Un monument funerar din Focşani va deveni obiectiv istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul funerar al Mr. Gh. Pastia
Monumentul funerar al Mr. Gh. Pastia

Conform testamentului din noiembrie 1928, maiorul Gheorghe Pastia a cerut să fie înmormântat în cavoul din Cimitirul Sudic al mătuşii sale Maria Botescu (Pastia).

În şedinţa din data de 24 iunie 2019, Secţiunea de Evidenţă a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice a avizat favorabil clasarea în grupa valorică B a ”Monumentului funerar Maior Gh. Pastia” din Cimitirul Sudic, Focşani. Procedura de clasare se va finaliza prin publicarea în Monitorul Oficial al României a ordinului Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Odată cu publicarea ordinului de clasare, ”Monumentul funerar Maior Gh. Pastia” va fi înscris în Lista Monumentelor Istorice, iar monumentul memorial dedicat filantropului focşănean va beneficia de protecţia legii şi îşi va ocupa locul binemeritat în Patrimoniul Cultural Naţional.

"Procedura de clasare a ”Monumentului funerar Maior Gh. Pastia” a fost declanşată în anul 2017 de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea, iar realizarea documentaţiei de clasare a fost asigurată de Primăria municipiului Focşani printr-un expert atestat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. ”Monumentul funerar Maior Gh. Pastia” a fost realizat în prima jumătate a sec. XX de către meşteri pietrari greci: partea inferioară de către meşterul Nicolas P. Renieris, iar partea superioară reabilitată de către Nicolae Colios. Conform testamentului din noiembrie 1928, maiorul Gheorghe Pastia a cerut să fie înmormântat în cavoul din Cimitirul Sudic al mătuşii sale Maria Botescu (Pastia). În acelaşi cavou se aflau îngropaţi cei doi fii ai Mariei Botescu, verii lui Gheorghe Pastia: George şi Mihail, eroi ai Războiului de Independenţă. ”Monumentului funerar Maior Gh. Pastia” din Cimitirul Sudic îi este asociată o mare încărcătură şi semnificaţie memorial-simbolică pentru municipiul Focşani fiind ridicat în memoria celui care, sub deviza “Nimic pentru mine, totul pentru neam şi cultura lui”, şi-a cheltuit averea şi a finanţat construirea celor două aşezăminte culturale emblematice ale municipiului Focşani: ”Teatrul Municipal” şi ”Ateneul Popular”, monumente istorice clasate în Patrimoniul Cultural Naţional. În ultimii ani, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea a iniţiat proceduri de clasare pentru mai multe construcţii cu valoare de patrimoniu. În anul 2018 a fost declanşată procedura de clasare de urgenţă a Conacului Zamfirescu de la Faraoanele, comuna Vîrteşcoiu, în scopul salvării imobilului aflat în stare de degradare, având în vedere semnificaţia memorială a clădirii care a aparţinut scriitorului şi diplomatului Duiliu Zamfirescu. De asemenea, la “Biserica de lemn Sf. Treime a Schitului Buluc” din Jariştea procedura de clasare a fost declanşată în anul 2014, iar în acelaşi an, prin ordin de ministru, biserica a fost clasată în clasa valorică B, primind codul LMI VN-II-m-B-21099", potrivit Direcţiei de Cultură Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite