de reţele de care depind peste 60 de localităţi.

„Gândiţi-vă că acum sunt doar 9 lucrători, care lucrează în ture, (tura se termină la ora 23.00, deci noaptea NU intervine nimeni), aceşti angajaţi deservesc 62 localităţi. Respect aceşti profesionişti, ei fac tot posibilul să remedieze repede, nu e vina lor. Dezastrul pleacă de la birourile de departe. GROAZNIC! Practic este imposibil de remediat deranjamentele, mai ales pe vreme nefavorabilă! Vă imaginaţi că în anii din urmă, erau şi 60 lucrători”, a mai argumentat primarul, care a lucrat în domeniu, deci cunoaşte foarte bine cum funcţionează lucrurile.

În ultimii ani, în zona oraşului Târgu Bujor au fost sute de avarii grave la reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Aflată în exploatare de 7-8 decenii, reţeaua din zonă nu a mai fost reparată decât sumar în ultimii 30 de ani, iar multe fire şi stâlpi şi-au depăşit durata normată de exploatare.

Laurenţiu Gîdei FOTO Arhiva Adevărul

Acesta este şi motivul pentru care viscolul rupe iarnă de iarnă tot mai mulţi stâlpi şi fire, iar avariile sunt tot mai greu de remediat. În iarna 2018-2019 în judeţul Galaţi au fost sute de întreruperi ale curentului din cauza avariilor, unele localităţi rămânând fără energie electrică perioade îndelungate, de până la 10-12 zile.

Cele mai afectate au fost localităţile Târgu Bujor, Bereşti, Moscu, Umbrăreşti, Vârlezi, Crăieşti, Jorăşti, Lunca, Zărneşti, Rădeşti, Drăguşeni, Băneasa, Balinteşti, Bereşti Meria, Suceveni, Rogojeni şi Smulţi. Cele mai importante pagube s-au produs legumicultorilor din Matca, unde lipsa curentului a oprit toate utilajele care deservesc solariile.

Locuitorii din Târgu Bujor au pus ei umărul la reparaţiile interminabile FOTO L. Gîdei

În primăvara lui 2017, după o ninsoare abundentă, nu mai puţin de 300 de stâlpi ai reţelei electrice au cedat în zona de centru a judeţului Galaţi, iar deoarece Electrica nu făcea faţă numărului mare de avarii, primarul de la Târgu Bujor a fost nevoit să intervină cu proprii angajaţi pentru a transporta materialele necesare şi pentru a înlocui stâlpii rupţi. Chiar şi în aceste condiţii, lucrările tot au durat mai bine de 15 zile, stârnind furia populaţiei afectate.

„Soluţii, sincer, nu întrevăd... Electrica va continua să ne sfideze, într-o indiferenţă şi dezinteres total, factura... obligatoriu trebuie plătită.  Regret, ca primar, că personal NU am soluţii. Şi nu le are nimeni, nu interesează pe nimeni...”, a mai scris edilul de la Târgu Bujor.

De cealaltă parte, Electrica Distribuţie Muntenia Nord (de care ţine şi Galaţiul) a transmis că pentru anul 2019 are stabilit, cu avizul Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE) un plan de investiţii de 212 milioane de lei (o treime din totalul la nivel naţional), mai mult decât este obligată prin lege, dar mai puţin faţă de 2018.

„Electrica şi-a propus pentru acest an realizarea unui nivel de investiţii de 608 milioane de lei în total în reţeaua de distribuţie, cu 35% mai puţin decât anul trecut, dar cu aproximativ 43% mai mult decât obligaţia impusă de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat Corina Popescu, CEO al Electrica.

Şi ANRE insistă pe ideea investiţiilor, deşi acestea nu se văd în teren. „În aplicarea cadrului de reglementare prin care au fost stabilite obligaţii ferme pentru operatorii de distribuţie a energiei electrice concesionari pentru realizarea investiţiilor asumate, aceştia au transmis la ANRE planurile de investiţii pentru anul 2019. Din situaţiile transmise, rezultă că cei opt operatori concesionari si-au propus să realizeze investiţii în valoare totală de circa 1,6 miliarde lei”, a precizat ANRE.

„Acest efort investiţional va ţinti, în proporţie de 90%, reţeaua electrică de distribuţie, în care se vor realiza lucrări de retehnologizare constând în înlocuirea echipamentelor uzate fizic şi moral, lucrări pentru reducerea pierderilor proprii tehnologice şi îmbunătăţirea calităţii serviciului, precum şi lucrări pentru extinderea de reţea”, menţionează instituţia amintită, precizând că neîndeplinirea programului de investiţii poate atrage amenzi foarte mari, de până la 10% din cifra de afaceri.

CITIŢI ŞI:

România „modernă“: cum trăiesc în beznă, de 15 zile, mii de români, pentru că avariile la reţelele electrice încă nu au fost reparate

Explicaţiile unui dezastru care a ţinut sudul Moldovei în beznă vreme de şapte zile: „Nu ne aşteptam la aşa ceva“ 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: