Proiectul Dracula Park i-a lăsat pe români fără bani. Prejudiciul este estimat la peste un milion de euro

Proiectul Dracula Park i-a lăsat pe români fără bani. Prejudiciul este estimat la peste un milion de euro

Păgubiţii Dracula Park se organizează în asociaţii pentru a-şi recupera investiţiile

Cele 10,7 milioane de lei adunate de la cei 14.000 de acţionari de la Dracula Park sunt blocate în investiţii neprofitabile. Oamenii îşi cer banii înapoi, dar administratorii fondului refuză să răscumpere acţiunile, chiar dacă n-au făcut investiţia promisă .

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe scurt, povestea proiectului „Dracula Park" este simplă. Câteva mii de români şi-au dat economiile pentru a deveni acţionari la un parc de distracţii, iar banii lor au ajuns să fie investiţi în cu totul alte afaceri. Nu au acţiuni la vreun parc tematic, nu pot intra în posesia propriilor bani, iar investiţia lor este risipită anual în afaceri imobiliare şi bursiere neclare.

"Nu mi se pare corect ca banii investiţi pentru a ridica Dracula Park să fie investiti sau cheltuiţi în alte domenii. Din câte imi aduc aminte, acest proiect a fost popularizat de Adrian Năstase şi Dan Matei Aghaton, lucru care a m-a încurajat să investesc în acest proiect. Credeam că o să fie bine, mai ales ca au fost implicate şi persoane publice şi în slujba statului, dar se pare ca m-am înşelat. Banii trebuia concretizaţi în acel parc şi nu cheltuiţi pe altceva", ne-a declarat gălăţeanul Florin Ivaşcu, unul dintre mulţii păgubiţi din Galaţi.

Florin Ivaşcu

În anul 2001 se lansa subscripţia publică prin care se adunau bani pentru dezvoltarea celui mai mare parc tematic din Estul Europei. 14.000 de români şi câteva firme importante au crezut în acest proiect şi şi-au depus economiile la „Dracula Park", în total adunându-se 10,7 milioane lei. „Dracula Park" nu s-a mai realizat vreodată, iar investitorii, în general mici intreprinzători, şi-au luat o mare ţeapă pentru că nu au primit banii înapoi.

După ce ridicarea parcului tematic a fost anulată din cauza unor probleme cu terenul de la Sighişoara, fondul de subscrieri a fost administrat de firma Dracula Park SA, înfiinţată special în acest scop.

La Registrul Comerţului, Dracula Park SA apare ca având două categorii de asociaţi, mari investitori - cei care decid - şi micii deponenţi.
Marii investitori deţin un aport de capital de la 4,7 milioane de lei, dintre care Brau Union şi Coca-Cola au anunţat că au fiecare de câte 1,5 milioane de lei.
Micii deponenţi - cu aproape 14.000 de subscrieri - nu se pot implica în administrarea fondului pentru că deţin doar acţiuni de 3.431.215 lei, adică numai 45%.

„În fiecare an la AGA ni se spune că nu ni se pot da dividente sau înapoia banii. Că noi suntem mici acţionari şi nu putem comenta", ne-a mai declarat Claudiu Brânzei, un alt investitor gălăţean.

Administratorul Dracula Park SA, Sorin Marica, nu a putut fi contactat pentru a ne furniza punctul său de vedere în legătură cu acest subiect.

„De zece ani ne duc cu vorba. Nu am văzut niciun ban. Mereu spun că se va face parcul. Eu mi-am depus banii şi nu am primit ce mi s-a promis. Prin urmare aş dori să primesc suma investită înapoi", ne-a declarat Claudiu Brânzei unul dintre micii acţionarii ai fondului.

De altfel, acesta a înfiinţat Asociaţie Acţionarilor de la Dracula Park. "Dorim să ne strângem cât mai mulţi pentru a da administratorii în judecată şi să ne recuperăm banii. Eu am pierdut 140 de milioane de lei vechi", ne-a mai declarat Claudiu Brânzei.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările