Aberaţia urbanistică proiectată la Galaţi. Cum arată piaţeta din sensul giratoriu unde pietonii pot ajunge doar zburând

Aberaţia urbanistică proiectată la Galaţi. Cum arată piaţeta din sensul giratoriu unde pietonii pot ajunge doar zburând

Aşa ar urma să arate piaţeta absurdă din Galaţi FOTO Schiţă proiect

Planul de modernizare a celei mai importante instersecţii din oraşul Galaţi – Inelul de Rocadă de la „Ultimul Leu” – stârneşte controverse majore. Conform schiţelor avansate de municipalitate, în sensul giratoriu vor fi alei pietonale şi bănci, deşi oamenii nu au cum să ajungă acolo decât dacă zboară sau traversează ilegal.

Cea mai importantă intersecţie din municipiul Galaţi - Inelul de Rocadă de la „Ultimul Leu”, acolo unde se întâlnesc, practic, bulevardele principale de pe axele nord-sud şi est-vest, plus accesul către trecerea Bac – este subiect de dezbatere publică de cel puţin 20 de ani.

În tot acest răstimp, edilii perindaţi pe la conducerea urbei au avansat pentru imensul sens giratoriu (rondoul are peste 70 de metri în diametru, suprafaţa totală de spaţiu verde fiind de aproape o jumătate de hectar) tot felul de soluţii de modernizare.

S-a vorbit despre o imensă statuie (de peste 20 de metri înălţime) închinată Sfântului Apostol Andrei, apoi s-a propus amenajarea unei pasarele gigantice, cu loc de belvedere şi cu spaţiu verde, ba chiar la un moment dat s-a discuta despre un spaţiu de joacă sau un patinoar în mijlocul imensei intersecţii.

Niciuna dintre variante nu s-a realizat, însă (deşi au fost mai multe studii de fezabilitate, plătite cu bani frumoşi din banii oraşului), spaţiul fiind păstrat ca zonă verde (cu amenajări peisagistice minimale) şi găzduind alegoriile luminoase pentru Paşte şi Crăciun.

Mai nou, primarul actual, social-democratul Ionuţ Pucheanu, a lansat o nouă ipoteză de lucru: o piaţetă care să aibă în mijloc un soi de columnă (de 26 de metri înălţime) pe care să fie o statuie a Sfântului Apostol Andrei, iar în jur spaţiu verde, alei (evident, betonate) şi ceva bănci. Poate chiar şi o fântână arteziană.

Ideea nu pare deloc rea (dat fiind că zona este emblematică pentru oraş, pe acolo trecând marea majoritate a maşinilor care tranzitează urbea), însă schiţele preliminare prezentate de edili conţin câteva elemente afectiv aberante.

După cum se poate vedea din planul desenat prezentat în deschiderea articolului de faţă, zona pietonală nu are nicio logică, dat fiind că strada nu poate fi traversată pe nicăieri către mijlocul sensului giratoriu.

Nu există nicio pasarelă şi niciun pasaj subteran şi nici nu s-ar putea face din simplu motiv că pe dedesubt trec nişte conducte de apă de mari dimensiuni, plus colectoarele canalizării din cartierele Ţiglina 1, 2 şi 3, precum şi din toată zona IC Frimu. De asemenea, la suprafaţă sunt liniile sub tensiune ale troleibuzelor.

Nici varianta unor treceri de pietoni nu este logică, atât timp cât potrivit legii, legea nu permite amenjarea acestora în sensurile giratorii, ci doar în apropierea acestora.

Schiţa piaţetei „Sfântul Aportol Andrei” a stârnit, după ce Primăria Galaţi a făcut-o publică, reacţii vehemente de reţelele de socializare, foarte mulţi comentatori declarându-se nemulţumiţi de faptul că spaţiul verde din intersecţie va fi betonat pentru a se face alei pietonale la care se poate ajunge doar dacă oamenii traversează strada ilegal sau învaţă să zboare. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: