Emoţiile care anihilează sistemul imunitar. Cum păcălesc viruşii şi microbii celulele responsabile de imunitate, distrugând organismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stările emoţionale negative ca furia sau frustrarea ne pun pe butuci sistemul imunitar pentru cel puţin câteva ore. Asta înseamnă că ori de câte ori ne enervăm, organismul rămâne fără apărare în faţa viruşilor, a alergenilor şi bolilor.

Sintagma ”sistem imunitar” provine din latinescul ”imunis”, care înseamnă liber sau curat. Cu cât sistemul imunitar este mai curat, cu atât persoana în cauză va fi mai sănătoasă. Sistemul imunitar este gardianul organismului, imunitatea reprezentând capacitatea organismului de a se apăra în faţa bolilor şi viruşilor, ca să amintim doar două dintre pericolele potenţiale.

”Imunitatea este bunul cel mai de preţ al organismului, dacă o pot numi aşa, pentru că, în lipsa ei, corpul rămâne fără apărare în faţa bolilor. Sistemul imunitar ne protejează de o serie întreagă de pericole, printre care se numără bacteriile, ciupercile, viruşii şi microbii şi ne oferă rezistenţa de care avem nevoie împotriva infecţiilor”, explică psihologul Stelian Chivu.

Sistemul imunitar este în strânsă legătură cu vitalitatea. Atât timp cât vitalul nostru este sus, şi sistemul imunitar va fi puternic. Când energia noastră vitală scade, sistemul imunitar va fi slăbit, fiind de multe ori incapabil să facă faţă bolilor, bacteriilor şi viruşilor.

Ce nu ştiu mulţi dintre noi este că sistemul imunitar poate lucra pentru noi sau împotriva noastră. Vorbim de bolile autoimune, care în ultimii ani au cunoscut o creştere alarmantă. ”Sistemul imunitar funcţionează şi la nivelul minţii, al emoţiilor şi corpului fizic. Când o persoană are imunitatea scăzută, va avea şi gânduri negative, pesimiste, cu vibraţie joasă. Şi emoţiile vor fi pe măsură. Vorbim de tristeţe, vinovăţie, furie şi frustrare, iar toate acestea vor somatiza mai devreme sau mai târziu în fizic”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Mai pe româneşte, corpul reprezintă cetatea, celulele sunt soldaţii, stările emoţionale sunt ofiţerii, iar gândurile sunt echivalentul generalilor. Cartierul general al acestei armate a organismului este timusul, care produce limfocite, celulele responsabile de imunitatea celulară. Când sistemul imunitar este slăbit, microbii şi viruşii se pot deghiza în locuitori ai cetăţii pentru că reuşesc să păcălească mecanismele de apărare ale organismului.

”Chiar dacă gândurile persoanei în cauză sunt pozitive, dacă stările emoţionale nu sunt pe măsură, aceşti ofiţeri vor transmite ordine contradictorii către soldaţi. Şi asta pentru că printre aceşti soldaţi, reprezentaţi de celule, s-au strecurat şi viruşi şi microbi. În aceste condiţii, cartierul general va cere ca toţi soldaţii să fie omorâţi pentru că nu se mai ştie cine este loial organismului şi cine nu. Aşa se ajunge ca sistemul imunitar să lucreze împotriva propriului organism”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Topul emoţiilor negative şi cât timp ne blochează imunitatea

Prin urmare, emoţiile negative, precum furia, frustrarea şi pesimismul, permit microbilor şi viruşilor să intre în organism, profitând de faptul că acestea slăbesc sistemul imunitar. În capul listei se află însă stresul, pentru că prin hormonul pe care îl produce (cortizolul), influenţează, condiţionează şi chiar blochează sistemul imunitar.

De asemenea, tristeţea anihilează pentru ore bune şi chiar zile sistemul imunitar, în funcţie de intensitatea şi durata cu care se manifestă. Pe acest fond, scade activitatea creierului, se reduce acţiunea sistemului respirator, fiind influenţat negativ şi timusul.

”Practic, celulele organismului nu mai percep când se dă alarma şi pe acest fond se produc dezechilibre în zona timusului. O stare emoţională care aduce prejudicii grave organismului este învinovăţirea sau autoînvinovăţirea. Aceste programe mentale care sunt repetate constant, la nivel psihologic, nu fac altceva decât să bulverseze celulele organismului, care la un moment dat nu mai ştiu ce ordine să execute. Aşa se ajunge să fie atacate atât celulele sănătoase ale organismului, cât şi microbii, viruşii şi celulele bolnave”, ţine să puncteze psihologul Stelian Chivu.

Furia este o altă emoţie negativă care anihilează sistemul imunitar în funcţie de intensitatea şi durata cu care se manifestă, afectând în special inima.

”Gelozia blochează sistemul imunitar pentru trei ore, tristeţea trăită pe o perioadă mai mare de trei zile influenţează profund sistemul imunitar pentru că respiraţia este îngreunată, iar asta face ca şi creierul să fie alimentat cu o cantitate mai redusă de oxigen, iar de aici decurg o serie întreagă de dezechilibre în organism. Vnovăţia trăită intens, timp de 30 de minute, poate afecta sistemul imunitar de la trei la cinci ore. Dacă ne înfuriem pentru că suntem geloşi sau invidioşi, efectul negativ asupra sistemului imunitar se dublează sau chiar se triplează”, explică psihologul Stelian Chivu.

Metode simple pentru a ne întări imunitatea

Sistemul imunitar poate fi blocat sau încetinit din necunoaştere, însă odată conştientizate efectele pe care aceste stări negative le au asupra organismului, putem acţiona pentru a reduce şi chiar elimina efectele pe care le au asupra imunităţii.

Mâncarea este unul dintre principalele arme pe care le putem folosi pentru a ne fortifica sistemul imunitar, usturoiul şi busuiocul fiind două elemente nutriţionale care trebuie să se regăsească constant în meniul nostru.

Mişcarea este la fel de importantă pentru că se accelerează respiraţia şi astfel se oxigenează mai mult creierul, crescând vitalitatea şi implicit imunitatea. Apa pe care o bem este vitală pentru sănătatea mentală, emoţională şi fizică a organismului, ţinând cont că acesta conţine 70% apă. Este de preferat să bem întotdeauna o apă mai bună, cât mai alcalină, pentru a reduce aciditatea din stomac.

Somnul trebuie să fie de minim 7-8 ore, astfel încât organismul să îşi recupereze vitalitatea pierdută în timpul zilei şi să elimine stresul. De asemenea, aşa cum avem o igienă fizică, ce implică spălarea corpului fizic, în aceeaşi măsură trebuie să ne formăm o igienă mentală şi emoţională, adică să eliminăm gândurile şi emoţiile negative şi să nu cuplăm cu astfel de stări şi idei venite din exterior.

”Meditaţia, cu focus asupra pieptului, ajută la întărirea sistemului imunitar şi gândirea pozitivă în mod special. Îmbrăţişările ajută, de asemenea, la reglarea şi fortificarea imunităţii. Cel mai important element care susţine imunitatea este însă  iubirea şi când mă refer la asta, mă refer la iubire de orice, de natură, de oameni, de frumos, de muzică. Faceţi acest exerciţiu, iar imunitatea nu va permite viruşilor şi microbilor, cu atât mai puţin bolilor, să vă afecteze cât de puţin sănătatea”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite