„Filmul“ indolenţei la azilul groazei din Galaţi: directoarea căminului a răspândit Covid-19 printre bătrâni

„Filmul“ indolenţei la azilul groazei din Galaţi: directoarea căminului a răspândit Covid-19 printre bătrâni

Căminul de bătrâni Sf Ilie din Galaţi FOTO Monitorul de Galaţi

Directoarea unui cămin de vârstnici din Galaţi a luat virusul de la soţul ei, care fusese în perioada 13-20 martie într-o excursie în Turcia. Bărbatul, care avea şi alte boli cronice, a decedat între timp. Până acum, 9 persoane s-au infectat cu noul coronavirus, iar două au murit.

Caz înfiorător la un cămin privat pentru îngrijirea vârstnicilor din Galaţi. Ca urmare a unui lung lanţ de neglijenţe, nu mai puţin de nouă persoane (printre care şi directoarea centrului) din azilul „Sfântul Ilie” au ieşit pozitiv la COVID-19, iar două dintre acestea au şi decedat.

După cum a rezultat din ancheta epidemiologice declanşată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, virusul a ajuns la azilul din Galaţi (unde erau găzduite 130 de persoane) după data de 20 martie, pacientul zero fiind chiar directoarea centrului. 

„Ca şi cronologie, pornind de la doamna director a căminului, care acum este internată la Spitalul de Boli Infecţioase, contact cu caz confirmat, soţul ei, întors din Turcia, din perioada 13-20 martie, care ulterior a decedat în 3 aprilie”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Soţul directoarei avea 61 de ani, suferea de diabet zaharat tip II, hipertensiune şi boală hepatică cronică, şi a ajuns la Serviciul Judeţean de Urgenţe Galaţi pe data de 26 martie 2020, adică la 6 zile de la întoarcerea în România. 

În tot acest timp, a intrat în contact cu mai multe persoane, deoarece Turcia nu era pe lista ţărilor care impuneau izolarea celor veniţi de acolo. La rândul lor, cei care au interacţionat direct cu bărbatul şi-au continuat activitatea ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Abia din 26 martie, când bărbatul a fost confirmat pozitiv, s-a dispus izolarea în cazul acestora.

Chiar dacă lucrurile păreau grave încă din data de 26 martie, la azil nu s-au luat măsuri de carantină pentru respectivul focar de COVID-19. Personalul a fost dotat cu echipament de protecţie (de o calitate destul de slabă), bătrânii au fost opriţi de la deplasări, dar au continuat să locuiască în camere cu câte 3-4 paturi şi au interacţionat între ei zilnic. Nu a existat niciun fel de izolare, nici măcar după ce, pe 29 martie, directoarea a fost şi ea confirmată pozitiv.

Totul avea să degenereze pe 3 aprilie (adică după 8 zile de la confirmarea focarului), când unul dintre asistaţi, un bătrân de 74 de ani, a prezentat simptome grave ale bolii, a doua zi fiind confirmat ca fiind infectat cu COVID-19. Apoi, pe 5 aprilie, omul a şi murit, pe fondul mai multor afecţiuni medicale cronice. De-abia atunci autorităţile au fost convinse că la „Sf.Ilie” trebuie luate măsuri drastice. Nu înainte de o bâlbă de proporţii a Centrului de Comunicare Strategică (CCS), care a declarat moartă o pacientă care doar fusese infectată. Informaţia a fost retractată ulterior.

„În data de 3 aprilie, nouă persoane din centru au devenit simptomatice, au fost recoltate probe şi s-au confirmat patru cazuri în data de 4 aprilie. Persoanele pozitive au fost internate la Spitalul de Boli Infecţioase în aceeaşi zi”, a confirmat purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi „filmul” evenimentelor.

Însă la amintitul azil a mai fost o pacientă, de 82 de ani, decedată pe 1 aprilie din cauza COVID-19, dar despre care nu s-a ştiut. Aceasta fusese tratată „pentru răceală”, însă starea i s-a agravat şi a fost găsită moartă. După cum au povestit rudele, femeia a fost înmormântată la Frumuşiţa fără să se ştie că a fost într-un focar de COVID-19, deci că trebuiau luate măsuri speciale. La înmormântare au participat 14 persoane.

În cursul zilei de 5 aprilie, la azilul „Sf Ilie” a ajuns un adevărat „desant” de medici, de la DSP şi de la Spitalul CFR Galaţi. Au fost făcute teste rapide la 72 de persoane (din 130), din care două au avut rezultate pozitive, astfel că numărul total al cazurilor confirmate a ajuns la nouă. „Ca şi măsuri s-a făcut izolarea persoanelor confirmate, dar şi dezinfecţie”, a precizat Liliana Iordăchescu.

În curtea căminului aflat în carantină a fost instalat un cort medical necesar decontaminării celor care intră sau ies. Situaţia medicală a celor din centru este staţionară pentru moment. Este în derulare şi o anchetă penală, deocamdată „in rem”, pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”. Autorităţile suspectează că administraţia căminului de bătrâni se face vinovată de răspândirea molimei.

Căminul pentru vârstnici „Sf.Ilie” a fost înfiinţat în anul 2016 şi este administrat de Asociaţia „Şerban şi Asociaţii”, cu sediul social în satul Movileni din comuna Şendreni. Cifrele din raportul de activitate pe anul 2019 arată că de regulă rata mortalităţii este imensă în azilul din Galaţi. Anul trecut, au murit la „Sf.Ilie”, din diverse cauze, 67 dintre cei găzduiţi în cele 137 de paturi disponibile. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările