A falsificat în serie cărţi de identitate şi a fost prins la alegerile parlamentare. Ce condamnare a primit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Un bărbat a creat un fenomen infracţional de amploare în Galaţi după ce a obţinut cărţi de identitate la peste 100 de cetăţeni moldoveni, cu complicitatea unor interpuşi şi angajaţi de la  Serviciul Public de Evidenţă a Persoanei. În pfida gravităţii faptei, gălăţeanul nu va merge nicio zi la închisoare.

Tribunalul Galaţi a admis pe 8 iulie un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între procurorii anticorupţie şi Aurelian  Başa, un gălăţean care a ajuns cunoscut în rândul cetăţenilor moldoveni pentru că reuşea să le facă rost de cărţi de identitate contra unor sume de bani. 

Bărbatul a recunoscut acuzaţiile de complicitate la dare de mită şi instigare la fals în declaraţii în schimbul condamnării la o pedeapsă de trei ani de închisoare, dar fără privare de libertate. Decizia instanţei nu este definitivă.

Potrivit anchetatorilor, Başa a ajutat nu mai puţin de 114 cetăţeni moldoveni să dea câte 100 de lei fiecare unui consilier superior în cadrul Serviciului Public de Evidenţă a Persoanei Galaţi, astfel încât acesta să le verifice documentelor necesare pentru eliberarea cărţilor de identitate şi să le elibereze actele fără a verifica prezenţa proprietarului spaţiului de locuit menţionat în formularul tip „cerere pentru eliberarea actului de identitate” ca urmare a schimbării domiciliului din străinătate în România.

De asemenea, bărbatul a determinat 112 cetăţeni moldoveni să declare sau să completeze, în fals, pe cererea pentru eliberarea actului de identitate, că au consimţământul titularilor spaţiilor de locuit, unde şi-au stabilit domiciliul.

Cum a pornit afacerea cu cărţi de identitate

În perioada anilor 2015 – 2017, un număr mare de cetăţeni moldoveni, cu domiciliul stabil în Republica Moldova, care au obţinut cetăţenie română şi care doreau să beneficieze de facilităţile cetăţenilor ţărilor membre din Uniunea Europeană, aveau nevoie, pentru legitimare, de o carte de identitate emisă de autorităţile din România.

În vederea obţinerii acestor documente, legislaţia în vigoare prevedea obligaţia ca persoana care solicita eliberarea unei cărţi de identitate românească să aibă domiciliul în România. Pentru acest lucru, cetăţenii moldoveni fie îşi cumpărau un imobil pe teritoriul României, fie erau primiţi în spaţiu de către cetăţeni români.

Prevăzând o posibilitate de a-şi rotunji veniturile, Aurelian Başa a început să primească în spaţiul său locativ, doritori din rândul cetăţenilor moldoveni care aveau nevoie de o carte de identitate eliberată de autorităţile româneşti, au stabilit anchetatorii.

Deşi iniţial acesta a primit, la adresa sa de domiciliu, cetăţenii moldoveni care i se adresau personal, fie prin simplul fapt că îi întâlnea la sediul Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Galaţi, fie că erau veniţi la recomandarea altor cetăţeni moldoveni, ulterior, a reuşit crearea unei legături cu un cetăţean moldovean, poreclit ”Colonelul”, care între timp a decedat şi care îi identifica persoanele doritoare.

Contactul din Republica Moldova

Basarabeanul deţinea un cabinet de intermediere acte în faţa Consulatului României din Cahul – Republica Moldova, unde era mandatat de diferite persoane din Republica Moldova atât în scopul obţinerii cetăţeniei române, cât şi pentru obţinerea diferitelor acte de identitate româneşti (certificat de naştere, carte de identitate, paşaport.

Astfel, ”Colonelul” transporta cetăţenii moldoveni interesaţi în a obţine cărţi de identitate româneşti, plătind în avans pentru acest ”serviciu”, la sediul Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Galaţi, unde îl întâlnea pe Aurelian Başa, pe care îl prezenta acestora şi căruia i se dădeau plicurile cu documente şi sumele de bani aferente, potrivit DNA Galaţi.

Plicul cu acte şi cu bani

În vederea soluţionării cu celeritate a cererilor pe care le completa şi le preda împreună cu cetăţenii moldoveni prezenţi în faţa ghişeului, Başa îi determina pe aceştia să declare în fals că au acordul proprietarilor spaţiilor de locuit.

„Deoarece multe persoane cu cetăţenie moldovenească nu cunoşteau bine scrierea în limba română, inculpatul le completa formularul tip ”cerere pentru eliberarea actului de identitate” primindu-i iniţial în spaţiu la adresa sa de domiciliu, al cărui proprietar era, iar ulterior, la adresele de domiciliu ale martorilor denunţători fără a avea acordul acestora din urmă”, se menţionează în rechizitoriu.

Pentru a menţine relaţiile cu un angajat de la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Galaţi,  în sensul ca acesta să nu îi pună piedici pentru lipsa acordului proprietarilor imobilelor unde urmau să fie primiţi în spaţiu cetăţenii moldoveni şi pentru a-i lua documentele cu prioritate, deoarece la ghişeul primiri era mai mereu aglomerat, Başa introducea în plicul cu documente suma de 100 de lei pentru fiecare cetăţean moldovean ce solicita eliberarea unei cărţi de identitate româneşti.

Totul a ieşit la iveală cu ocazia alegerilor parlamentare

Lucrurile au luat-o razna când proprietarii spaţiilor de locuit au fost luaţi la întrebări de poliţişti cu ocazia alegerilor parlamentare, iar când s-au interesat, au aflat că la adresele lor figura un număr mult mai mare de cetăţeni moldoveni decât cel pentru care îşi dăduseră acordul, astfel că i-au făcut plângere penală lui Aurelian Başa.  

Sumele plătite de cetăţenii moldoveni diferă de la caz la caz. De pildă, S.V. a declarat în instanţă că, în cursul anului 2016, a dat împreună cu soţul său suma de 600 de euro (câte 300 de euro pentru fiecare) în vederea obţinerii cărţilor de identitate româneşti pentru ea şi soţul său. În cursul anului 2017 a mai dat 300 de euro în vederea obţinerii cărţii de identitate româneşti şi pentru fiul ei.

În pofida amplorii fenomenului infracţional pe care l-a creat în Galaţi, procurorii anticorupţie şi ulterior instanţa de judecată au considerat că nu e necesară trimiterea după gratii a protagonistului acestei poveşti.

„Apreciind cuantumul sancţiunilor cu privire la care s-a ajuns la un acord ca fiind suficient pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de reeducare şi de exemplaritate ale pedepsei”, este concluzia judecătorilor Tribunalului Galaţi.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Nuntă cu TIR-ul la Bârlad. Cum se explică alegerea neobişnuită a mirilor care a făcut senzaţie

Unde duce teribilismul. Un şofer care făcea „liniuţe” cu BMW-ul a lovit mai multe maşini parcate

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite