Aperitiv proteic, 100% natural, inventat de trei studente românce. Ce ingredient ieşit din comun conţine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laureana Odajiu (20 de ani), studentă în anul al II-lea la Facultatea de Inginerie Alimentară din Galaţi, face parte, alături de Alina Bogdan Gabriela şi Gabriela Dănoiu, din echipa care a câştigat Ecotrophelia 2019, cea mai importantă competiţie studenţească destinată creării de produse alimentare inovative din România, şi va reprezenta ţara noastră la faza europeană a competiţiei.

Laureana Odajiu (20 de ani) a devenit cunoscută la nivel naţional după ce s-a înscris la Ecotrophelia 2019 şi, spre surpriza multora, a reuşit să câştige concursul alături de prietenele şi colegele sale Alina Bogdan Gabriela şi Gabriela Dănoiu, cu un produs care iese din tipare, dar care impresionează prin gust şi conţinut.

Mini-Meal, aşa şi-au numit preparatul cele trei studente în anul al II-lea la Facultatea de Inginerie Alimentară din Galaţi. Este o combinaţie între o pastă vegetală ce conţine pudră proteică de cânepă, mazăre, ardei gras, morcov, usturoi şi coriandru cu biscuiţi aperitiv care sunt obţinuţi din făină integrală de grâu, morcov şi adaos de pudră proteică de cânepă. Atât pasta vegetală, cât şi biscuiţii sunt ingrediente 100% naturale. Ceea ce este notabil la acest preparat este că asigură 25% din norma zilnică necesară de proteine.

„M-am gândit că sunt foarte multe persoane pe fugă în ziua de astăzi, dar şi sportivi care au nevoie de un aport caloric ridicat, însă care vor să adopte un stil de viaţă sănătos. Aşa că am zis că este bine să facem un produs care să aibă un conţinut ridicat de proteine, iar oamenii să nu mai fie nevoiţi astfel să gătească atât de mult zilnic. Aşa ne-a venit ideea de a crea un aperitiv care să răspundă tuturor acestor cerinţe şi, în plus, să fie uşor transportabil. Produsul nostru conţine 500 de kilocalorii, în condiţiile în care norma zilnică pentru o persoană este de 2.000 de kilocalorii“, ne explică Laureana.

Usturoiul şi coriandrul au completat gustul

Folosirea pudrei de cânepă a fost unul dintre elementele inedite care le-a atras atenţia experţilor în inginerie alimentară de la Ecotrophelia 2019, mai ales că aceasta este folosită în prezent mai mult la prepararea unor băuturi energizante. Adevărata provocare a fost, însă, ca pasta tartinabilă să aibă gustul pe care Laureana şi colegele sale şi l-au dorit, dar şi culoarea. 

gabriela danoiu Galati 1

„Am încercat mai multe combinaţii, pornind de la mazăre cu pudră de cânepă şi făină şi am adăugat apoi şi ardei gras, care să dea şi o culoare uşor roşiatică produsului. Am făcut mai multe analize senzoriale, iar crema tartinabilă cu usturoi şi coriandru a ieşit cea mai bună“, ne dezvăluie tânăra cum a ajuns alături de colegele sale la combinaţia de gust şi culoare ce avea să se dovedească câştigătoare la Ecotrophelia. Extrem de interesant este că cele trei studente au creat biscuţii care vin la pachet cu pasta tartinabilă folosind morcovi în stare naturală, alături de pudra de cânepă şi făină integrală de grâu.

72 de ore nu trebuie ţinut la frigider

Laureana ne mărturiseşte că nu a fost prea mulţumită de aspectul produsului, în mod special de culoarea pastei tartinabile, un verde mai închis, care este dat de mazăre, dar şi de pudra de cânepă, însă acest lucru nu a contat prea mult pentru juriu, care a pus accentual pe gustul deosebit al produsului. 

A contat foarte mult şi faptul că Hemp Mini-Meal se poate păstra timp de 72 de ore la temperatura camerei, nefiind nevoie să fie băgat la frigider, deci este ideal ca gustare la serviciu sau în ieşiri de câteva zile. 

„Secretul pentru ca preparatul să nu se altereze timp de trei zile sunt fierturile, mă refer la mazăre, ardei gras şi morcov, care împiedică deteriorarea produsului“, ne dezvăluie tânăra.

Laureana va reprezenta România, alături de colegele sale, la faza europeană a Ecotrophelia, care va avea loc în Germania, la începutul lunii octombrie, şi plănuieşte să aducă îmbunătăţiri produsului, conştientă fiind că vor avea parte de o concurenţă extrem de puternică. 

„Ne-am gândit şi ni s-asugerat să facem două preparate din produsul nostru: unul să fie pasta tartinabilă, iar separat, biscuiţii. Dacă vom alege să facem asta, ne-am gândit să mărim procentul de kilocalorii pentru fiecare dintre ele, iar ambalajul să fie biodegradabil“, ne dă câteva detalii Laureana despre posibilele modificări pe care le pot face pentru a impresiona juriul din Germania. 

gabriela danoiu Galati 1

O fire extrem de competitivă, tânăra doreşte să repete performanţa României de anul trecut, când echipa s-a întors acasă cu medalia de aur. Juriul a recompensat un alt produs inovativ, Whoopie Ice, o îngheţată pe bază de zer concentrat şi delactozat cu prune şi gutui, care are un nivel bogat de fibre, dar cu un conţinut redus de zahăr. Studentele au reuşit să valorifice cu succes zerul rezultat în urma fabricării unor brânzeturi şi să realizeze această îngheţată, adresată inclusiv celor care suferă de intoleranţă la lactoză.

„Încercam ce restul lumii nici nu remarca”

Înclinaţia spre ingineria alimentară a avut-o Laureana din copilărie, când îi plăcea să testeze diverse produse care îi atrăgeau cumva atenţia. „Cumpăram şi încercam exact ceea ce restul lumii nici nu remarca. Putea să fie un biscuit mai mic, dar cu o formă ciudată. Voiam să ştiu ce gust are, dar mă gândeam şi cum au reuşit să îi dea acea formă. De atunci mi-am stabilit o regulă: nu îmi plăcea mirosul, nu mâncam“, ne mărturiseşte Laureana, originară din Ialoveni, o mică localitate lângă Chişinău, Republica Moldova.

Apoi, tânăra s-a documentat şi a decis să se înscrie la Facultatea de Inginerie Alimentară de la Galaţi pentru a-şi urma visul. Şi-a ales specializarea Tehnologia şi Controlul în Alimentaţie Publică dintr-un motiv foarte simplu: deşi poate face carieră ca inginer alimentar în orice unitate de producţie din ţară sau din străinătate, Laureana intenţionează ca după absolvire să devină inspector în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru a contribui la eliminarea de pe piaţă a produselor care conţin aditivi şi conservanţi peste limita prevăzută de lege şi pentru a-i educa pe comercianţi cu privire la acest aspect important ce ţine de sănătatea populaţiei.

Din experienţa pe care a acumulat-o până acum, a ajuns la concluzia că multe dintre produsele procesate, dar aşa-numit vegetale sunt extrem de dăunătoare pentru sănătate şi îi sfătuieşte pe cei care le consumă să îşi îndrepte atenţia către alte produse. „Cei care consumă pateuri vegetale, în special pe bază de soia, trebuie să ştie că soia nu este foarte sănătoasă pentru organism, mai ales în cantităţi mari. Baza trebuie să fie carnea în pateu sau legumele precum mazărea“, susţine studenta la Inginerie Alimentară.

Sfatul ei pentru cei care vor să mănânce sănătos este să gătească sau să înveţe să facă asta, iar când nu pot mânca acasă, să limiteze pe cât posibil cumpărarea de produse semipreparate sau a celor care conţin mulţi aditivi şi conservanţi.

„Cred că este foarte important să eliminăm din magazine toate produsele care sunt neconforme cu normele legale. Am avut întotdeauna dezvoltat simţul de a remarca ce nu este bun pentru consum şi de a atrage atenţia în acest sens. Vreau să le fac zile fripte celor care scot la vânzare produse dăunătoare, alterate sau care nu respectă cerinţele legale“, conchide cu o notă de umor tânăra. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite